Bestenu

Wat is NFC?

Lees hier over NFC en wat je ermee kunt!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Wat is NFC?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

NFC is een afkorting die staat voor Near Field Communication. NFC maakt draadloos contact en wisselt draadloos kleine porties data uit met andere apparaten in de buurt. Dit komt veel voor in mobiele telefoons en werkt dankzij de NFC chip in het toestel.

Wat is NFC en wat kan ik ermee?

Er komen steeds meer technologische ontwikkelingen en allerlei snufjes, waaronder NFC. De term klinkt je misschien niet direct bekend in de oren, maar het komt al meer voor dan je denkt! Wat is NFC eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? We leggen het je hier uit.

Wat betekent NFC?

De afkorting NFC betekent Near Field Communication en staat voor een contactloze communicatiemethode. Waar bijvoorbeeld WiFi langere afstanden kan overbruggen, werkt NFC alleen op kleine afstanden van maximaal 3 centimeter.

Vandaar ook het woord ‘near’ in de benaming. NFC brengt dus draadloos kleine hoeveelheden informatie over naar andere geschikte apparaten.

Hoe werkt NFC en in welke apparaten vind je het?

NFC is draadloos en heeft ook nog eens geen externe stroomvoorziening nodig. De technologie zit verwerkt in een speciale NFC-chip en  haalt zijn energie uit het apparaat dat de informatie verstuurt of ontvangt. Een hele NFC tag bestaat dan ook uit een microchip met een mini-antenne.

Wist je dat NFC-tags al in de meeste smartphones verwerkt zitten? Ook in paspoorten en pinpassen waarmee je contactloos betaalt zit NFC verwerkt. 

Verder vind je NFC in smartwatches, maar ook andere voorwerpen zoals sleutelhangers, speciale visitekaartjes, smartposters, prijskaartjes en meer.

De toepassingen van NFC

Je weet nu in welke elektronica en voorwerpen je NFC terugvindt, maar wat is het praktisch nut van de tag? In werkelijkheid zijn er veel mogelijke toepassingen van deze technologie. We benoemen hier toepassingen van NFC die al in gebruik zijn.

Betalen met NFC

De kans is groot dat je al gebruikt maakt van NFC zonder er misschien bij stil te staan, want het zit in je pinpas

Wanneer je contactloos betaalt, gebeurt dat dankzij de draadloze dataoverdracht waar NFC mee werkt. Ook contactloos betalen met je mobiel is mogelijk gemaakt door de NFC tag in het toestel.

NFC als reclamemiddel

Het is zeker nog niet een ingeburgerde standaard, maar NFC kan ook ingezet worden bij reclame! De eerder genoemde smartposters of -visitekaartjes zijn daar een mooi voorbeeld van. Het concept lijkt op dat van de QR-code, maar in plaats van de code te scannen, houd je je telefoon tegen de poster of het visitekaartje aan. De website opent dan automatisch.

Prijskaartjes en toegangskaarten

De klassieke scanner met het bliep-geluid kennen we wel, maar prijskaartjes kunnen ook met NFC werken. Je hebt dan geen barcode nodig en hoeft de scanner niet op een specifieke plek te richten. Zodra het dichtbij de lezer is, verschijnt de prijs en andere artikelinformatie.

Hetzelfde werkt toegangskaarten en toegangspassen met NFC: je hoeft alleen jouw toegangsbewijs tegen de lezer aan te houden. Je kan het vergelijken met je OV-chipkaart en de poortjes bij de trein: houd je NFC kaart tegen de lezer en je krijgt toegang.

Conclusie NFC

NFC gaat een heldere toekomst tegemoet! We gebruiken het nu al om bijvoorbeeld contactloos te betalen, maar er zijn eindeloos veel mogelijkheden om NFC nog meer toe te passen. Dankzij NFC worden een hele hoop handelingen net een stukje makkelijker en sneller.