Bestenu

Wieg of Ledikant: Wat is Beter?

Wieg of ledikant? Ontdek de voordelen en overwegingen van beide opties om de perfecte slaapplek voor je baby te kiezen. Veiligheid, comfort, prijs en duurzaamheid spelen hierin allemaal een rol.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Wieg of Ledikant: Wat is Beter?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Sta je op het punt een keuze te maken tussen een wieg of een ledikant voor je baby? Een knusse wieg of toch een robuust ledikant? Een keuze die veel mensen lastig vinden. Geen zorgen, in dit artikel help ik je graag verder.

Ik neem beide opties grondig met je door en licht de verschillen, de voor- en nadelen, en de veiligheidsaspecten toe.

Daarnaast kijken we naar de geschiktste keuze op basis van de leeftijd en ontwikkeling van je baby. Kortom: een compleet overzicht dat je helpt de juiste keuze te maken. Laten we beginnen! 

Belangrijke punten:

  • Een wieg is ideaal voor pasgeborenen vanwege de geborgenheid en draagbaarheid, terwijl een ledikant meer ruimte en veiligheid biedt voor groeiende baby's.
  • Veiligheid is cruciaal bij het kiezen van een wieg of ledikant. Zorg dat je gekozen optie voldoet aan strenge veiligheidsnormen.
  • De keuze tussen een wieg of ledikant hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd en ontwikkeling van je kindje, maar ook je persoonlijke voorkeur.

Wieg of ledikant?

Als kersverse ouder heb je een belangrijke beslissing te nemen: kies je voor een wieg of een ledikant voor je baby? Beide opties hebben hun unieke voordelen en overwegingen. 

Eenwiegis kleiner en vaak draagbaar, terwijl een ledikant steviger en ruimer is. Maar daar eindigen de verschillen niet. ⤵️

  • Wiegjes zijn gemaakt van lichtere materialen, zoals rotan of hout, en zijn vaak voorzien van een kap om je baby te beschermen tegen licht en geluid. Ze zijn daarmee ideaal voor de eerste maanden na de geboorte.
  • Ledikanten daarentegen zijn gemaakt van sterkere materialen, zoals massief hout en hebben vaste zijkanten voor veiligheid. Qua kosten variëren wiegjes meestal tussen de € 50 en € 150, terwijl ledikanten tussen de € 100 en € 300 kosten. Maar let op, de prijs hangt sterk af van het merk en de kwaliteit van het bedje.

De gezelligheid van een wiegje

Wiegjes bieden een knusse, geborgen omgeving voor pasgeborenen. Door de kleinere omvang voelt je baby zich veilig, net als in de baarmoeder. Bovendien zijn veel wiegjes draagbaar, wat betekent dat je je baby dicht bij je kunt houden, zelfs als je van kamer naar kamer verplaatst. 

Een draagwiegje is bijvoorbeeld een uitkomst als je je baby in de gaten wilt houden, terwijl je in huis bezig bent. Zo kun je je baby altijd dichtbij houden, zonder dat je vastzit op één plek. Dat is wel zo praktisch!

Houd wel in gedachten dat een wiegje doorgaans geschikt is voor kinderen tot 3 maanden oud, of bij uitzondering tot 6 maanden oud.

Zelf vond ik het geen probleem om na die paar maanden naar een ledikant over te stappen, maar als je wat krapper bij kas zit, is de directe aanschaf van een ledikant het overwegen waard.

De ruimte en veiligheid van een ledikant

Als je baby begint te groeien en bewegen, komt een ledikant in beeld. Er zijn veel ledikanten die meer ruimte bieden dan een wiegje. De vaste zijkanten voorkomen dat je baby uit bed rolt, en dankzij de spijlen is goede ventilatie gegarandeerd. 

Ledikanten gaan vaak langer mee dan wiegjes. Het ontwerp van ledikanten is bedoeld om je kindje tot ongeveer 2,5 jaar oud te huisvesten, wat ze een kosteneffectievere optie maakt. 

Een co-sleeper is ook een goede overgangsoptie. Deze biedt de geborgenheid van een wiegje. Daarnaast is je baby altijd binnen handbereik terwijl je zelf in bed ligt, waardoor je snel inspeelt op de behoeften van hem of haar.

Voordelen en nadelen: wieg vs. ledikant

Om je te helpen bij het maken van je keuze, heb ik de voordelen en nadelen van zowel wiegen als ledikanten op een rijtje gezet:

 WiegLedikant
VoordelenGeborgenheid, draagbaarheid, goedkoper in aanschafRuimte voor groei, veiligheid, duurzaamheid
NadelenKorte gebruiksduur, minder ventilatieDuurder in aanschaf, niet draagbaar

Vergeet niet dat het alleen gaat over hoe comfortabel je kindje slaapt. Veiligheid is het allerbelangrijkste. Past je kindje simpelweg niet meer in een wieg, stap dan altijd over naar een ledikant of een ander alternatief. Bedenk ook waar je de wieg het beste kunt plaatsen in je huis. Veiligheid eerst!️

Waarom eerst een wieg?

Een wiegje kiezen is in veel gevallen een geweldige keuze voor de eerste maanden van je baby. Waarom? Een wiegje is compact, gezellig en biedt comfort voor je kleintje. De draagbaarheid van een wiegje is voor jou als ouder ook een groot voordeel. 

