Bestenu

G-Sync Werkt Niet: Oplossingen en Tips

Heb je problemen met G-Sync? Ontdek de oorzaken en oplossingen om je game-ervaring te verbeteren! Lees ons artikel voor handige tips en stappen. #GSync #GamingProblemen

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
G-Sync Werkt Niet: Oplossingen en Tips

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Ben je gefrustreerd omdat je G-Sync niet werkt op je gaming monitor en je kunt niet achterhalen waarom? 😖 Je bent niet de enige, maar wees gerust, wij zijn hier om je te helpen! In dit artikel ontdek je waarom 'g-sync werkt niet' en geven we je inzicht in mogelijke oorzaken. 

We gaan in op verschillende oplossingen en bieden je stapsgewijze instructies om je G-Sync-functionaliteit weer up-and-running te krijgen. Laten we deze vervelende problemen samen tackelen en jou weer terugbrengen naar die soepele en responsieve gameplay die je zo waardeert!

Belangrijkste punten samengevat:

 • G-Sync werkt mogelijk niet vanwege hardware-compatibiliteit, verouderde drivers of onjuiste instellingen.
 • Zorg ervoor dat je hardware G-Sync ondersteunt, gebruik de juiste kabels en houd je grafische drivers en besturingssysteem up-to-date.
 • Volg de stappen in het artikel om G-Sync in te schakelen en problemen op te lossen, zoals synchronisatieproblemen en schermproblemen.

Waarom werkt G-Sync niet? Oorzaken en achtergrond

G-Sync is ontwikkeld door NVIDIA om gamers en grafische professionals een soepelere ervaring te bieden. Het voorkomt schermproblemen zoals tearing en stotteren door de verversingssnelheid van de monitor te synchroniseren met die van de grafische kaart. 

Dit zorgt voor een vloeiende en responsieve gameplay, vooral als je een gaming monitor gebruikt. De werking van G-Sync hangt af van een combinatie van factoren, zoals compatibiliteit met hardware, de juiste instellingen en bijgewerkte software. 

Laten we eens kijken naar enkele van deze oorzaken en mogelijke oplossingen om G-Sync weer aan de praat te krijgen.

G-Sync en compatibiliteit met je hardware

Om te beginnen moet je controleren of je hardware G-Sync ondersteunt. Je hebt een NVIDIA grafische kaart en een G-Sync-compatibele monitor nodig. 

Sommige monitoren en grafische kaarten, zoals full hd monitoren of 27 inch monitoren, zijn mogelijk niet compatibel met G-Sync, dus het is belangrijk om dit na te gaan voordat je verder gaat. 

Als je hardware G-Sync ondersteunt, moet je er ook voor zorgen dat je de juiste kabels en aansluitingen gebruikt, zoals een DisplayPort-kabel. 

Belang van up-to-date drivers en software

Verouderde drivers en software kunnen problemen veroorzaken met G-Sync-functionaliteit. Het is essentieel om je grafische drivers en besturingssysteem up-to-date te houden om een optimale prestatie te garanderen. Het bijwerken van je drivers en software is ook belangrijk als je freesync wilt aanzetten.

 1. Controleer de basis: G-Sync inschakelen en instellingen

Als je hardware G-Sync-compatibel is, is het tijd om de instellingen te controleren. Hier zijn enkele stappen om G-Sync in te schakelen en mogelijke problemen op te lossen, zoals of een gaming monitor de fps verhoogt.

G-Sync inschakelen via het NVIDIA-configuratiescherm

Eerst moet je het NVIDIA-configuratiescherm openen. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en selecteer "NVIDIA-configuratiescherm" in het menu. Klik op de "+" naast "Beeldscherm" en vervolgens op "G-SYNC instellen". 

Schakel het selectievakje in naast "G-SYNC inschakelen" en selecteer de juiste instellingen voor je ips monitor. Zorg ervoor dat je de juiste G-Sync-modus kiest: "G-Sync" voor NVIDIA grafische kaarten of "G-Sync Compatible" voor andere merken grafische kaarten die G-Sync ondersteunen. 

