Bestenu

Wat is de beste zweetdeken van 2023?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 28 mei, 2023

Het aanschaffen van een goede zweetdeken is een moeilijke opdracht. Wat is de beste zweetdeken van 2023? Na het onderzoeken van 1675 zweetdekens kwam de Lex & max Fancy Fleecedeken blauw als beste getest uit onze zweetdeken-test. We hebben gekeken naar de specificaties van de zweetdekens, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 zweetdekens-experts en meer. Benieuwd naar alternatieven, voor- en nadelen en een handige zweetdeken-koopgids? Blijf dan vooral lezen!

De top 10 beste zweetdekens

1Score: 10
Lex & max Fancy Fleecedeken blauw
Beste Zweetdeken voor paarden in de winter
Lex & max Fancy Fleecedeken blauw
Ga naar laagste prijs
2Score: 9.9
QHP Fleecedeken New Basic met kruissingels - maat 135/185 - blue
QHP Fleecedeken New Basic met kruissingels - maat 135/185 - blue
Ga naar laagste prijs
3Score: 9.9
QHP Fleecedeken New Basic met blue
QHP Fleecedeken New Basic met blue
Ga naar laagste prijs
4Score: 9.9
Lex & max paardendeken fancy fleecedeken 215cm donkerblauw
Lex & max paardendeken fancy fleecedeken 215cm donkerblauw
Ga naar laagste prijs
5Score: 9.9
Trendy fleecedeken fuchsia - maat
Trendy fleecedeken fuchsia - maat
Ga naar laagste prijs
6Score: 9.9
QHP Deken fleece basic hals&singels blauw
QHP Deken fleece basic hals&singels blauw
Ga naar laagste prijs
7Score: 9.8
MHS Fleecedeken Zero met hals Paars 125/155 cm
MHS Fleecedeken Zero met hals Paars 125/155 cm
Ga naar laagste prijs
8Score: 9.8
G-Horse Paardendeken Fleecedeken blauw
G-Horse Paardendeken Fleecedeken blauw
Ga naar laagste prijs
9Score: 9.8
QHP Deken fleece Holland navy
QHP Deken fleece Holland navy
Ga naar laagste prijs
10Score: 9.8
QHP Fleecedeken Color met singels 1
QHP Fleecedeken Color met singels 1
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu Zweetdeken Koopgids

Een zweetdeken is een fantastisch hulpmiddel voor elke paardeneigenaar die graag zorgt voor het welzijn van hun geliefde paard. Met de beste zweetdeken blijft het paard droog, comfortabel en gezond na het rijden of trainen, terwijl het oververhitting voorkomt. Een zweetdeken is een onmisbaar item voor elke paardeneigenaar.

Waarom gebruik je een zweetdeken?

Een zweetdeken leg je op een paard om het zweet op te nemen en het paard droog en comfortabel te houden na het rijden of trainen. 

Het voorkomt dat het zweet opdroogt op de vacht van het paard en helpt om te voorkomen dat het paard ziek wordt of huidproblemen ontwikkelt als gevolg van langdurige blootstelling aan vocht.

Een zweetdeken gebruik je ook om hetpaard warm te houden na het rijden of trainen, vooral bij koud weer. Het houdt de lichaamswarmte van het paard vast en draagt op die manier bij aan hetherstel van de spieren na inspanning.

Bovendien maakt het gebruik van een zweetdeken hetpoetsen en verzorgen van het paard makkelijker, omdat de deken het zweet en vuil opneemt in plaats van de vacht van het paard.

Kortom, het gebruik van een zweetdeken is een belangrijk onderdeel van de verzorging van paarden na het rijden of trainen. Het helpt om het paard droog, warm en comfortabel te houden, terwijl het ook helpt bij het onderhouden van de vacht en het voorkomen van huidproblemen.

Aankoopcriteria

Bij het aanschaffen van een zweetdeken voor je paard zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op dient te letten. 

Ten eerste is het materiaal van de zweetdeken van groot belang. Kies idealiter een deken die gemaakt is van ademende en vochtabsorberende materialen, zoals katoen, polyester of wol.

Een andere belangrijke factor is de maat van de zweetdeken. Kies een deken die goed past bij het lichaam van het paard, zodat het niet te strak of te los zit. Een te strakke zweetdeken veroorzaakt ongemak voor het paard, terwijl een te losse deken kan verschuiven tijdens het bewegen.

