Bestenu

Stap voor Stap Je ip-adres Zoeken

Om wat voor reden je je IP-adres nodig hebt maakt niet uit, maar als je niet weet hoe je je ip-adres zoekt, kom je niet ver. Lees hier hoe je je ip-adres vindt!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Stap voor Stap Je ip-adres Zoeken

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Heb je ooit je IP-adres willen weten? Of misschien wil je het IP-adres van een andere computer of apparaat achterhalen? 

Het goede nieuws is dat het ontdekken van je IP-adres of het IP-adres van een andere computer of apparaat eenvoudiger is dan je denkt. In dit artikel geven we je een aantal eenvoudige stappen om je IP-adres te achterhalen.

Hoe achterhaal ik mijn IP-adres?

Een IP-adres, of Internet Protocol-adres, is een uniek nummer dat elk apparaat op het internet heeft. Het wordt gebruikt om te communiceren tussen computers en andere apparaten op het internet. Het is vergelijkbaar met een telefoonnummer voor elke computer of apparaat op het internet.

Er zijn verschillende manieren om je IP-adres te achterhalen, en we bespreken hier drie van de meest populaire methoden:

Via de Command Prompt op Windows

 • Klik op de knop Start en typ "cmd" in het zoekvak.
 • Klik op "Command Prompt" in de lijst met resultaten.
 • Typ "ipconfig" in het Command Prompt-venster en druk op Enter.
 • Je IP-adres staat aangegeven onder "IPv4-adres".

Via de Terminal op Mac

 • Open de Terminal-applicatie op je Mac.
 • Typ "ifconfig" in het Terminal-venster en druk op Enter.
 • Je IP-adres staat aangegeven naast "inet".

Via een online IP-lookup tool

 • Zoek op het internet naar een online IP-lookup tool, zoals "What is My IP".
 • Open de website en je IP-adres wordt automatisch weergegeven op de pagina.

Dat is alles! Dit zijn de drie meest populaire manieren om je IP-adres te achterhalen. Als je nog steeds problemen ondervindt bij het vinden van je IP-adres, kun je altijd een zoekopdracht uitvoeren op het internet of contact opnemen met je internetprovider voor verdere hulp.

Wat kun je achterhalen met een IP-adres?

Het klinkt misschien als een saai stukje technische informatie, maar het is eigenlijk een krachtig hulpmiddel dat veel informatie over een apparaat of computer op het internet kan onthullen.

Om te beginnen, kan een IP-adres worden gebruikt om de locatie van een apparaat of computer te schatten. Hoewel het niet exact is, kunnen IP-adressen vaak worden gelinkt aan een stad, staat of zelfs land. Je ip-adres heeft niets te maken met jewifi-router of gaming-router.

Dit is omdat elke internetprovider een blok van IP-adressen heeft toegewezen gekregen voor gebruik door hun klanten.

Een IP-adres kan ook worden gebruikt om informatie over het type apparaat of de besturingssoftware te achterhalen. 

Dit is belangrijk voor beveiligingsdoeleinden, omdat het bekendmaken van deze informatie aan aanvallers kan helpen bij het vinden van beveiligingslekken in het apparaat of de software.

Maar het meest interessante aan een IP-adres is dat het kan worden gebruikt om het verkeer tussen apparaten en computers op het internet te volgen. 

Dit is hoe websites en diensten in staat zijn om informatie te verzamelen over hoe gebruikers hun site of dienst gebruiken. Bijvoorbeeld, door het IP-adres van een gebruiker te volgen, kunnen websites het gedrag van een gebruiker op de site analyseren en zo nog beter op hun behoeften inspelen.

In het kort: een IP-adres is veel meer dan alleen een saai nummer. Het is een belangrijk stuk informatie dat veel informatie over een apparaat of computer op het internet kan onthullen, van zijn locatie tot zijn type apparaat of besturingssoftware. 

En door het verkeer tussen apparaten en computers te volgen, kunnen websites en diensten beter begrijpen hoe gebruikers hun site of dienst gebruiken. Cool, toch?