Controleer nu of G-Sync correct werkt en de problemen zijn opgelost. Als je nog steeds problemen ondervindt, lees dan verder voor meer oplossingen en tips.

De juiste monitorinstellingen selecteren

Het is belangrijk om de optimale monitorinstellingen te gebruiken om G-Sync te ondersteunen. Zo zorg je ervoor dat je monitor en GPU perfect samenwerken voor een vloeiende game-ervaring. Om de monitorinstellingen aan te passen, doorloop je de volgende stappen:

 • Zoek in het menu van je monitor naar de optie "G-Sync" of "Adaptive Sync" en zorg ervoor dat deze is ingeschakeld.
 • Controleer of de verversingssnelheid (refresh rate) van je monitor overeenkomt met de snelheid die wordt ondersteund door G-Sync.
 • Schakel eventuele energiebesparende modi uit die de prestaties van je monitor kunnen beïnvloeden.

 1. Los synchronisatieproblemen op met deze stappen

Synchronisatieproblemen kunnen variëren van lichte stotteringen tot ernstige beeldvertraging. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om deze problemen aan te pakken!

Update je grafische drivers en Windows

Het up-to-date houden van je grafische drivers en Windows is essentieel voor een optimale G-Sync-ervaring. Oudere versies kunnen compatibiliteitsproblemen veroorzaken en de prestaties van je systeem beïnvloeden. 

Volg deze stappen om je grafische drivers en Windows bij te werken:

 1. Open het NVIDIA Control Panel en ga naar "Help" > "Updates controleren" om te controleren of er nieuwe grafische drivers beschikbaar zijn.
 2. Installeer de nieuwste drivers en start je computer opnieuw op.
 3. Om Windows te updaten, ga je naar "Instellingen" > "Bijwerken en beveiliging" > "Windows Update" en klik je op "Controleren op updates".
 4. Installeer de beschikbare updates en start je computer opnieuw op.

Controleer de aansluitingen en kabels van je monitor

Een veelvoorkomend probleem met G-Sync is een slechte verbinding tussen je monitor en GPU. 🖥️ Het controleren van de aansluitingen en kabels is een snelle en eenvoudige manier om dit probleem op te lossen. 

Hier zijn enkele tips om problemen met aansluitingen en kabels op te lossen:

 • Zorg ervoor dat je een DisplayPort-kabel gebruikt, aangezien G-Sync niet werkt met HDMI.
 • Controleer of de kabel stevig is aangesloten op zowel de monitor als de GPU.
 • Probeer een andere DisplayPort-kabel om te controleren of de huidige kabel defect is.

 1. Schermproblemen oplossen die G-Sync beïnvloeden

Sommige schermproblemen kunnen invloed hebben op G-Sync en je game-ervaring verpesten. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en oplossingen:

V-Sync uitschakelen voor betere beeldschermprestaties

V-Sync is een andere vorm van schermsynchronisatie die kan conflicteren met G-Sync. Het uitschakelen van V-Sync kan de prestaties van je monitor verbeteren en G-Sync-problemen oplossen. Om V-Sync uit te schakelen:

 1. Open het NVIDIA Control Panel en ga naar "3D-instellingen beheren".
 2. Zoek naar de optie "Verticale synchronisatie" en zet deze op "Uit".
 3. Klik op "Toepassen" om de wijzigingen op te slaan.

Pas de refresh rate van je monitor aan

Een optimale refresh rate is cruciaal voor een soepele G-Sync-ervaring. Om de refresh rate van je monitor aan te passen, volg je deze stappen:

 1. Klik met de rechtermuisknop op je bureaublad en selecteer "Beeldscherminstellingen".
 2. Scroll naar beneden en klik op "Geavanceerde beeldscherminstellingen".
 3. Selecteer je monitor en klik op "Adaptereigenschappen voor beeldscherm".
 4. Ga naar het tabblad "Monitor" en kies de gewenste refresh rate in het vervolgkeuzemenu.
 5. Klik op "Toepassen" en "OK" om de wijzigingen op te slaan.