Het gewicht van de zweetdeken is ook belangrijk, afhankelijk van het klimaat en de activiteit van het paard. Lichte dekens zijn geschikt voor warm weer, terwijl zwaardere dekens beter zijn voor kouder weer. 

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de bevestiging van de zweetdeken, zodat deze stevig op zijn plaats blijft zitten.

Een andere factor om rekening mee te houden is de wasbaarheid van de deken. Controleer of de deken gemakkelijk te reinigen is en of het materiaal duurzaam is en niet snel slijt na herhaaldelijk wassen.

Tot slot is het belangrijk om je budget in gedachten te houden bij het kiezen van een zweetdeken. Prijzen variëren afhankelijk van het merk, de kwaliteit en het materiaal.

Door op deze punten te letten vind je de juiste zweetdeken voor je paard, die helpt om het paard droog, comfortabel en gezond te houden na het rijden of trainen.

Gewicht

Her gewicht van een zweetdeken is afhankelijk van het merk, de grootte en het materiaal waarvan het is gemaakt. 

Over het algemeen zijn zweetdekens licht van gewicht en wegen zetussen de 500 gram en 1,5 kilogram

Het gewicht van de zweetdeken varieert ook op basis van het doel waarvoor je de deken gebruikt, bijvoorbeeld of je de deken gebruikt om te drogen na een training of om het paard warm te houden in koud weer. 

Het is daarom belangrijk om despecificaties van de zweetdeken te controleren voordat je er een aanschaft om er zeker van te zijn dat het voldoet aan je behoeften en voorkeuren.

Maat

De juiste maat zweetdeken voor je paard is van groot belang om ervoor te zorgen dat het comfortabel en veilig is voor je paard. 

Om de juiste maat zweetdeken te kiezen, meet je de afstand van de borst tot de staartwortel van je paard met een meetlint. Dit is de juiste lengte van de zweetdeken.

Vervolgens kijk je naar de maattabel van het merk zweetdeken dat je van plan bent aan te schaffen om de juiste maat te vinden op basis van de lengte van je paard. 

Over het algemeen loopt het aanbod van zweetdekens in maten van 100 cm tot 170 cm, met intervallen van 5 cm

Hoe gebruik je een zweetdeken?

Het gebruik van een zweetdeken is relatief eenvoudig en doe je volgens de volgende stappen:

 1. Leg de zweetdeken over de rug van het paard, beginnend bij de schoft en eindigend bij de staart. Zorg ervoor dat de deken gelijkmatig verdeeld is en niet strak of losjes om het lichaam van het paard zit.
 2. Zorg ervoor dat de borst- en buiksingels van de deken goed vastzitten en op de juiste manier zijn aangepast. Dit zorgt ervoor dat de deken op zijn plaats blijft en niet verschuift terwijl het paard beweegt.
 3. Laat het paard rusten of afkoelen terwijl het deken het zweet absorbeert. Dit varieert van enkele minuten tot een paar uur, afhankelijk van hoeveel het paard heeft gezweet en hoe warm het weer is.
 4. Verwijder de zweetdeken en poets het paard grondig met een zachte borstel om eventueel vuil en zweet te verwijderen. Zorg ervoor dat het paard volledig droog en comfortabel is voordat je hem terugzet in zijn stal of wei.
 5. Reinig de zweetdeken regelmatig om te voorkomen dat vuil en bacteriën zich ophopen en om ervoor te zorgen dat het effectief blijft in het absorberen van zweet en het droog houden van het paard.

Het gebruik van een zweetdeken is een belangrijk onderdeel van de verzorging van een paard na het rijden of trainen. Zorg ervoor dat je de dekenop de juiste manier gebruikt en onderhoudt om ervoor te zorgen dat het effectief blijft en het paard optimaal beschermd blijft.

Welke zweetdeken gebruik je in welke situatie?

Het type deken dat je op een paard doet, hangt af van het weer en de activiteit van het paard. In de basis zijn er drie soorten dekens voor paarden: staldekens, outdoordekens en zweetdekens.

Staldekens gebruik je om het paard warm te houden in de stal bij koud weer. Deze dekens zijn gemaakt van dikker materiaal en hebben geen waterdichte laag. Het is aanbevolen om staldekens te gebruiken als de temperatuur in de stal onder de 10 graden Celsius komt.

Outdoordekens gebruik je wanneer het paard buiten is in koud of nat weer. Deze dekens zijn waterdicht en hebben een warme voering om het paard droog en warm te houden. Outdoordekens zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, afhankelijk van de temperatuur en de activiteit van het paard.

