Bestenu

Computerscherm Splitsen: zo Doe je Dat

Ontdek hoe je je computerscherm kunt splitsen om je productiviteit en efficiëntie te verhogen! Leer over ingebouwde functies en handige apps om je werkruimte te optimaliseren. Lees het artikel nu. #ComputerschermSplitsen #ProductiviteitTips

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Computerscherm Splitsen: zo Doe je Dat

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Computerscherm splitsen kan een echte gamechanger zijn voor multitaskers die hun productiviteit willen verhogen. 🚀 De voordelen zijn eindeloos: het verbetert de focus, organisatie en het bespaart tijd. 

In dit artikel ontdek je de stappen en sneltoetsen voor het beheren en organiseren van je scherm efficiënt in verschillende besturingssystemen, zoals Windows en Mac. Dus ga zitten, maak je klaar om je scherm op te splitsen en geef je werkervaring een serieuze boost!

Belangrijkste punten samengevat:

 • Computerscherm splitsen verhoogt je productiviteit en efficiëntie door multitasken te vergemakkelijken.
 • Windows 10 en Mac bieden ingebouwde functies voor het eenvoudig splitsen van je scherm.
 • Externe apps kunnen extra functionaliteiten bieden om je schermruimte nog beter te benutten.

Waarom je computerscherm splitsen handig is

In onze snel veranderende wereld, waar multitasken steeds belangrijker wordt, kan het splitsen van je computerscherm een gamechanger zijn. Door meerdere vensters tegelijkertijd te gebruiken, kun je je productiviteit en efficiëntie aanzienlijk verhogen.

De voordelen van een gesplitst scherm

Een gesplitst scherm biedt tal van voordelen. Zo helpt het je focus en organisatie te verbeteren, doordat je minder hoeft te schakelen tussen verschillende vensters. Bovendien bespaar je tijd en kun je gemakkelijker documenten of gegevens vergelijken.

Computerscherm splitsen in Windows 10

Windows 10 biedt handige ingebouwde functies voor het splitsen van je computerscherm. Laten we eens kijken hoe je dit eenvoudig kunt doen.

 1. Gebruik de windowstoets en pijltjestoetsen

Je kunt vensters snel splitsen met behulp van toetsenbordcombinaties. Druk op de Windows-toets en een pijltjestoets om een venster naar de gewenste helft van het scherm te verplaatsen. 

Bijvoorbeeld: Windows-toets + pijltje naar links om een venster op de linkerhelft te plaatsen. 💡 Je kunt nu in beide vensters werken en zelfs verschillende schermindelingen creëren, zoals vier vensters in een 2x2 raster.

 1. Vensters handmatig verdelen met de muis

Je kunt ook vensters handmatig verdelen met behulp van je muis. Klik en houd de titelbalk van een venster vast, sleep het naar de gewenste positie en laat de muisknop los. 

Om de grootte van een venster aan te passen, plaats je de cursor op een rand of hoek van het venster en sleep je het naar de gewenste grootte. Zo kun je vensters op specifieke locaties plaatsen en de indeling naar wens aanpassen.️

 1. Sneltoetsen voor het snel wisselen tussen vensters

Sneltoetsen zijn je beste vriend als het gaat om efficiënt werken met gesplitste schermen. Ze zorgen ervoor dat je razendsnel kunt schakelen tussen verschillende vensters, zonder dat je de muis hoeft te gebruiken. Hier zijn enkele handige sneltoetsen voor Windows 10:

 • Alt + Tab: Hiermee schakel je snel tussen geopende vensters.
 • Windows-toets + Tab: Opent de Taakweergave, waar je kunt kiezen tussen vensters en virtuele bureaubladen.
 • Windows-toets + D: Minimaliseert alle vensters en toont het bureaublad. Druk nogmaals om alle vensters te herstellen.

Door deze sneltoetsen te gebruiken, vergroot je de efficiëntie en bespaar je tijd. ⏱️ Zo kun je je volledig focussen op je werk en zorg je ervoor dat je productiever bent.

Computerscherm splitsen op een Mac

Ook op een Mac is het splitsen van je computerscherm een fluitje van een cent. Apple-besturingssystemen hebben ingebouwde functies die je helpen om je schermruimte optimaal te benutten.

 1. Maak gebruik van de split view functie

De split view functie is een geweldige manier om je scherm op een Mac te splitsen. Volg deze stappen om vensters te splitsen met split view:

 1. Klik en houd de groene knop in de linkerbovenhoek van een venster ingedrukt.
 2. Sleep het venster naar de linker- of rechterkant van het scherm.
 3. Selecteer een ander geopend venster om de andere helft van het scherm te vullen.

Je kunt ook Mission Control gebruiken om vensters te splitsen: activeer Mission Control (F3-toets of veeg omhoog met drie vingers op het trackpad) en sleep een venster naar een andere in de bovenste balk. 

Met split view kun je verschillende schermindelingen creëren, zoals twee vensters naast elkaar of een venster boven het andere. Experimenteer gerust met de indelingen die het beste bij jouw workflow passen.‍

 1. Pas de grootte van de vensters aan

Soms wil je de grootte van vensters op je Mac handmatig aanpassen. Dit kan eenvoudig door de randen of hoeken van een venster te slepen. Je kunt ook de linkermuisknop ingedrukt houden op een hoek of rand en dan slepen om de grootte aan te passen. 

