Bestenu

Hoelang gaat een wasmachine mee?

Je leest het in dit artikel.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Hoelang gaat een wasmachine mee?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Wasmachines van tegenwoordig gaan gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Duurdere wasmachines van een betere bouwkwaliteit en duurzamere materialen gaan zo’n 15 tot 20 jaar mee. De levensduur wordt bovendien verlengt als je je wasmachine goed onderhoudt.

 

Wat is de levensduur van een wasmachine?

Vroeger gingen wasmachines langer mee dan tegenwoordig. Er werden duurzamere materialen gebruikt. Tegenwoordig is er meer vraag naar goedkopere wasmachines en de fabrikant is hierop ingesprongen door wasmachines te maken van minder duurzaam materiaal: goedkopere materialen die minder lang meegaan.

Een groot voordeel hiervan, is dat er nu wasmachines beschikbaar in alle prijsklassen.

Bouwkwaliteit en duurzaamheid van de wasmachine

Over het algemeen geldt dat een duurdere wasmachine langer meegaat dan een goedkopere wasmachine. Merken zoals Miele staan bekend om hun kwaliteit en daar betaal je dan ook voor.

Mijn ouders hebben al 22 jaar dezelfde wasmachine: een Miele. Inmiddels zijn de kogellagers en de drum vervangen, maar de machine levert nog steeds goede resultaten.

Zelf ben ik begonnen met een goedkopere Beko. Niets mis mee en deze werkte naar behoren. Na zo’n acht jaar begonnen deze bruine vlekken achter te laten op mijn kleding: de kogellagers waren aan vervanging toe. 

Op dat moment moet je jezelf afvragen of repareren de moeite waard is, of dat het voordeliger is om een nieuwe wasmachine te kopen.

Ik koos voor het laatste. Voor het repareren van de wasmachine kon ik bijna een nieuwe wasmachine kopen. De Beko heeft zijn werk in de acht afgelopen jaren zijn werk goed gedaan, en paste perfect bij mijn kleine budget van toen. Nu ik een gezin heb, stel ik hogere eisen en kan ik investeren in een duurdere wasmachine.

Zo zie je maar: verschillende wasmachines in verschillende prijsklassen zijn helemaal niet zo gek: mijn ouders zijn nog steeds tevreden met hun (destijds) dure Miele, en ik was blij met mijn goedkope Beko wasmachine.

Frequentie van gebruik

Fabrikanten geven je een gemiddelde levensduur, maar wat is gemiddeld? Gemiddeld betekent in dit geval dat je de wasmachine drie keer per week gebruikt. 

Mijn gemiddelde, als gezin van twee volwassenen en drie jonge kinderen, valt niet onder het gemiddelde. Ik was zo’n vijf tot zes keer per week: bijna het dubbele.

Dit betekent dus dat mijn wasmachine minder lang meegaat. Was je net als ik, meer dan drie keer per week, dan is het misschien de moeite waard te investeren in een wasmachine van een betere bouwkwaliteit, zodat deze langer mee gaat. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze en tevens afhankelijk van je budget.

Onderhoud van je wasmachine

Je wasmachine heeft net als de meeste andere machines, onderhoud nodig. Wasmiddel kan zich ophopen op de onderdelen van de wasmachine. Dit is vooral het geval bij waspoeder.

Waspoeder wordt vloeibaar bij hogere temperaturen: als je vooral op lage temperaturen wast dan kan waspoeder zich gaan ophopen in de wasmachine en bovendien achterblijven op je wasgoed. Wil je meer lezen over vloeibaar wasmiddel vergeleken met waspoeder, lees dan deze blog.

Om zeepresten en andere ophopingen van viezigheid (ook wel vetluis genoemd) te verwijderen, was je eens per maand op een temperatuur van 90c graden. 

Daarnaast maak je ook de rubberen rand om de trommel schoon: hier kan water in blijven staan waardoor je schimmelvorming krijgt: dit wil je niet op je kleding.

Hoe verleng ik de levensduur van mijn wasmachine?

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk je wasmachine blijven gebruiken. Er zijn een aantal manieren waardoor je het leven van je wasmachine verlengt en de meeste hebben te maken met het onderhoud.

Regelmatig reinigen

Zoals hierboven al uitgebreid beschreven reinig je jouw wasmachine door regelmatig een hete was te draaien. Hierdoor verwijder je zeepresten en andere viezigheid. Je voorkomt hiermee bovendien nare geurtjes.

Ontkalken van de wasmachine

Waar water is, ontstaat kalk. In een wasmachine hoopt de kalk zich vooral op het warmte-element. De machine moet hierdoor steeds harder werken om het water op de juiste temperatuur te krijgen. 

Dit kost een hoop energie en is niet goed voor het milieu en je energierekening. Hoe harder je water, hoe sneller er kalk ontstaat.

Je ontkalkt je wasmachine opnieuw door je (lege) wasmachine te laten draaien op 90c graden samen met natuurazijn of een speciaal product te gebruiken zoals Bosch Wasmachine ontkalker. Deze koop je bij Bol.com.

Het is bovendien een goed idee om regelmatig te wassen met azijn, dit is niet alleen voordelig, maar ook beter voor je machine en voor het milieu.

Waterafvoerslang vervangen

Vervang de waterafvoerslang minimaal elke vijf jaar. Na vijf jaar zal er allerlei viezigheid aangekoekt zijn wat voor verstopping of vertraagde afvoer zorgt. Dit kan de wasresultaten negatief beïnvloeden. Overigens is het een goed idee om deze slang zo af en toe schoon te spoelen.

Filter schoonmaken

Het filter bevindt zich normaliter onderin, in de rechterhoek. Vaak is het een grote draaiknop. 

Leg wat handdoeken klaar om water mee op te vangen en draai de knop los. Aan de knop zit het filter: deze spoel je onder de kraan af. Ik vind hier altijd dingen zoals haarstiekjes, kleingeld en af en toe een kindersok.

Controleren of de machine waterpas staat

Hier denk je misschien niet zo snel aan, maar als je wasmachine niet waterpas staat kunnen je trommel of andere onderdelen beschadigen. Minder trillingen is altijd beter voor de motor van de wasmachine. Controleer dit eens per jaar.
 

Conclusie

Hoe lang je wasmachine meegaat, hangt niet alleen af van het onderhoud, maar ook van het aantal wassen wat jij per week draait. Bovendien gaan duurdere machines vaak langer mee, omdat de fabrikanten duurzaam materiaal hebben gebruikt.

Hopelijk heb ik je vraag goed beantwoord!

Bedankt voor het lezen!