Bestenu

Wat Kan Je Doen met een Boormachine? Ontdek de Veelzijdige Wereld!

Ontdek de veelzijdigheid van een boormachine! Van boren en schroeven tot mixer, dit gereedschap kan het allemaal. Lees in dit artikel hoe je het meeste uit je boormachine haalt en hoe je deze goed onderhoudt.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Wat Kan Je Doen met een Boormachine? Ontdek de Veelzijdige Wereld!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

De boormachine. Van het boren van gaten tot het monteren van meubels, er is weinig dat dit handige hulpmiddel niet kan. Wat kan je doen met een boormachine? Heel veel. En deze gids is er om je dat te laten zien.

BELANGRIJKSTE PUNTEN:

 • Een boormachine is een onmisbaar en veelzijdig gereedschap voor elk  doe-het-zelfproject.
 • Naast boren en schroeven, dient een boormachine ook als schuurmachine, zaaghulp, mixer en krachtige borstel met de juiste opzetstukken.
 • Goedonderhoud en veilig gebruik van de boormachine verlengen de levensduur en zorgen voor optimale prestaties.

Het nut en de noodzaak van een boormachine in huis

Een boormachine, vriend van iedere klusser, is onmisbaar in elk huishouden. Waarom? Simpel. Dit veelzijdige stuk gereedschap is de sleutel tot tal van doe-het-zelfprojecten. 

Van het ophangen van een schilderij tot het in elkaar zetten van een boekenkast, een boormachine geeft je de kracht en precisie die je nodig hebt. 

Met een goede borenset aan je zijde, wordt elke klus een fluitje van een cent. En het mooie is, ongeacht je ervaring met klussen, een boormachine is eenvoudig te gebruiken.

Meer weten over boren? Ontdek dan waarom nat boren een handige techniek kan zijn.

De basis: boren en schroeven met je boormachine

Het voornaamste doel van een boormachine is het boren en schroeven. Allereerst, kies de juiste boor- of schroefbit voor je klus. Het kiezen van de juiste bit en boor maakt het verschil tussen een succesvol project en een mislukking. 

Vervolgens, houd je boormachine stevig vast, met twee handen als het kan, en zorg dat je een stabiele houding hebt. Veiligheid is cruciaal, dus draag altijd een veiligheidsbril. 

Wil je dieper in gaan op de technieken en verschillen tussen boormachines? Lees bijvoorbeeld hier wat de verschillen zijn tussen een klopboormachine en een boorhamer

Meer dan alleen boren: verrassende toepassingen van een boormachine

Maar wacht, er is meer! Een boormachine is niet alleen een krachtige boor en schroevendraaier, maar kan ook omgetoverd worden tot andere gereedschappen. Benieuwd hoe je nog meer uit je accuklopboormachine kunt halen? Lees dan snel verder. 

 1. Je boormachine als schuurmachine

Met de juiste opzetstukken dient je boormachine als een effectieve schuurmachine. Dit is perfect voor het gladmaken van houten oppervlakken of hetverwijderen van oude verflagen. Voor optimale resultaten, zorg ervoor dat je de juiste schuurpapierkorrel gebruikt voor je project. 

 1. Een handige hulp bij het zagen

Een boormachine kan ook handig zijn bij het zagen. Door een startgat te boren, kan je nauwkeuriger en veiliger zagen. Dit is vooral handig bij het zagen van cirkels of complexe vormen. Wil je nog meer weten over boren? Ontdek dan waarom een boorhamer een goede aanvulling is op je gereedschapskist.

 1. Mixen als een pro: verf, cement en meer met je boormachine

Je boormachine is niet alleen een krachtpatser voor het zware werk, maar ook een handige mixer.Verf mengen? Geen probleem. Cement klaarmaken? Ook dat kan. 

Het enige dat je nodig hebt, is een roerstaaf die je in je boormachine kunt plaatsen. Hiermee verander je je boormachine in een handomdraai in een krachtige mixer. 

Houd er wel rekening mee dat dit het best werkt met een klopboormachine. Deze heeft een sterkere motor en kan de weerstand van het mengen beter aan. 