Daarnaast kun je vensters op specifieke locaties op je scherm plaatsen door ze te slepen terwijl je de linkermuisknop ingedrukt houdt. Zo creëer je een gepersonaliseerde en overzichtelijke werkruimte.

 1. Handige sneltoetsen voor Mac-gebruikers

Ook voor Mac-gebruikers zijn er sneltoetsen die het navigeren tussen vensters vergemakkelijken. Hier zijn enkele handige sneltoetsen voor je Mac:

 • Cmd + Tab: Schakel snel tussen geopende vensters.
 • Cmd + ` (backtick): Schakel tussen vensters van hetzelfde programma.
 • Ctrl + pijltje omhoog: Activeer Mission Control om een overzicht van al je vensters te krijgen.

Net als bij Windows zorgen deze sneltoetsen ervoor dat je efficiënter kunt werken en je aandacht bij je taken kunt houden.

Handige apps voor het splitsen van je computerscherm

Hoewel de ingebouwde functies van zowel Windows als macOS behoorlijk krachtig zijn, zijn er ook externe apps die het splitsen van je scherm naar een hoger niveau kunnen tillen.

Deze apps bieden vaak extra functionaliteiten en maken het nog gemakkelijker om je schermruimte optimaal te benutten.

Split-screen software voor Windows en Mac

Er zijn tal van handige apps beschikbaar om je computerscherm te splitsen, zowel voor Windows als voor Mac. Hier zijn enkele van de populairste split-screen software die je kunt proberen: 📌

 • AquaSnap: Deze app helpt je om vensters eenvoudig te organiseren en aan te passen op je scherm. AquaSnap werkt zowel op Windows als op Mac en biedt tal van handige functies, zoals het automatisch vastklikken van vensters en het aanpassen van venstergroottes.
 • Divvy: Een gebruiksvriendelijke app die het organiseren van vensters op je scherm een fluitje van een cent maakt. Met Divvy kun je eenvoudig vensters slepen en neerzetten waar je maar wilt op je scherm.
 • Moom: Exclusief voor Mac-gebruikers, Moom maakt het beheren van je vensters eenvoudig en intuïtief. Je kunt vensters snel en gemakkelijk vergroten, verkleinen en verplaatsen met behulp van de muis of het toetsenbord. 

De beste apps voor een efficiënte werkruimte

Om de productiviteit te verhogen met gesplitste schermen, zijn er enkele apps die je kunt gebruiken om het beheer van vensters te verbeteren. Hier zijn mijn persoonlijke favorieten:

 • Trello: Een projectmanagement-app die helpt bij het organiseren van taken en projecten. Door Trello in een gesplitst scherm te gebruiken, kun je je werkruimte overzichtelijk houden en tegelijkertijd op de hoogte blijven van je to-do's.
 • Slack: Deze communicatie-app is ideaal om in een gesplitst scherm te gebruiken, zodat je altijd op de hoogte blijft van belangrijke updates en gesprekken zonder te hoeven schakelen tussen vensters.
 • Evernote: Een notitie-app die je helpt om al je ideeën, taken en notities op één plek te bewaren. Door Evernote in een gesplitst scherm te gebruiken, kun je gemakkelijk notities maken terwijl je aan andere taken werkt.

Extra tips voor een optimaal gesplitst computerscherm

Om het meeste uit je gesplitste scherm te halen, zijn hier enkele aanvullende tips die je kunt proberen:

Organiseer je vensters effectief

Zorg ervoor dat je gerelateerde vensters en apps bij elkaar groepeert om je werkruimte overzichtelijk te houden. Regelmatig opruimen is ook belangrijk om je scherm efficiënt en georganiseerd te houden.

Maak slim gebruik van meerdere monitoren

Het gebruik van meerdere schermen, zoals een 24 inch monitor of een 4k monitor, kan je productiviteit nog verder verhogen. Kies bijvoorbeeld een monitor voor foto- en videobewerking of een ips monitor om je werkruimte optimaal in te richten. 🖥️

Verhoog je productiviteit met een gesplitst scherm

Samenvattend biedt het splitsen van je computerscherm tal van voordelen en kan het je productiviteit aanzienlijk verhogen. Probeer de besproken technieken en tools, zoals het gebruik van een g sync monitor of een monitor met speakers, en ervaar zelf hoe efficiënter werken met een gesplitst scherm je werkervaring kan verbeteren.

Conclusie

Het splitsen van je computerscherm heeft tal van voordelen en kan je productiviteit aanzienlijk verhogen. Met de besproken technieken en hulpmiddelen voor zowel Windows als Mac, kun je je schermruimte optimaal benutten en efficiënter werken. 

Vergeet niet om handige apps zoals Trello, Slack en Evernote te gebruiken om je workflow te optimaliseren. Overweeg ook om meerdere monitoren te gebruiken voor een nog betere werkervaring. Veel succes met het implementeren van deze tips, en geniet van je nieuwe en verbeterde gesplitste scherm!