Bestenu

Zweetvlekken? Geen Nood!

Zweten is gezond, maar niet iedereen hoeft het bewijs ervan te zien! Lees hier hoe je zweetvlekken verwijderd.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Zweetvlekken? Geen Nood!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Zweetvlekken zijn een vervelend probleem voor veel mensen. Ze kunnen ontstaan door overmatig zweten of door het dragen van bepaalde materialen die de zweetvlekken aantrekken. 

Hoe verwijder ik zweetvlekken?

Gelukkig zijn er een aantal manieren om zweetvlekken te verwijderen.

 • Gebruik azijn en baking soda: Meng één deel azijn met twee delen baking soda totdat het een papje vormt. Breng het mengsel aan op de vlek en laat het 15 minuten intrekken. Was vervolgens de kleding zoals gebruikelijk.
   
 • Gebruik citroensap: Citroensap is een natuurlijk bleekmiddel dat zweetvlekken kan verwijderen. Maak een mengsel van gelijke delen citroensap en water en breng dit aan op de vlek. Laat het 15 minuten intrekken en was vervolgens de kleding.
   
 • Gebruik witte azijn: Witte azijn is een effectief middel tegen zweetvlekken. Meng één deel witte azijn met twee delen water en breng dit aan op de vlek. Laat het 15 minuten intrekken en was vervolgens de kleding.
   
 • Gebruik commerciële vlekkenverwijderaar: Er zijn vele commerciële producten beschikbaar voor het verwijderen van zweetvlekken. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzingen van het product en volg deze nauwkeurig.

Hoe verwijder ik gele okselvlekken?

Gele okselvlekken kunnen ontstaan door de afzetting van zweet en bacteriën op de kleding. Gelukkig zijn er ook een aantal manieren om deze vlekken te verwijderen:

 • Gebruikbaking soda: Maak een pasta van baking soda en water en breng deze aan op de vlek. Laat het 15 minuten intrekken en was vervolgens de kleding zoals gebruikelijk.
   
 • Gebruikwitte azijn: Witte azijn is een effectief middel tegen gele okselvlekken. Meng één deel witte azijn met twee delen water en breng dit aan op de vlek. Laat het 15 minuten intrekken en was vervolgens de kleding.
   
 • Gebruik commerciële vlekkenverwijderaar: Er zijn vele commerciële producten beschikbaar voor het verwijderen van gele okselvlekken. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing van het product en volg deze nauwkeurig.

Hoe verwijder ik zweetvlekken uit gekleurde kleding?

Als je zweetvlekken uit gekleurde kleding wilt verwijderen, is het belangrijk om een aantal extra stappen te volgen. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 • Test eerst op een onopvallende plek: Voordat je een vlekkenverwijderaar op de vlek aanbrengt, is het belangrijk om eerst te testen op een onopvallende plek. Dit helpt om te voorkomen dat de kleur van de kleding vervaagt of verandert.
   
 • Gebruik een milde reiniger: Voor gekleurde kleding is het het beste om een milde reiniger te gebruiken in plaats van azijn of witte azijn. Er zijn specifieke vlekkenverwijderaars beschikbaar voor gekleurde kleding.
   
 • Was de kleding op de juiste manier in de wasmachine: Gekleurde kleding moet altijd op een lagere temperatuur worden gewassen om te voorkomen dat de kleur vervaagt. Gebruik ook een mild wasmiddel en vermijd het gebruik van bleekmiddelen.
   
 • Droog de kleding op een lagere temperatuur: Ook tijdens het drogen moet je extra voorzichtig zijn met gekleurde kleding. Droog de kleding op een lagere temperatuur of laat het lucht drogen om te voorkomen dat de kleur vervaagt.

In het algemeen is het het beste om zweetvlekken zo snel mogelijk te behandelen om de kans op verkleuring of vervaging te verminderen. Door deze stappen te volgen, kun je zweetvlekken en gele okselvlekken eenvoudig verwijderen uit zowel witte als gekleurde kleding.

Hoe voorkom ik zweetvlekken in kleding?

Er zijn een aantal manieren om zweetvlekken in kleding te voorkomen:

 • Gebruik antiperspirant: Antiperspirant kan helpen om het zweet af te remmen. Zoek een antiperspirant die speciaal is ontworpen om zweetvlekken te voorkomen.
   
 • Draag ademende kleding: Kleding gemaakt van ademende materialen, zoals katoen, helpt om transpiratie af te voeren en kan zweetvlekken voorkomen.
   
 • Verander van shirt gedurende de dag: Als je veel zweet, kan het helpen om gedurende de dag van shirt te wisselen. Dit kan helpen om zweetvlekken in kleding te voorkomen.
   
 • Gebruik zweetkussentjes: Er zijn zweetkussentjes verkrijgbaar die je kunt dragen onder de oksels om zweetvlekken te voorkomen.
   
