Bestenu

Je WaterKoker Ontkalken in 3 Stappen

Zonder kalk smaakt het beter!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Je WaterKoker Ontkalken in 3 Stappen

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je drinkt veel thee en gebruikt je retro waterkoker daarom regelmatig. Na een tijd smaakt je kop thee alleen niet meer zoals hij moet smaken ... Je kijkt in de waterkoker en ziet meteen de boosdoener: kalkaanslag. 

Je thee krijgt een nare nasmaak en het duurt langer voordat je water kookt. Je waterkoker ontkalken – is het misschien tijd hiervoor?

Vooral als je in een omgeving met hard water woont, heb je sneller last van kalkaanslag. Gelukkig is kalkaanslag eenvoudig te verwijderen, hoewel het gemakkelijker is als de aanslag minder hardnekkig is. Ontkalk je waterkoker daarom minstens elke maand.

Dit heb je nodig

  • Schoonmaakazijn
  • Schone theedoek
  • Water

Voordelen van azijn

Azijn is een echte alleskunner. Je ontkalkt er niet alleen je waterkoker mee, maar ook je wasmachine en je regendouche in je badkamer. Het is zelfs een prima middel om je was mee te doen en de wc mee te ontkalken!

In plaats van azijn kun je ook een speciaal product gebruiken om je waterkoker mee te ontkalken. Dit gaat vaak sneller, maar is duurder en minder milieuvriendelijk. Daarom kies ik voor azijn: dit werkt doorgaans net zo goed en is bovendien een natuurlijk product. Als je liever geen azijn gebruikt, dan biedt het sap van een citroen een goed alternatief.

Stap 1: De waterkoker vullen

Vul de waterkoker met azijn en water (1:1). Zorg ervoor dat alle kalkaanslag bedekt is met water/azijn. Heb je geen azijn in huis, dan kun je ook citroensap gebruiken. Het liefst gebruik je vers sap, dus pers met een goede citruspers zelf even een citroen uit! 

Stap 2: Je waterkoker aanzetten

Zet nu je waterkoker aan en laat het water koken. Laat de waterkoker daarna een half uurtje afkoelen. Spoel de waterkoker leeg. De kalkaanslag hoort nu opgelost te zijn. Is er nog kalkaanslag te zien? Herhaal dan stap 1, maar laat de waterkoker langer afkoelen, zodat het azijn langer zijn werk kan doen.

Stap 3: Je waterkoker omspoelen

Als je waterkoker helemaal schoon is, kook je nog één keer water, en wel zoveel als er in de koker past. Spoel hem daarna meerdere malen om. Je wilt niet dat je kopje thee naar azijn of citroen smaakt. Droog hem na het omspoelen goed af.

Heb je eenglazen waterkoker? Dan zie je ook aan de buitenkant wellicht wat kalkaanslag. Wrijf met een citroen over de buitenkant van je waterkoker, zodat ook de buitenkant weer stralend schoon wordt.

Conclusie

Of je nu azijn, citroensap of een speciaal middel hebt gebruikt, hopelijk is je waterkoker nu weer stralend schoon en vrij van kalkaanslag. Bedankt voor het lezen!