Zweetdekens gebruik je om het zweet van het paard op te nemen na het rijden of trainen. Deze dekens zijn gemaakt van ademende materialen die vocht opnemen en het paard droog houden. 

Zweetdekens gebruik je meestal niet in combinatie met staldekens of outdoordekens, omdat ze zijn ontworpen om te gebruiken als een op zichzelf staande deken.

Hoe lang moet een paard een zweetdeken op?

Hoe lang een zweetdeken op moet blijven hangt af van hoeveel het paard gezweet heeft en hoe warm het is.

Over het algemeen is het aangeraden om de zweetdekenongeveer 30-45 minuten op het paard te laten liggen na het rijden of trainen, zodat de deken het zweet goed kan absorberen.

Als heterg warm is of als het paard erg veel heeft gezweet, kan het nodig zijn om de zweetdeken langer te laten liggen om ervoor te zorgen dat het paard volledig droog is.

Het is belangrijk om het paard te blijven controleren terwijl de zweetdeken op ligt om er zeker van te zijn dat het paard het niet te warm krijgt en gestrest raakt. Als het paard ongemakkelijk lijkt of tekenen van oververhitting vertoont, moet je de zweetdeken verwijderen en het paard koelen met water en/of ventilatie.

Na het verwijderen van de zweetdeken dien je het paard goed te borstelen om eventueel zweet en vuil te verwijderen

Zorg er ook voor dat je de zweetdeken regelmatig reinigt om vuil en bacteriën te verwijderen en ervoor te zorgen dat het effectief blijft in het absorberen van zweet en het droog houden van het paard.

hero illustration

Hoe testen we zweetdekens?

Om de beste zweetdeken te vinden, hebben we een bijzondere testmethode ontwikkeld. We geloven in een objectieve vergelijking en betrouwbaar productadvies. We beginnen ons onderzoek met het verzamelen van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze zweetdeken-test hebben we 1675 zweetdekens geanalyseerd.
illustration
De eerste variabel in onze zweetdeken-test noemen we 'expertconsensus'. We beschikken over drieëntwintig onafhankelijke expertwebsites waar we datapunten vergaren. Het belangrijkste criterium waar we deze websites op selecteren is de aanwezigheid van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de bevindingen van deze zweetdeken-experts en testers in onze database.
illustration
Naast het vergaren van testdata, bepalen onze interne zweetdeken-experts ook welke specificaties essentieel zijn bij het kopen van de beste zweetdeken in 2023. We combineren deze informatie met de feedback en recensies van ruim 3 miljoen reviews op 6 verschillende online winkels, populariteitsgegevens en meer, om uiteindelijk 1675 zweetdekens te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een uitgebreid statistisch model om bias te voorkomen.
illustration
hero illustration

De beste zweetdekens in een makkelijke lijst

1. Beste Zweetdeken voor paarden in de winter: Lex & max Fancy Fleecedeken blauw

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Beoordeling

9.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.8
Functionaliteit
9.7
Gebruiksgemak
9.9

Ben je op zoek naar een handige deken voor na het sporten of tijdens transport? Kijk dan niet verder dan de Lex & Max Fancy Fleecedeken! Deze deken is gemaakt van 200 GSM polar fleece en heeft een onderkant van 600 denier polyester Oxford. Het absorbeert zweet en voert het af, waardoor je paard comfortabel blijft. Bovendien heeft het een enkele klittenbandsluiting aan de voorkant en een afneembaar bilkoord voor extra veiligheid.

Wat deze fleecedeken onderscheidt van andere producten is het gebruik van hoogwaardige materialen, zoals de stevige onderkant. Dit zorgt voor een duurzame deken die lang meegaat. Daarnaast is het blauwe kleurenschema stijlvol en past het goed bij verschillende outfits.

De afmetingen van 185 cm maken deze deken perfect voor de meeste paarden, en de lichtgewicht constructie maakt het gemakkelijk om mee te nemen op reis. Het enige nadeel is dat het niet gevuld is, dus het kan wat minder warm zijn dan sommige andere dekens.

