Bestenu

Wanneer heb ik een Bouwvergunning Nodig?

Bouwen zonder bouwvergunning? Geen goed idee.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Wanneer heb ik een Bouwvergunning Nodig?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Als je van plan bent om te gaan bouwen of verbouwen, is het belangrijk om te weten of je een bouwvergunning nodig hebt. Vergeet het niet op je checklist te zetten! 

Het kan namelijk zijn dat je zonder vergunning niet mag bouwen of dat je achteraf hoge boetes moet betalen. In dit artikel leggen we uit wanneer je een bouwvergunning nodig hebt en welke soorten bouwvergunningen er zijn.

Wanneer heb je een bouwvergunning nodig? 

In Nederland geldt het principe dat je voor de meeste bouwwerken een omgevingsvergunning nodig hebt. Dit geldt bijvoorbeeld voor het bouwen van een nieuwe woning, een aanbouw aan je huis of het plaatsen van een dakkapel. 

Maar ook voor het verbouwen van een bestaande woning, het slopen van een gebouw of het plaatsen van een schutting kan een vergunning vereist zijn. Heb je geen vergunning en krijg je een boete, dan kan jegoedkope verbouwing alsnog duur uitvallen.

In sommige gevallen is er een uitzondering en hoef je geen vergunning aan te vragen, bijvoorbeeld als je alleen cosmetische veranderingen aanbrengt.

Welke soorten bouwvergunningen zijn er? 

Er zijn verschillende soorten bouwvergunningen, afhankelijk van het soort bouwwerk dat je wilt realiseren. Hieronder hebben we de meest voorkomende soorten op een rijtje gezet:

  • Omgevingsvergunning bouwen: deze vergunning heb je nodig als je een nieuw bouwwerk wilt plaatsen of als je een bestaand bouwwerk ingrijpend wilt verbouwen.
  • Omgevingsvergunning slopen: als je een gebouw wilt slopen, heb je hiervoor een omgevingsvergunning nodig.
  • Omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan: soms is het nodig om van het bestemmingsplan af te wijken, bijvoorbeeld als je een woning wilt bouwen op een stuk grond waar dat eigenlijk niet mag. In dat geval heb je een omgevingsvergunning nodig.
  • Omgevingsvergunning milieu: als je een bedrijf wilt starten of uitbreiden, kan het zijn dat je een omgevingsvergunning milieu nodig hebt. Hiermee wordt gecontroleerd of je bedrijf geen schadelijke gevolgen heeft voor het milieu.

Conclusie 

Als je gaat bouwen of verbouwen, is het belangrijk om te weten of je een bouwvergunning nodig hebt. In de meeste gevallen is een omgevingsvergunning vereist, afhankelijk van het soort bouwwerk dat je wilt realiseren. 

Het is daarom verstandig om vooraf goed uit te zoeken welke vergunningen je nodig hebt en deze tijdig aan te vragen. Op die manier voorkom je dat je achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan en kun je met een gerust hart aan de slag met je bouwplannen.

Hopelijk heeft dit artikel je op weg geholpen. Wees niet bang om fouten te maken tijdens het klussen: daar leer je alleen maar van! Bedankt voor het lezen!