Babymassage – Wat zijn de Voordelen?
Puur genot voor je kleintje en voor jou! Baby massage is de ideale manier om de band tussen jou en je kleintje te versterken.
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
Dat massage de ultieme manier van ontspannen is, weten we allemaal, maar wist je dat een babymassage meer voordelen heeft dan enkel ontspanning? Je baby masseren versterkt bijvoorbeeld de band tussen jou en je kindje.
Bij babymassage gaat het niet alleen om de massage zelf. Denk ook aan het oogcontact, de emoties en interacties met de baby. In ons dagelijks leven zijn we druk en nemen we te weinig tijd voor elkaar. Dit is voor ons, als ouder naar ons kind toe, vaak helaas hetzelfde.
Lees in deze blog waarom babymassage zo’n goed idee is, wat je ervoor nodig hebt en waar je dit het beste kunt doen.
Waarom babymassage?
Zoals hierboven al in het kort beschreven, heeft een babymassage voordelen voor zowel de ouder als de baby. Hieronder vertel ik je over de belangrijkste voordelen van babymassage.
- Helpt bij het herstel van postnatale depressie
Babymassage is ideaal voor elke ouder, maar voor ouders die aan postnatale depressie lijden en het hierdoor moeilijk vinden een band op te bouwen met de baby, heeft babymassage zelfs extra voordelen. Doordat je je volledig op je baby richt, ervaar je de nabijheid van je baby intensiever, wat bijdraagt aan de opbouw van een positieve band.
Tijdens dit proces komt oxytocinevrij in je lichaam. Dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat je je goed voelt en het hechtingsproces bevordert. Je voelt je hierdoor sterker en beter, wat het herstel bevordert. Je voelt je zekerder en krijgt meer vertrouwen in jezelf als moeder. Babymassage is daarom een uitstekende keuze bij postnatale depressie.
- Helpt met ontspannen
Massage werkt ontspannend en dat is bij babymassage precies hetzelfde. Je baby ontspant zich en valt misschien zelfs in slaap. Een volledige babymassage duurt ongeveer twintig minuten, maar als je merkt dat je baby na tien minuten onrustig wordt, dan stop je eerder. Elke baby is anders, en ontspanning moet voorop blijven staan.
Je masseert daarom ook altijd heel voorzichtig. Het doel is niet om knopen uit spieren te masseren of om de voetjes te verlichten van pijn na een dag lang rondlopen, maar om contact te maken met elkaar en, wederom, je baby zich te laten ontspannen!
- Stimuleert psychologische ontwikkeling
Door de interacties met je baby, stimuleer je de psychologische ontwikkeling van je baby. Denk aan oogcontact, communicatie, maar ook het inspelen op de behoeften van je baby. Als je bijvoorbeeld merkt dat je baby iets niet fijn vindt, stop je ermee. Hierdoor leert niet alleen de baby zijn grenzen kennen, maar ook jij het gedrag van je baby herkennen.
Daarnaast voelen baby’s zich geborgen en veilig omdat ze alle aandacht krijgen. Dit geeft ze de mogelijkheid om zich ongestoord te ontwikkelen. Rust, ontspanning en zelfvertrouwen krijgen ieder een boost.
- Verlicht koliek
Veel baby’s hebben last van pijnlijke darmgassen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals het inslikken van lucht of onderontwikkelde darmen. Door het buikje van je baby te masseren, stimuleer je de beweging van de gassen richting de uitgang, zodat ze loskomen.
Heeft je baby veel last van krampjes, dan is het een goed idee om regelmatig zijn buikje te masseren. Je vindt vanzelf de beste manier hiervoor. Sommige baby’s vinden het heerlijk om op hun buik bij je op schoot te liggen terwijl je hun rug licht masseert; andere baby’s hebben een iets stevigere buikmassage nodig om de lucht in beweging te krijgen.
- Helpt het lichaam leren kennen
Door de verschillende lichaamsdelen van je baby te masseren, leert je baby zijn eigen lichaampje kennen. Ze herkennen uiteindelijk hun armpjes en beentjes en het feit dat ze niet meer een verlengstuk van hun moeder zijn, maar een eigen persoon.
Dit proces kan weken tot maanden duren, maar babymassage stimuleert dit proces. Het geeft je bovendien veel vermaak om te zien dat je baby ineens door heeft dat hij bijvoorbeeld zelf zijn arm kan bewegen. Dit is niet alleen goed vermaak voor jou, maar op deze momenten heeft je baby genoeg aan zichzelf en kun jij genieten van een kop koffie.
- Verbetert de circulatie
Het verbeteren van de bloeddoorstroming is misschien wel het bekendste voordeel van massage. Doordat de zuurstoftoevoer in het bloed toeneemt door de massage, worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Ook wordt vocht sneller het lymfevatenstelsel uitgevoerd.
Waar en wanneer geef ik een babymassage?
Kies een rustig moment van de dag uit. Geef geen massage meteen na de voeding; hierdoor loop je het risico dat de melk weer omhoog komt, wat een bende kan veroorzaken. Masseer je baby ook niet als hij honger heeft. Hierdoor kan hij gefrustreerd raken en niet genieten van de massage.
