Bestenu

Zelf een Babybed Opmaken: een Stap-voor-Staphandleiding

Leer hoe je een babybed opmaakt voor de veiligheid en het comfort van je kleintje, en ontdek het belang van de juiste maat matras en het strak trekken van het beddengoed!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Zelf een Babybed Opmaken: een Stap-voor-Staphandleiding

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Vaak beschouwen mensen het opmaken van een babybed als een simpel en onbelangrijk klusje. Toch is dit een belangrijke taak! 👶 Het draait allemaal om het creëren van een veilige en comfortabele omgeving voor je kleine. 

Dit artikel biedt je een stapsgewijze handleiding voor het opmaken van een babybed en helpt je de meest voorkomende valkuilen te vermijden. Blijf lezen om het antwoord op de vraag “Hoe maak ik een babybed op?” te ontdekken. Je baby zal je dankbaar zijn!

Belangrijke punten:

 • Het correct opmaken van een babybed draagt bij aan de veiligheid en het comfort van je baby.
 • Het kiezen van de juiste maat matras en het strak trekken van het beddengoed zijn essentiële stappen bij het opmaken van een babybed.

Waarom is het opmaken van een babybed belangrijk?

Het opmaken van een babybed lijkt misschien een simpele taak, maar het is veel belangrijker dan je denkt, vooral als het gaat om veiligheid en comfort voor je kleintje. Een goed opgemaakt bed maakt het verschil tussen een rustige nacht en een onrustige nacht. 

Het correct opmaken van een babybed helpt ongelukken te voorkomen – denk aan verstikking door losse lakens of ongemak door een verkeerd geplaatst matras.

Het is dan ook cruciaal om te weten hoe je dit klusje op de juiste manier klaart. Een goed babybed vormt daarmee de basis voor een veilige slaapomgeving.

De veiligheid van je baby staat voorop

Veiligheid is een topprioriteit als het gaat om je baby. Een goed opgemaakt babybed is hier een belangrijk onderdeel van, zoals ik hierboven al vermeldde. 

Ook een matras dat niet goed in het bedje past, is gevaarlijker dank je denkt. Je baby kan tussen dat matras en de zijkant van het bed bekneld raken. Het is bijvoorbeeld belangrijk om het beddengoed strak om het matras te trekken, zodat er geen losse stukken stof zijn. 

Door het bedje correct op te maken en een matras te gebruiken dat goed past dit bed, verklein je deze risico's.

Het comfort van je baby verzekeren

Naast veiligheid, speelt comfort een grote rol bij het opmaken van een babybed. Een comfortabel bed draagt bij aan een betere slaap voor je baby. 

Een goed opgemaakt bed zorgt dat je baby zich geborgen voelt. Het is belangrijk om een zachte, maar stevige matras te kiezen en het beddengoed strak te trekken. Dit helpt om een comfortabele en veilige slaapomgeving te creëren.

Wat je nodig hebt om te beginnen

Voordat je begint met het opmaken van het bed, is het belangrijk om alle benodigdheden bij de hand te hebben. Denk aan:

 • een passend matras
 • een molton
 • een hoeslaken
 • een deken

Het is ook handig om een reserve set beddengoed te hebben, voor als er iets misgaat. Check onze baby-uitzetlijst voor een volledige checklist.

De juiste maat matras kiezen

Een van de belangrijkste onderdelen van het babybed is het matras. De juiste maat matras is essentieel voor zowel de veiligheid als het comfort van je baby:

 • Een matras dat te klein is, vormt een veiligheidsrisico, waar je zojuist al over las.
 • Een te groot matras dat uitpuilt of langs de randen omhoog komt, leidt tot algemeen ongemak.

Het is dus belangrijk om de juiste maat matras te kiezen. Meet het bedje op en kies een matras dat precies past. Zo zorg je voor een veilige en comfortabele slaapomgeving voor je baby.

Stap-voor-stapinstructies 

Het opmaken van een babybed kan in eerste instantie een beetje overweldigend lijken, maar met de juiste instructies en een beetje oefening wordt het een fluitje van een cent.