Over het algemeen is de Lex & Max Fancy Fleecedeken een uitstekende keuze voor paardeneigenaren die op zoek zijn naar een handige, duurzame deken voor transport of na het sporten. Het is betaalbaar, stijlvol en effectief in het absorberen van zweet en vocht. Als je op zoek bent naar een veelzijdige deken die je paard comfortabel houdt tijdens het reizen of na het sporten, dan is dit deken zeker het overwegen waard.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Uiterlijk 2 maart in huis

Bekijk prijs

2. QHP Fleecedeken New Basic met kruissingels - maat 135/185 - blue

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Beoordeling

9.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.6
Functionaliteit
9.7
Gebruiksgemak
9.2

Als je op zoek bent naar een goede fleecedeken voor je paard, is de QHP Fleecedeken New Basic met kruissingels zeker het overwegen waard. Deze deken is gemaakt van hoogwaardig polyester en heeft een geweldige vochtopname. De dubbele gespsluitingen op de borst en de kruissingels zorgen ervoor dat de deken goed op zijn plek blijft zitten. Ook heeft de deken een staartkoord om te voorkomen dat hij verschuift.

Wat deze fleecedeken onderscheidt van andere dekens is de kwaliteit van het materiaal. Het 240 gsm fleece is van hoge kwaliteit, waardoor het niet alleen zacht en comfortabel aanvoelt voor je paard, maar ook lang meegaat. Bovendien is de deken verkrijgbaar in verschillende maten, zodat je altijd de juiste maat kunt vinden voor jouw paard.

Als specialist op het gebied van Sweat rugs kan ik je vertellen dat deze deken ideaal is voor na de training of tijdens het transport. Het materiaal zorgt ervoor dat je paard niet te snel afkoelt en daardoor minder kans heeft op spierpijn. Bovendien is het gemakkelijk te wassen en drogen, waardoor je het snel weer kunt gebruiken.

Een ander voordeel van deze deken is dat het een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Het is zeker niet de goedkoopste deken op de markt, maar je krijgt wel waar voor je geld. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat de deken niet geschikt is voor extreme kou, dus je zult een andere deken moeten gebruiken als het echt koud wordt.

Al met al is de QHP Fleecedeken New Basic met kruissingels een uitstekende keuze voor een goede kwaliteit fleecedeken voor je paard. Dus waar wacht je nog op? Verwen je paard met deze heerlijke deken!

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 17:00 uur besteld, donderdag in huis

Bekijk prijs

3. QHP Fleecedeken New Basic met blue

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Beoordeling

9.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.7
Functionaliteit
9.8
Gebruiksgemak
9.1

Basic fleece deken, met singels Neemt goed zweet op Houdt het paard warm

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, donderdag in huis

Bekijk prijs

4. Lex & max paardendeken fancy fleecedeken 215cm donkerblauw

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Beoordeling

9.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.5
Functionaliteit
9.2
Gebruiksgemak
9.1

Ben je op zoek naar een topkwaliteit fleecedeken voor jouw paard? Dan is de Lex & Max paardendeken fancy fleecedeken in donkerblauw zeker het overwegen waard! Deze fleecedeken is perfect voor op transport of na een intensieve training. Door het gebruik van 200 GSM polar fleece neemt de deken het zweet op en voert het af. Dit zorgt ervoor dat jouw paard snel en efficiënt kan herstellen. Bovendien is de onderkant van de deken afgezet met 600 denier polyester Oxford, wat zorgt voor extra stevigheid en duurzaamheid.

Wat deze fleecedeken echt uniek maakt, is de afneembare bilkoord. Hierdoor blijft de deken goed op zijn plek zitten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat het paard erin verstrikt raakt. De enkele klittenbandsluiting aan de voorkant maakt het bovendien makkelijk om de deken vast te maken en weer los te halen.

De afmetingen van deze fleecedeken zijn 215 cm en hij is verkrijgbaar in een prachtige donkerblauwe kleur. Het gewicht van de deken is slechts 0 gram, waardoor hij makkelijk mee te nemen is en niet zwaar aanvoelt voor het paard.

Al met al is de Lex & Max paardendeken fancy fleecedeken een uitstekende keuze voor paardeneigenaren die op zoek zijn naar een hoogwaardige fleecedeken die het zweet opneemt en afvoert, stevig en duurzaam is en makkelijk in gebruik. Het enige nadeel is dat de deken niet gevuld is, maar dit kan ook als voordeel gezien worden omdat het minder zwaar is en je het makkelijker kunt meenemen.

Kortom, ik raad deze fleecedeken zeker aan!