Wacht ongeveer een half uurtje na de laatste voeding. Zoek een rustige plaats in je huis. Dit kan op het bed zijn, of op de grond. Gebruik eventueel een aankleedkussen met een goede hoes als je besluit je baby op de grond te masseren.
Zorg ervoor dat de kamer lekker warm is en een aangename temperatuur heeft: rond 24 °C is ideaal voor een baby. Op de meeste goede babyfoons lees je de kamertemperatuur af, mocht je wat extra zekerheid willen. Zet voor je begint de televisie en je telefoon uit. Eventueel zet je wat achtergrondmuziek aan. Dim de lichten en richt je op je baby!
Babymassage-cursus
Beter is het nog om op een cursus te gaan. Hier ontmoet je andere ouders met wie je ervaringen kunt delen. Het leven als moeder van een pasgeborene kan best eenzaam zijn als je geen of weinig vrienden hebt die ook net een baby hebben gekregen. Een babycursus is dan ook ideaal om nieuwe sociale contacten op te doen.
Zo'n cursus duurt meestal zes weken, maar je kunt hierna natuurlijk gewoon doorgaan, met of zonder de mensen die je hebt leren kennen!
Daarnaast leer je van een professional hoe je een baby moet masseren. Je leert dat je bijvoorbeeld de knieën richting de borstkas kunt bewegen om de knik uit de endeldarm te halen, en nog meer van dit soort handigheidjes. Het is daarmee niet alleen leuk, maar ook leerzaam.
Hoewel je je natuurlijk het meest op je gemak voelt in je eigen huis, kom je waarschijnlijk ook meer afleidingen tegen thuis, waardoor het lastiger is om je volledig op je baby te richten.
Wat heb ik nodig?
Je hebt niet veel nodig om je baby te masseren, maar er zijn een aantal spullen die handig zijn bij dit proces.
- Handdoeken
Handdoeken gebruik je om je baby op te leggen. Eventueel gebruik je een goed aankleedkussen. Houd er rekening mee dat dit in de zomer behoorlijk kan gaan zweten.
Idealiter is je baby naakt tijdens de massage. Daarom is een handdoek ook belangrijk: een handdoek was je eenvoudig in de wasmachine als je baby onverhoopt een plasje heeft gedaan: een tapijt of matras is lastiger schoon te krijgen. Hydrofiele doeken zijn daarom ook altijd handig om bij de hand te hebben.
Na de massage wil je de meeste olie verwijderen, anders blijft je baby glibberig. Met een handdoek kom je niet tussen alle plooien. Een hydrofiele doek is dunner, wat deze ideaal is ideaal maakt om je baby mee af te drogen en olie mee te verwijderen.
- Spuugdoekjes
Het is een feit dat de meeste baby’s soms spugen. Je stimuleert je baby’s circulatie en de spijsvertering, waardoor er best wat melk omhoog kan komen tijdens zo'n massage. Daarom is het een goed idee om spuugdoekjes mee te nemen. Leg deze onder het hoofdje van je baby.
Als je kleintje spuugt, dan vervang je simpelweg het spuugdoekje en hoef je niet de hele handdoek te vervangen. Dit scheelt je niet alleen in de was, maar zo hoef je ook niet meerdere handdoeken mee te nemen als je op cursus gaat.
- Olijfolie of andere natuurlijke olie
Om comfortabel te masseren, moet je babyhuidje glad zijn. Een stroeve huid is niet fijn om te masseren en het is ook niet fijn om een massage te krijgen als je huid niet glad is. Gebruik daarom olie.
Gebruik geen geparfumeerde olie. Dit is niet goed voor een kwetsbaar babyhuidje. Gebruik liever olijfolie of andere plantaardige, natuurlijke olie. Dit is veel goedkoper en er zitten bovendien geen chemicaliën in.
- Schone kleertjes
Dat je kleertjes meeneemt is vanzelfsprekend, maar neem ook schone kleertjes mee. Neem iets mee wat simpel aan- en uit te trekken is en comfortabel is. De meeste baby’s zijn enorm ontspannen na de massage: dit wil je niet verstoren door een ingewikkelde jurk aan te doen.
- Alles wat je nodig hebt om je baby te verschonen
Neem voldoende schone luiers en billendoekjes mee. Een baby poept soms op de meest onverwachte momenten. Mocht dit gebeuren terwijl je onderweg bent of net bij je babymassage cursus aankomt, dan ben je in ieder geval voorbereid.
Conclusie
Hopelijk heb je nu een beter idee wat babymassage inhoudt en wat je ermee kunt bereiken. Of je nu besluit dat een cursus babymassage volgen de juiste keuze is, of om thuis je baby te masseren, een ding is zeker: jullie genieten er samen van!
Over de auteur
Michael is 27 jaar oud en woont in het zuiden van het land. Micheal is afgestuurd in psychologie en schrijft heel graag in zijn vrije tijd. In zijn vrije tijd geniet hij van een potje Call of Duty en zijn sci-fi films helemaal zijn ding.