Bestenu

Wat is Noise Cancelling en Wat heb je eraan?

Ideaal als je snel afgeleid bent!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Wat is Noise Cancelling en Wat heb je eraan?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Noise cancelling betekent ruisonderdrukking en is een technologie die onder andere in koptelefoons en headsets verwerkt zit. Noise cancelling doet echter meer dan alleen ruis onderdrukken: het filtert en dempt alle omgevingsgeluiden.

Je hebt vast wel eens noise cancelling oordopjes of koptelefoons gezien. Dat staat dan bovenaan een mooi rijtje van specificaties en goede eigenschappen, maar wat houdt het in? Wat is noise cancelling en hoe draagt dat bij aan je geluidservaring? Dat lees je in deze blog.

Wat is noise cancelling?

Vertaal je noise cancelling letterlijk, dan krijg je ‘geluid annulering’. Eigenlijk is dat wel een redelijke omschrijving van het noise cancelling effect: omgevingsgeluiden worden met deze technologie gedeeltelijk of soms zelfs volledig gedempt.

In een open speaker noise cancelling toepassen heeft geen zin en dus vind je deze technologie in bluetooth koptelefoons tot in-ear oordopjes: eigenlijk alle vormen van headsets voor een persoon.

Dat betekent niet dat alle koptelefoons en oordopjes automatisch noise cancelling hebben. Het is een specifieke feature die aan bepaalde modellen wordt toegevoegd. Wil je noise cancelling, kijk dan in de productspecificaties of de desbetreffende hoofdtelefoon deze eigenschap heeft.

Hoe werkt noise cancelling?

Een koptelefoon met noise cancelling filtert dus omgevingsgeluiden weg. Hoe gaat dat in zijn werking? Dat ligt eraan of je het over actieve of passieve noise cancelling hebt. Beide soorten werken namelijk verschillend.

Actieve en passieve noise cancelling

Passieve noise cancelling is eigenlijk geluidsisolatie. Het apparaat onderneemt niet een bepaalde actie om het geluid te weren, maar is simpelweg uitgerust met geluidswerende isolatie onderdelen.

Met actieve noise cancelling is dat wel anders. De hoofdtelefoon is dan uitgerust met kleine microfoontjes die het omgevingsgeluid analyseren. Vervolgens produceert het apparaat een tegengeluid dat het omgevingsgeluid compenseert en voor jouw beleving verdraait. Je hoort ruis uit de omgeving bijna niet tot helemaal niet meer!

Info

De mate van noise cancelling verschilt overigens per apparaat. De ene koptelefoon filtert omgevingsgeluid deels, andere modellen filteren volledig en er zijn zelfs apparaten waarin het niveau van noise cancelling verstelbaar is! Je stelt dan zelf in of nog wat omgevingsgeluid behoudt of 100% in de muziek opgaat.

Waarom kiezen voor een headset met noise cancelling?

Je weet nu wat noise cancelling inhoudt, maar is het wel of niet beter om een headset met noise cancelling te kiezen? Dat hangt deels af van je eigen voorkeuren en gebruik, maar er zijn ook algemene voor- en nadelen te benoemen.

Voordelen van noise cancelling

Hoe vervelend is het wel niet om je favoriete nummer niet goed te kunnen horen door rumoerige geluiden om je heen? Vooral als het erg lawaaierig is heeft het volume hoger zetten ook weinig zin. Noise cancelling lost dat probleem in één keer op!

Je kan het volume dus met een gerust hart zachter zetten, en dat is op zijn beurt weer gunstig voor je gehoor. Je belast je trommelvliezen minder en hoort je muziek of ander geluid eigenlijk alleen maar beter en helderder. Een echte win-win situatie.

Noise cancelling is in elke omgeving te gebruiken. Reis je met het vliegtuig? Dan is het wel heel fijn om alle ruis even ‘uit’ te schakelen. Je kan je met noise cancelling simpelweg even helemaal afsluiten van de buitenwereld, wat geluid betreft.

Heb je airpods, dan kies je zelf: je noise cancelling aanzetten of uitzetten.

Nadelen van noise cancelling

De voordelen klinken goed, maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zijn ook een paar nadelen om in acht te nemen, met name als je met noise cancelling aan hetverkeer deelneemt.

Als je bijvoorbeeld fietst zijn je omgevingsgeluiden namelijk van belang. Je wordt altijd geacht goed uit te kijken, maar als je gewend bent om deels op geluid te vertrouwen steek je onbewust misschien toch sneller over als je niks aan hoort komen. Om dit te voorkomen kun je de noise cancelling tijdens het fietsen en lopen lager of helemaal uit zetten.

Het andere nadeel van noise cancelling zit niet in gebruik, maar in de aanschaf: koptelefoons en oordopjes die noise cancelling hebben zijn gemiddeld duurder. Houd rekening met een hogere aanschafprijs. Gewone headsets vind je nog wel eens voor een paar tientjes, maar een exemplaar met noise cancelling vind je niet onder de €100. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Conclusie

Een koptelefoon of set oordopjes met noise cancelling is voor jou misschien wel een fijne aanwinst! Let op bij deelname aan het verkeer en geniet ongestoord van je favoriete muziek, podcast of radioprogramma. Wat het ook mag zijn, met noise cancelling ga je er volledig in op.