Je verplaatst een wieg gemakkelijk van de ene kamer naar de andere kamer, waardoor je je baby dichtbij kunt houden. Dit is vooral een uitkomst tijdens al die gebroken nachten. 

Een wiegje is ook ideaal voor kleinere ruimtes. Het neemt minder plaats in als een ledikant en past zelfs in de kleinste slaapkamer.

Redenen om direct voor een ledikant te gaan

Maar waarom zou je direct voor een ledikant kiezen? Een ledikant biedt ten eerste ruimte en veiligheid. 


Het is bovendien een duurzame keuze die je van de geboorte tot ongeveer 2,5 jaar kunt gebruiken. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je baby eruit groeit, zoals bij een wiegje. 

Bovendien biedt een ledikant meer bewegingsruimte voor je kindje. Dit kan helpen bij de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Wil je meer weten over de verschillen tussen een co-sleeper en een wiegje? Lees daar hier meer over!

Veiligheid eerst

Veiligheid is cruciaal als het gaat om de slaapplek van je baby. Zowel wiegjes als ledikanten moeten voldoen aan strenge veiligheidsnormen. 

Het is belangrijk op de hoogte te zijn van mogelijke gevaren en hoe deze te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan de stabiliteit van het bedje, de afstand tussen de spijlen en het gebruik van veilige materialen.

Veilligheidsnorm om in acht te nemen

Om helemaal zeker te zijn van de veiligheid van een wieg of ledikant, kies je idealiter voor eentje die aan de volgende EN1130(:2001)-norm voldoet. Dit is een Europese veiligheidsnorm gericht op je baby's veiligheid in een wieg of ledikant.

Let wel: fabrikanten zijn in Nederland niet verplicht om aan deze norm te voldoen bij het produceren van wiegjes, maar wél bij het produceren van een ledikant!

Wat betreft wiegjes kun je deze richtlijn aanhouden: zorg dat hij minstens 30 centimeter diep, 45 centimeter breed en 80 centimeter lang is.

Veilig slapen in een wieg

Als je kiest voor een wiegje, zijn er enkele dingen waar je op let om de veiligheid van je baby te garanderen. Zorg dat de wieg stevig en stabiel is. De matras moet goed passen en mag niet te zacht zijn. 

Gebruik geen kussens, dekbedden of knuffels in de wieg, deze kunnen verstikkingsgevaar opleveren. Wil je weten hoe je een babybedje dan wél opmaakt? Kijk dan hier voor meer informatie en tips. Zorg dat je goed geïnformeerd bent, want veilig slapen is essentieel. 😊

Veiligheidsaspecten van een ledikant

Bij het kiezen van een ledikant zijn veiligheidsoverwegingen cruciaal. De eerste regel? Wees er zeker van dat de ledikant voldoet aan de verplichte EN1130(:2001)-norm. Eenvoudig, toch? Maar waar let je nog meer op?

  • Kies sowieso een ledikant met spijlen rondom. De afstand tussen de spijlen moet tussen de 4,5 en 6,5 cm liggen. Hierdoor kan je baby niet met zijn hoofdje klem komen te zitten.
  • Let er ook op dat het ledikant geen scherpe randen of uitstekende delen heeft. 
  • Het matras is ook een belangrijk aspect. Kies voor een stevig matras dat perfect in het ledikant past. Er mag geen ruimte zijn tussen het matras en de zijkanten van het ledikant. Dit voorkomt dat je kindje met zijn hoofdje onder het matras kan komen.

Leeftijd en ontwikkeling: wanneer kies je voor een wieg of ledikant?

De leeftijd en ontwikkeling van je kindje spelen een grote rol bij het kiezen tussen een wieg of ledikant. Een wieg is ideaal voor pasgeborenen, terwijl een ledikant meer geschikt is voor oudere baby's die al wat meer bewegen.

Van pasgeboren tot beweeglijke baby

Een wiegje biedt een knusse en veilige slaapplaats voor pasgeborenen. Het is klein en gezellig, waardoor je baby zich geborgen voelt. 

Naarmate je kindje groeit en beweeglijker wordt, wordt een wiegje te klein. Dan is het tijd om over te schakelen naar een ledikant. Vraag je je af wat je in een goede wieg legt

Denk om te beginnen aan een stevig matrasje, passende hoeslakens en een veilige slaapzak. Vermijd losse dekentjes of knuffels om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Wanneer maak je de overstap van wieg naar ledikant?

De overstap van wieg naar ledikant vindt meestal plaats rond de leeftijd van 6 maanden. Dit is echter geen strikte regel. Het hangt af hoe groot en actief je kindje is.

Als je baby zich omdraait of op zijn knietjes gaat zitten, is het tijd om de overstap te maken. Maak deze overgang soepel door je kindje overdag al in het ledikant te laten slapen. Zo kan hij wennen aan de nieuwe omgeving.

Conclusie

Welke van de twee beter is? Er is geen eenduidig antwoord op de vraag welke beter is. De juiste keuze hangt af van je persoonlijke situatie, je levensstijl, je budget en de behoeften van je baby. 

Beide opties hebben hun eigen unieke voordelen, dus ik hoop dat dit artikel je helpt bij het nemen van een geïnformeerde beslissing. Bedankt voor het lezen!