 1. Het matras goed plaatsen

Begin met het matras. Zorg dat het matras goed past en strak tegen de zijkanten van het babybedje ligt. Er mag geen ruimte tussen het matras en de zijkanten van het bed zijn, want dit leidt tot verstrikkings- en verstikkingsgevaar.

Een eenvoudige manier om te controleren of het matras goed ligt, is door je handen tussen het matras en het bedframe te steken. Als je handen niet passen, zit je goed. 👍

 1. Het juiste beddengoed kiezen

De keuze van het beddengoed is cruciaal. Kies voor een hoeslaken en een deken die geschikt zijn voor de maat van het matras. Het materiaal moet ademend en zacht zijn, bij voorkeur van katoen of een andere natuurlijke stof. 

Vermijd synthetische stoffen die warmte vasthouden en zorg dat het beddengoed goed past, zodat het niet los kan komen en een verstikkingsgevaar kan vormen. Voor meer informatie over wat je wel en niet in de wieg legt, kun je hier klikken!

 1. Het beddengoed correct plaatsen

Als je het juiste beddengoed hebt gekozen, is het tijd om het op het matras te leggen. Begin met het hoeslaken. Het moet strak om het matras passen en goed vastzitten. Leg vervolgens de deken op het hoeslaken, iets van de rand verwijderd. 

Sla de rand van het laken om over de deken. Plaats het laken met de deken nu vanaf de onderzijde van het bedje, daar liggen de voetjes van je baby, tot schouderhoogte. Het correct plaatsen van het beddengoed is essentieel voor de veiligheid en het comfort van je baby.

Het belang van een strak opgemaakt bed

Een strak opgemaakt bed is essentieel voor de veiligheid van je baby. Het vermindert de kans dat je baby zich in het beddengoed kan verstrengelen of eronder kan belanden, wat het risico op verstikking kan verhogen. 

 1. Begin door het hoeslaken strak over het matras te trekken. Zorg dat er geen losse stukken stof zijn.
 2. Vervolgens leg je de deken op het laken, iets van de rand verwijderd.
 3. Sla de rand van het laken om over de deken.

Waarom geen kussens of knuffels?

Hoewel het misschien verleidelijk is om het babybedje op te vrolijken met kussens en knuffels, is dit om veiligheidsredenen geen goed idee. 🚫 Deze voorwerpen vergroten het risico op wiegendood, omdat ze de ademhaling van je baby kunnen blokkeren als ze in de weg zitten.

In plaats van kussens en knuffels, overweeg je liever een mobiel boven het bedje te hangen om je baby te vermaken en te kalmeren.

Veelgestelde vragen over het opmaken van een babybed

Nu je weet hoe je een babybed opmaakt, heb je misschien nog een paar vragen. Laten we enkele van de meest gestelde vragen beantwoorden.

Hoe vaak moet je een babybed opmaken?

Het is raadzaam om het bedje van je baby minstens een keer per week te verschonen, of vaker als er sprake is van ongelukjes.️ Het is belangrijk om een schone en hygiënische slaapomgeving te behouden voor je baby. 

Als je meer wilt weten over vanaf wanneer een wieg geschikt is, bekijk dan onze gids om de vraag “vanaf wanneer gebruik je een wieg?” te lezen.

Wat moet je doen als je baby niet comfortabel lijkt?

Als je baby onrustig is of moeite heeft met slapen, kan het zijn dat hij niet comfortabel is. Probeer de temperatuur in de kamer te controleren, het beddengoed te verschonen of de positie van je baby te veranderen. 

Als deze stappen niet helpen, is het raadzaam om een zorgverlener te raadplegen om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Conclusie

Het opmaken van een babybed is veel meer dan zomaar wat lakens op een matras leggen. Het is een kwestie van veiligheid en comfort voor je kleintje. Volg deze stappen om te zorgen dat het bedje van je baby veilig en knus is. 

En onthoud: het lijkt in het begin misschien een beetje lastig, maar met wat oefening wordt het al snel een routineklusje. Bij twijfel: vraag altijd advies.

Nu je de stappen voor het opmaken van een babybedje kent, is het hoe dan ook tijd om deze kennis in praktijk te brengen. Voor je het weet, ben je een pro!