Een heggenschaar slijpen doe je zo!
In vier stappen.
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
Als je heggenschaar niet meer naar behoren knipt, zijn de messen misschien bot. Wist je dat je deze messen zelf kunt slijpen? Ja, je kunt dit ook laten doen door een vakman, maar het is het proberen waard. Hieronder leg ik je uit hoe je dit doet.
Moet mijn heggenschaar geslepen worden?
Zelfs de beste heggenschaar, zoals de Bosch AHS 45-16 hierboven op de foto, wordt na veel gebruik bot. Dit komt door harsresten, door het knippen van dikkere takken en door het gebruik van de heggenschaar. Je merkt dit aan takjes die vast komen te zitten. Takken worden bovendien niet meer netjes afgesneden.
Het is daarom tijd om je heggenschaar te slijpen. Het is een tijdrovende klus, dus zorg ervoor dat je er de tijd voor hebt. Doe het met veel precisie en je krijgt bovendien een beter resultaat. Begin als eerste met het verzamelen van de benodigdheden.
Dit heb je nodig:
- Platte vijl
- Een goede slijpsteen
- Een zachte doek
- Harsoplosmiddel
- Werkhandschoenen
- Veiligheidsbril
- Geduld
Vergeet geen veiligheidsmaatregelen te treffen. Draag altijd een goede veiligheidsbril en stevige handschoenen. Zorg er ook voor dat de stekker van je heggenschaar niet in het stopcontact zit en dat deze niet zomaar kan vallen.
Stap 1: Schoonmaken
Na veelvuldig gebruik verzamelen er zich resten van planten, waaronder de sappen en hars, op de messen. Dit alles gaat plakken en maakt de messen bot. Voordat je begint met slijpen, haal je dit vuil weg. Idealiter doe je dit met een zachte doek, maar als dit niet werkt, gebruik je een sponsje, wat water en afwasmiddel.
Stap 2: De platte vijl gebruiken
Het slijpen gebeurt in twee stappen. Eerst gebruik je een goede platte vijl. Om een optimale snijkant te maken, vijl je altijd in de richting van de snijkant. Een platte vijl is speciaal hiervoor gemaakt. Probeer daarnaast de opgegeven slijphoek te handhaven. Wat deze is, lees je in de gebruiksaanwijzing van je heggenschaar.
Vijl alleen in een voorwaartse beweging, nooit heen en weer. Door heen en weer te vijlen, maak je de messen weer bot. Verwijder bovendien niet teveel materiaal! Als je teveel materiaal verwijdert, worden de messen te zwak en wordt de heggenschaar onbruikbaar. Vijl alle snijtanden even lang, zodat de messen allemaal een gelijke lengte hebben.
Stap 3: De slijpsteen gebruiken
Tijdens het slijpen ontstaan er bramen aan de messen. Deze verwijder je met een goede slijpsteen. Draai je heggenschaar om zodat je de achterkant van de messen kunt bewerken met je slijpsteen. Maak voorzichtige veegbewegingen langs het mes, richting de punt van de tand. Strijk op deze manier de ruwe oppervlakken weer glad.
Stap 4: Na-verzorging
Verwijder al het slijpstof dat zich heeft opgehoopt. Dit doe je met een zachte doek of je pakt er een goede stofzuiger bij en gebruikt het kleine borsteltje. Met de stofzuiger weet je zeker dat al het stof verwijderd wordt. Gebruik ten slotte harsoplosmiddel: dit voorkomt roestvorming. Klaar!
Onderhoud
Het is een goed idee om na elk gebruik je heggenschaar schoon te borstelen met een harde borstel. Hierdoor kunnen sappen zich niet vast hechten. Reinig je messen bovendien met alcohol als je last van schimmels of rupsen hebt in je heg. Deze kunnen ziektes verspreiden en dat wil je voorkomen.
Na gebruik is het altijd een goed idee om je heggenschaar in te vetten met een smeerspray. Hiermee voorkom je dat je messen van de heggenschaar gaan roesten. Verder bewaar je je heggenschaar op een droge plaats.
Conclusie
Hopelijk heb je iets aan het bovenstaande stappenplan en is je heggenschaar nu weer scherp en klaar om je heg netjes te maken! Bedankt voor het lezen!
Over de auteur
Rafael is een Brabantse timmerman en meubelmaker met een passie voor klussen. Zijn enthousiasme en gedrevenheid zijn altijd merkbaar in zijn werk, of het nu gaat om het ontwerpen van meubels op maat, het schrijven van blogs over klusprojecten of het delen van handige tips en trucs om klussen efficiënter te maken. Naast zijn werkzaamheden als timmerman en meubelmaker, is Rafael in zijn vrije tijd vaak te vinden in zijn garage, waar hij aan oude auto's en motoren sleutelt.