 • Was kleding na elke dragen: Als je zweetvlekken wilt voorkomen, is het het beste om kleding na elke dragen te wassen. Dit helpt om bacteriën en geuren te verwijderen die zweetvlekken kunnen veroorzaken.
   
 • Gebruik een vlekkenbeschermer: Er zijn speciale sprays of rollers verkrijgbaar die je kunt gebruiken om kleding te beschermen tegen vlekken. Deze producten kunnen worden aangebracht voordat je kleding draagt, en kunnen helpen om zweetvlekken te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het voorkomen van zweetvlekken vooral afhangt van hoeveel iemand.

 

Sommige mensen zweten meer dan anderen, en voor hen kan het moeilijker zijn om zweetvlekken te voorkomen. Maar door de bovenstaande stappen te volgen, kun je de kans op zweetvlekken in kleding aanzienlijk verminderen.

Hoe verwijder je oude zweetvlekken

Oude zweetvlekken kunnen moeilijker te verwijderen zijn dan recente vlekken, maar er zijn nog steeds enkele stappen die je kunt nemen om deze vlekken te verwijderen:

 • Gebruik azijn: Meng één deel azijn met twee delen water en breng dit aan op de oude vlek. Laat het 15 minuten intrekken en was vervolgens de kleding zoals gebruikelijk.
   
 • Gebruikbaking soda: Maak een pasta van baking soda en water en breng deze aan op de oude vlek. Laat het 15 minuten intrekken en was vervolgens de kleding zoals gebruikelijk.
   
 • Gebruik commerciële vlekkenverwijderaar: Er zijn specifieke commerciële producten verkrijgbaar voor het verwijderen van oude zweetvlekken. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzingen van het product en volg deze nauwkeurig.
   
 • Probeer Oxi-clean of Zout: Beide producten zijn effectief in het verwijderen van oude vlekken, omdat ze oxidatie agents hebben die helpen bij het oplossen van de vlekken. Meng het product met water en laat het een paar uur intrekken voordat je de kleding wast.
   
 • Gebruik dezon: De zon is een natuurlijke bleekmiddel, en kan helpen bij het verwijderen van oude zweetvlekken. Hang de kleding buiten in de zon voor een paar uur voordat je deze wast.

Houd er rekening mee dat sommige materialen of kleuren kwetsbaarder zijn voor bepaalde methoden, dus het is altijd aan te raden om een onopvallende plek te testen voordat je een van deze stappen op de volledige vlek toepast. 

Het is belangrijk om zo snel mogelijk met het behandelen van de vlek te beginnen, hoe langer de vlek zit hoe moeilijker deze te verwijderen is.

Welke vlekken kan ik nog meer verwijderen met azijn

Azijn is een veelzijdig en natuurlijk product dat kan worden gebruikt om een breed scala aan vlekken te verwijderen. Hier zijn enkele voorbeelden van vlekken die je kunt verwijderen met azijn:

Koffievlekken: Meng één deel azijn met één deel water en breng dit aan op de koffievlek. Laat het 15 minuten intrekken en was vervolgens de kleding zoals gebruikelijk.

Wijn- of bier-vlekken: Meng één deel azijn met één deel water en breng dit aan op de wijn- of bier-vlek. Laat het 15 minuten intrekken en was vervolgens de kleding zoals gebruikelijk.

Bloedvlekken: Meng één deel azijn met twee delen water en breng dit aan op de bloedvlek. Laat het 15 minuten intrekken en was vervolgens de kleding zoals gebruikelijk.

Grasvlekken: Meng één deel azijn met één deel water en breng dit aan op de grasvlek. Laat het 15 minuten intrekken en was vervolgens de kleding zoals gebruikelijk.

Schimmel- en vochtvlekken: Meng één deel azijn met één deel water en breng dit aan op de schimmel- of vochtvlek. Laat het 15 minuten intrekken en was vervolgens de kleding zoals gebruikelijk.

Schimmelvlekken op huisraad en badkamer: Meng één deel azijn met één deel water en breng dit aan op de schimmelvlekken. Laat het 15 minuten intrekken en veeg of spoel vervolgens af.

Houd er rekening mee dat sommige materialen of kleuren kwetsbaarder zijn voor bepaalde methoden, dus het is altijd aan te raden om een onopvallende plek te testen voordat je een van deze stappen op de volledige vlek toepast.

Conclusie

In conclusie, zweetvlekken kunnen een vervelend probleem zijn, maar gelukkig zijn er een aantal manieren om deze vlekken te verwijderen. 

Azijn, baking soda, citroensap, witte azijn en commerciële vlekkenverwijderaars zijn allemaal effectieve methoden om zweetvlekken te verwijderen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het behandelen van de vlek, hoe langer de vlek zit, hoe moeilijker deze te verwijderen is.

Hopelijk heb je met deze tips je zweetvlekken inmiddels verwijderd. Heb jij nog een goede tip? Laat het ons dan zeker even weten! Bedankt voor het lezen!