Bestenu

Duurzaam Verbouwen Uitgelegd

Beter voor het milieu en klaar voor de toekomst!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Fact checked: Gerard Dijkstra, PhD
Duurzaam Verbouwen Uitgelegd

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp geworden in onze samenleving. Mensen willen hun ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan het behoud van onze planeet. Als gevolg daarvan wordt duurzaam verbouwen steeds populairder. 

In dit artikel zullen we uitleggen wat duurzaam verbouwen inhoudt en geven we tips over hoe je dit kunt doen. We zullen ook enkele voorbeelden geven van duurzame renovaties.

Wat is duurzaam verbouwen?

Duurzaam verbouwen betekent dat je rekening houdt met het milieu en de toekomstige generaties bij het uitvoeren van je verbouwingsproject. Het gaat erom dat je materialen en technieken gebruikt die minder belastend zijn voor het milieu en die ervoor zorgen dat de woning energiezuiniger wordt. 

Door duurzaam te verbouwen, kun je niet alleen bijdragen aan het behoud van onze planeet, maar ook besparen op je energierekening.

Tips voor duurzaam verbouwen

Hieronder geef ik je een aantal tips voor duurzaam verbouwen.

Gebruik duurzame materialen 

Maak een checklist en kies voor duurzame materialen zoals hout met een FSC-keurmerk, gerecycled glas en isolatiemateriaal van natuurlijke grondstoffen. Deze materialen zijn minder belastend voor het milieu en gaan langer mee. Dit betekent op de lange termijn goedkoop verbouwen.

Ga voor energiezuinige apparaten 

Bij het vervangen van apparaten, zoals de cv-ketel, wasmachine en koelkast, kun je het beste kiezen voor energiezuinige varianten. Deze verbruiken minder energie en zijn daarom beter voor het milieu.

Isoleer je woning 

Een goed geïsoleerde woning zorgt voor minder warmteverlies en minder energieverbruik. Zorg dus voor goede isolatie van de muren, vloeren en daken. Wees niet bang om fouten te maken tijdens je verbouwing, daar leer je alleen maar van.

Maak gebruik van zonne-energie 

Door zonnepanelen op het dak te plaatsen, kun je zelf energie opwekken en besparen op je energierekening. Het is wel belangrijk om te kijken of je dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel panelen je nodig hebt. Lees je wel goed in over eventuele bouwvergunningen.

Voorbeelden van duurzame renovaties

Hieronder geef ik je voorbeelden van duurzame renovaties.

Passiefhuis-renovatie 

Bij een passiefhuis-renovatie wordt de woning zo goed geïsoleerd en luchtdicht gemaakt dat er bijna geen energie meer nodig is voor verwarming en koeling. Het is een zeer energiezuinige manier van verbouwen en zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Groendak 

Een groendak is een dakbedekking met begroeiing. Het zorgt voor een betereisolatie, vermindert de luchtverontreiniging en draagt bij aan de biodiversiteit in de stad.

Conclusie

Duurzaam verbouwen en renoveren is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen. Bedankt voor het lezen!