Is je IP-adres altijd hetzelfde?

Je IP-adres is niet altijd hetzelfde. Het kan veranderen afhankelijk van hoe je verbonden bent met het internet. Hieronder vind je een paar situaties waarin je IP-adres kan veranderen:

Dynamisch IP-adres 

Veel consumenten thuis en kleine bedrijven hebben een dynamisch IP-adres, wat betekent dat het IP-adres elke keer verandert wanneer ze verbinding maken met het internet. 

Dit is het geval omdat ze gebruikmaken van een internetprovider die een beperkt aantal IP-adressen heeft, en die IP-adressen moeten worden toegewezen aan verschillende gebruikers op het netwerk.

Statisch IP-adres 

Sommige bedrijven en organisaties betalen extra voor een statisch IP-adres, wat betekent dat ze altijd hetzelfde IP-adres hebben, ongeacht hoe vaak ze verbinding maken met het internet. Dit is handig voor bedrijven die betrouwbare en constante verbindingen nodig hebben, zoals websites of online diensten.

Mobiel netwerk

Als je verbinding maakt met het internet via een mobiel netwerk, zoals 4G of 5G, dan verandert je IP-adres elke keer dat je van locatie verandert. Dit komt omdat mobiele netwerken gebruikmaken van een verschillend IP-adres voor elke cel of locatie.

In het kort: Je IP-adres is niet altijd hetzelfde. Het kan veranderen afhankelijk van hoe je verbonden bent met het internet, of je nu een dynamisch of statisch IP-adres hebt, of verbinding maakt met het internet via een mobiel netwerk.

Kunnen mensen zien wat je doet op het internet?

Er zijn situaties waarin mensen kunnen zien wat je op het internet doet, maar er zijn ook manieren om je online activiteiten te beschermen. Hieronder is een korte uitleg.

Onbeschermde verbindingen 

Als je verbinding maakt met het internet via een onbeveiligde verbinding, zoals een openbare Wi-Fi-hotspot, kunnen mensen jouw online activiteiten afluisteren en zien wat je op het internet doet. Dit geldt ook voor onbeveiligde thuisnetwerken.

Overheid en internetproviders 

Overheden en internetproviders kunnen in sommige landen toegang hebben tot jouw online activiteiten, zoals je zoekgeschiedenis en gebruikersgegevens. Dit is afhankelijk van de wetten en regelgeving van het land.

Cybercriminelen 

Cybercriminelen kunnen proberen jouw online activiteiten te volgen door middel van phishing-aanvallen, malware en andere technieken. Ze kunnen ook toegang krijgen tot jouw gebruikersgegevens en persoonlijke informatie als je ze niet goed beveiligt.

Je online activiteiten beschermen

Er zijn echter manieren om jouw online activiteiten te beschermen. Hier zijn een paar tips:

 • Maak gebruik van een virtueel privé netwerk (VPN) als je verbinding maakt met een onbeveiligde Wi-Fi-hotspot.
 • Beveilig je thuisnetwerk met een sterk wachtwoord en beveiligingssoftware.
 • Zorg ervoor dat je altijd de laatste beveiligingssoftware en updates installeert op al je apparaten.
 • Wees voorzichtig met het openen van e-mails en links van onbekende afzenders.

Er zijn situaties waarin mensen kunnen zien wat je op het internet doet, zoals onbeveiligde verbindingen, overheden en internetproviders en cybercriminelen. Maar er zijn manieren om jouw online activiteiten te beschermen, zoals het gebruik van een VPN, het beveiligen van je thuisnetwerk en het installeren van beveiligingssoftware en updates.

Conclusie 

Het achterhalen van je IP-adres is eenvoudiger dan je denkt! Of je nu op zoek bent naar je eigen IP-adres of het IP-adres van een andere computer of apparaat, er zijn verschillende manieren om het te vinden. Probeer een van de bovenstaande methoden en ontdek binnen enkele minuten je IP-adres!