 1. Geavanceerde oplossingen voor hardnekkige problemen

Soms kunnen G-Sync-problemen hardnekkig zijn en vereisen ze geavanceerdere oplossingen. Voordat je deze stappen probeert, is het belangrijk om te weten dat sommige van deze oplossingen complexer zijn en voorzichtigheid vereisen. 

Zorg ervoor dat je de instructies zorgvuldig opvolgt en maak altijd een back-up van je gegevens voordat je wijzigingen aanbrengt. 👍

Gebruik DDU om je grafische drivers volledig te verwijderen en opnieuw te installeren

Display Driver Uninstaller (DDU) is een handig hulpmiddel dat je helpt bij het volledig verwijderen van grafische drivers en het oplossen van G-Sync-problemen. 

Het kan nuttig zijn als eerdere installaties van drivers niet volledig zijn verwijderd en conflicten veroorzaken. Hier zijn de stappen om DDU te gebruiken:

 1. Download DDU van de officiële website (https://www.wagnardsoft.com/).
 2. Start je pc op in de veilige modus (druk op F8 tijdens het opstarten).
 3. Open DDU en selecteer de juiste grafische driver (NVIDIA in dit geval).
 4. Klik op "Clean and restart" (Schoonmaken en opnieuw opstarten) om de oude drivers volledig te verwijderen.
 5. Download en installeer de nieuwste grafische drivers van de NVIDIA-website.
 6. Start je pc opnieuw op en controleer of G-Sync nu werkt.

Contact opnemen met de klantenservice van NVIDIA of je monitorfabrikant

Als geen van de bovenstaande oplossingen werkt, is het misschien tijd om de professionals in te schakelen. Neem contact op met de klantenservice van NVIDIA of je monitorfabrikant voor hulp bij het oplossen van je G-Sync-probleem. 

Zorg ervoor dat je het probleem duidelijk beschrijft en alle stappen vermeldt die je al hebt geprobeerd. Dit helpt hen om je sneller en efficiënter te helpen.

Voorkom toekomstige G-Sync problemen

Om toekomstige G-Sync-problemen te voorkomen, is het belangrijk om je pc en monitor goed te onderhouden en regelmatig updates uit te voeren. 🛠️ Hier zijn enkele tips om G-Sync soepel te laten werken:

Houd je software en drivers up-to-date

Zorg ervoor dat je regelmatig je grafische drivers en Windows-software bijwerkt. Dit kan veel problemen voorkomen, waaronder G-Sync-problemen. 

Controleer de NVIDIA-website en Windows Update regelmatig op beschikbare updates en installeer deze om je systeem in topconditie te houden.️

Regelmatig onderhoud aan je pc en monitor uitvoeren

Het uitvoeren van regelmatig onderhoud aan je pc en monitor kan helpen om G-Sync-problemen te voorkomen. Hier zijn enkele onderhoudstips:

 • Reinig je pc en monitor regelmatig om stof en vuil te verwijderen. Dit kan oververhitting voorkomen en de algehele prestaties verbeteren.
 • Controleer de aansluitingen en kabels van je monitor om er zeker van te zijn dat ze goed zijn aangesloten en geen schade vertonen.
 • Voer regelmatig schijfopruiming en defragmentatie uit om je harde schijf in goede staat te houden.

Door deze tips te volgen, kun je hopelijk toekomstige G-Sync-problemen voorkomen en genieten van een soepele en naadloze game-ervaring. 🎮 Veel succes!

Conclusie

We hopen dat je na het lezen van dit artikel een beter begrip hebt van waarom G-Sync mogelijk niet werkte op je apparaat en dat je erin geslaagd bent om je probleem op te lossen met behulp van onze stapsgewijze instructies. 

Onthoud, het is essentieel om je hardware en software up-to-date te houden en om regelmatig onderhoud aan je pc en monitor uit te voeren. Deze preventieve maatregelen zorgen ervoor dat je in de toekomst minder G-Sync-problemen zult ervaren. 

Als je meer artikelen wilt lezen over hoe je je game-ervaring kunt verbeteren of als je hulp nodig hebt bij andere technische problemen, vergeet dan niet om meer artikelen op onze website te lezen!‍