Bestenu

Wat kun je met een multicooker?

Je leest het hier.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Wat kun je met een multicooker?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Met een multicooker bereid je verschillende gerechten. Denk hierbij bakken, braden, koken, stoven, stomen en zélfs slowcooken. In de meeste multicookers maak je ook rijst.

Je maakt één gerecht en je hebt maar één apparaat nodig. Wat je allemaal met een multicooker kunt doen lees je in deze blog.

Tegenwoordig hebben we het allemaal druk en soms blijft er maar weinig tijd over om te koken. Het hebben van een goede multicooker is tijdbesparend. 

Je stopt de ingrediënten in de multicooker voordat je het huis verlaat. Als je ‘s avonds thuis komt schep je op, schuif je aan en geniet je van je maaltijd!🍽️

De multicooker

Met een multicooker maak je complete gerechten: hij vervangt bijna alle pannen! Dit apparaat is ideaal als je, net als mij, niet veel ruimte in je keuken hebt. 

Dit elektrisch keukenapparaat is bovendien uitermate geschikt om éénpansgerechten mee te maken wat je ook weer in de afwas scheelt. De meeste multicookers zijn eenvoudig in gebruik en je hoeft er niet bij te blijven, terwijl je kookt.

Het verschil tussen een multicooker en een slowcooker

Een slowcooker heeft maar één functie en dat is het langzaam bereiden van een gerecht. Een multicooker daarentegen heeft meestal ook een slowcookfunctie, maar ook vele andere functies

Een slowcooker is vaak groter dan een multicooker en is daarom geschikter voor grotere huishoudens.

Soorten multicookers

Er zijn twee verschillende soorten multicookers:

  • Een multicooker die je per functie instelt
  • Een multicooker die je per gerecht instelt

Vrijwel alle multicookers hebben een startuitstel functie en een warmhoudfunctie, en de meeste multicookers gebruik je ook als slowcooker. De startuitstel functie zorgt ervoor dat de pan begint met koken wanneer jij dit wil, terwijl de warmhoudfunctie je eten warmhoud als dit klaar is.

Instellen per functie

Deze multicookers hebben functies waaruit je kiest. Afhankelijk van de multicooker kies je voor braden, sauteren, bakken, of soms zelfs stomen. 

Dit is handig als je zelf graag wilt experimenteren met verschillende gerechten. De Ninja Foodie is een multicooker die zowel met programma’s werkt, maar waar je ook de functies handmatig in kunt stellen.

Instellen per gerecht

Deze multicookers stel je in per gerecht en werken met programma’s waaruit je kiest. Zo heeft de Tefal RK8121 maar liefst 45 voorgeprogrammeerde programma's. Van tomatensoep tot risotto en van het bakken van vlees tot het maken van yoghurt.

Wat voor gerechten kan ik bereiden?

Je bereidt verschillende gerechten met de multicooker. Hieronder geef ik een paar voorbeelden.

Rijst koken

De multicooker werkt hetzelfde als een rijstkoker: je voegt een beetje water toe, hangt de rijst in het mandje en op deze manier wordt de rijst gestoomd. 

Als je je aan de juiste afmetingen houdt, kan dit proces niet fout gaan. Sinds ik een multicooker in huis heb, bereid ik geen rijst meer met een pan en water.

Een hele kip braden

Marineer je kip zoals je altijd doet, leg hem in de multicooker. Je voegt eventueel nog een uitje of wat citroen toe voor de smaak, zet de multicooker aan en een paar uur later is je kip klaar. Heerlijk mals en vol van smaak. Hiervoor heb je wel een grotere multicooker nodig.

Appeltaart bakken

Ja, je leest het goed:appeltaart! De meeste multicookers hebben een bakfunctie en werken hierdoor hetzelfde als een oven. Je volgt het recept en binnen een uurtje heb je een heerlijke appeltaart.

Risotto maken

Je kent het wel, het rijstgerecht risotto: een beetje Italië in je keuken. Mijn risotto mislukt bijna altijd. In de multicooker daarentegen is mijn risotto perfect!

Groente & Vis stomen

De stoomfunctie werkt hetzelfde als een stoomkoker. Je legt je groente en vis het mandje, schenkt water op de bodem van de pan en alles wordt voor je gestoomd. Gestoomde groenten worden op een langzame manier gaar waardoor vitaminen behouden blijven. Gezond en gemakkelijk dus.

Sous-Vide koken

Sommige multicookers hebben een sous-vide functie waarmee je de vis of groente, in een zakje, in een rek, in de pan hangt of zet. Dit werkt op dezelfde manier als een sous-vide kokeren je vis blijft op deze manier heerlijk mals. Dit is vooral erg lekker met zalm.

Voor- en nadelen van een multicooker

Net als elk apparaat in de keuken, kent de multicooker zowel voor- als nadelen.

Plus
  • Ruimtebesparend: Uitermate geschikt voor mensen met kleinere keukens
  • Een multicooker biedt gebruiksgemak
  • Je hoeft niet aanwezig te zijn tijdens het kookproces
  • Tijdbesparend: in de ochtend zet je de multicooker aan en het eten is klaar als je weer thuis komt
Minus
  • Minder geschikt voor grotere huishoudens gezien de kleine inhoud van de meeste multicookers
  • Het is in het begin lastig om met een multicooker te koken: je moet er echt aan wennen
  • Het is een relatief groot en zwaar apparaat

Conclusie

Hopelijk weet je nu wat je met een multicooker kan maken, hoe deze werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Bedankt voor het lezen!