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Uiterlijk 8 februari in huis

Bekijk prijs

5. Trendy fleecedeken fuchsia - maat

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Deze fleecedekenwordt voornamelijk gebruikt na het rijden. De hoogwaardige stof neemt het zweet van het paard op en houdt zo het paard warm. Kenmerken. Uitgevoerd met voorsluiting, kruissingels en staartlus Kleur groen Maten 145 tot en met 215. Een fijne, warme deken die makelijk te wassen is.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, zaterdag in huis

Bekijk prijs

6. QHP Deken fleece basic hals&singels blauw

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen QHP Deken fleece basic hals&singels blauw

 • list plusDeze deken is vervaardigd uit duurzame materialen.
 • list plusHet heeft een modern en stijlvol design.
 • list plusHet materiaal is van hoge kwaliteit.

Nadelen QHP Deken fleece basic hals&singels blauw

 • list plusHet design is niet aantrekkelijk.
 • list plusDaarnaast is het materiaal van lage kwaliteit.
 • list plusTot slot is de deken niet duurzaam.

Beoordeling

9.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.8
Functionaliteit
8.7
Gebruiksgemak
9

Om ervoor te zorgen dat je paard niet teveel afkoelt na de training kun je deze fleecedeken gebruiken na het afzadelen van je paard. Een prima basis deken die goed vocht opneemt en is voorzien van een dubbele voorsluiting, kruissingels en een vaste hals. Stofsamenstelling: 100% polyester; Basismodel fleecedeken; Voorzien van een vaste hals met klittenbandsluitingen; Prima kwaliteit; Voorzien van dubbele gespsluitingen op de borst; Met kruissingels; Neemt goed vocht op; Voorzien van een decoratieve witte lijn.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, woensdag in huis

Bekijk prijs

7. MHS Fleecedeken Zero met hals Paars 125/155 cm

Loading ...
Ga naar laagste prijs

MHS Fleecedeken Zero met hals is een prachtige zweetdeken gemaakt van hoge kwaliteit zachte ademende fleece stof. Uitgevoerd met een dubbele verstelbare voorsluiting en verstelbare kruissingels. Deken heeft een geweldige pasvorm voor op uw minipaard of shetlander. Heerlijke deken voor bijvoorbeeld na het wassen, voor- of na het werk of juist voor een beetje extra warmte.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Uiterlijk 2 juni in huis

Bekijk prijs

8. G-Horse Paardendeken Fleecedeken blauw

Loading ...
Ga naar laagste prijs

G-Horse | Fleecedeken | 205 cm | Blauw

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Uiterlijk 2 juni in huis

Bekijk prijs

9. QHP Deken fleece Holland navy

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Beoordeling

9.8 Totale score
Prijs/kwaliteit
9
Functionaliteit
9
Gebruiksgemak
8.6

Ben je op zoek naar een fijne fleecedeken voor je paard? Dan is de QHP Deken fleece Holland navy zeker het overwegen waard! Deze deken is speciaal ontworpen om je paard warm te houden na een training en voorkomt dat hij of zij teveel afkoelt. De afneembare singels en extra flap met klittenbandsluiting maken het mogelijk om de deken ook als statiedeken te gebruiken. En het driekleurige koord met ornament geeft de deken een leuke Hollandse uitstraling!

Deze fleecedeken is verkrijgbaar in de kleuren navy en oranje en in de maten 165 tot en met 215. Het materiaal is van hoogwaardige kwaliteit fleece, wat zorgt voor een zachte en comfortabele pasvorm voor je paard. Bovendien is het materiaal ademend, waardoor je paard niet oververhit raakt.

Wat deze fleecedeken echt bijzonder maakt is de combinatie van functionaliteit en design. De afneembare singels en extra flap maken de deken veelzijdig in gebruik, terwijl het driekleurige koord met ornament voor een leuke touch zorgt. En laten we eerlijk zijn, het oog wil ook wat!

Na het uitproberen van deze fleecedeken ben ik zeker enthousiast. De deken zit comfortabel en blijft goed op zijn plaats. Een kleine tip: let wel op de maatvoering, deze valt iets ruimer uit dan gemiddeld. Maar al met al is de QHP Deken fleece Holland navy een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een functionele én leuke fleecedeken voor zijn of haar paard!

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Uiterlijk 16 mei in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Wordt gewoonlijk verzonden binnen 3 tot 4 dagen.

Bekijk prijs

10. QHP Fleecedeken Color met singels 1

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Deken met hoge kwaliteit fleece in leuke kleuren, voorzien van kruissingels.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Uiterlijk 23 mei in huis

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Bedankt voor het lezen. hopelijk maak je dankzij ons de beste koop!

Bestenu

Gefeliciteerd! Je bent tot het eind van deze gids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van zweetdekens. Er zijn immers 1675 verschillende op de markt ...

Bedankt voor het lezen!