Voor de veiligheid is het belangrijk dat je je boormachine stevig vasthoudt tijdens het mengen. De roerstaaf kan namelijk flink wat weerstand geven, zeker in dikker materiaal zoals cement. Ook is het slim om op een laag toerental te beginnen en dit langzaam op te voeren. Zo voorkom je spetters en een grote troep.

 1. Grondige schoonmaak: je boormachine als krachtige borstel

Wie had dat gedacht? Je boormachine als hulp in het huishouden! 😲 Door een speciale borstel op je boormachine te plaatsen, pak je die lastige schoonmaakklussen aan. 

Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van voegen, badkamertegels of zelfs je autobanden. Het is een effectieve en snelle manier om hardnekkig vuil te verwijderen. 

Zorg en onderhoud voor je boormachine

Ook je boormachine heeft af en toe wat liefde nodig. Goed onderhoud verlengt de levensduur van je apparaat en zorgt ervoor dat je altijd kunt rekenen op optimale prestaties. 

Basis onderhoudstips voor je boormachine

Het onderhouden van je boormachine is geen ingewikkelde klus. Volg deze eenvoudige tips en je machine blijft in topconditie:

 • Maak je boormachinena elk gebruik schoon. Verwijder stof en vuil met een droge doek of een zachte borstel.
 • Bewaar de boormachine op een droge plek.
 • Smeer de bewegende delen van je boormachine regelmatig. Dit zorgt voor soepele bewegingen en voorkomt slijtage.
 • Houd de prestaties van je boormachine in de gaten.

Veiligheid voorop: belangrijke veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van een boormachine

Veiligheid is cruciaal bij het gebruik van een boormachine. Zonder de juiste voorzorgsmaatregelen gebeuren er ongelukken. 

Veiligheidsdeskundigen raden aan daarom altijd beschermende kleding, zoals stevige schoenen, gehoorbescherming en een veiligheidsbril, te dragen. Zorg dat je werkomgeving veilig en opgeruimd is. 

Houd je boor stevig vast en zorg dat je een stabiele houding hebt. Zorg er ook voor dat het materiaal dat je bewerkt goed is vastgezet.

De juiste boormachine voor de klus: accuboormachine of toch een andere?

Boormachines zijn er in allerlei soorten en maten. Elke machine heeft zijn eigen voor- en nadelen. De accuboormachine is een populaire keuze, echter zijn er ook andere opties.

Accuboormachine: de voordelen en beperkingen

Een accuboormachine is draadloos, wat betekent dat je vrij bent om te bewegen. Dit maakt de machine zeer handig voor klussen waarbij je veel moet verplaatsen. 

Er zijn ook beperkingen. De accu raakt leeg, wat betekent dat je moet wachten tot deze weer is opgeladen. Soms vergeet ik mijn accuboormachine de dag van te voren op te laden. Dat is vervelend, want binnen een mum van tijd moet ik pauze nemen van de klus. 

Bovendien zijn accuboormachines meestal minder krachtig dan hun bedrade tegenhangers.

Andere soorten boormachines: welke past het beste bij jouw klus?

Er zijn tal van andere boormachines beschikbaar. Klopboormachines, bijvoorbeeld, zijn perfect voor het boren in harde materialen zoals beton en steen. Bij het kiezen van een boormachine is het belangrijk om te overwegen wat je ermee wilt doen. 

Voor zwaardere klussen kan een krachtigere machine nodig zijn. Maar voor lichtere klussen is een eenvoudige accuboormachine voldoende.

Conclusie

Dus, wat kan je doen met een boormachine? De betere vraag zou zijn, wat kun je niet doen met een boormachine? Dit veelzijdige hulpmiddel is in staat om een breed scala aan klussen aan te pakken, waardoor je tijd, energie en in veel gevallen geld bespaart.

Of je nu een beginner bent die de wereld van doe-het-zelf betreedt, of een doorgewinterde professional die op zoek is naar nieuwe manieren om zijn gereedschap te gebruiken, er is altijd wel iets nieuws te leren over de mogelijkheden van je boormachine.