Bestenu

HDMI earc: Stap voor Stap Uitgelegd

Weet jij wat Wat is HDMI earc is? Niet? Geen nood. Je leest het hier!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
HDMI earc: Stap voor Stap Uitgelegd

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Als je een home cinema-systeem hebt, of van plan bent er een aan te schaffen, dan is de kans groot dat je al eens hebt gehoord van HDMI ARC en HDMI eARC. 

Maar wat zijn deze termen precies en wat is het verschil tussen de twee? In deze tekst zullen we uitleggen wat HDMI eARC is, wat de voordelen zijn en hoe je het kunt instellen.

Wat is HDMI eARC?

HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel) is een geavanceerde technologie die hogere bandbreedte en meer geavanceerde functies biedt dan HDMI ARC. 

Het maakt het mogelijk om hoge-resolutie audioformaten te ondersteunen en biedt een betere synchronisatie tussen beeld en geluid. Kort gezegd is HDMI eARC een verbeterde versie van HDMI ARC voor een nog betere geluidservaring.

HDMI ARC vs HDMI eARC:

Laten we beginnen met het verschil tussen HDMI ARC (Audio Return Channel) en HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel). 

HDMI ARC is ontworpen om het mogelijk te maken om audio signalen van de TV terug te sturen naar een aangesloten audio-apparaat, zoals een soundbar of een AV-ontvanger. Dit maakt het mogelijk om het geluid van de TV te verbeteren zonder extra kabels of afstandsbedieningen.

HDMI eARC gaat echter nog een stap verder. Het biedt hogere bandbreedte en meer geavanceerde functies dan HDMI ARC, waardoor het mogelijk is om hoge-resolutie audioformaten zoals Dolby Atmos en DTS:X te ondersteunen. 

Daarnaast kan HDMI eARC ook bidirectioneel werken, wat betekent dat zowel de TV als het audio-apparaat kunnen communiceren met elkaar en informatie kunnen uitwisselen.

Voordelen van HDMI eARC

HDMI eARC biedt verschillende voordelen ten opzichte van HDMI ARC. Het ondersteunt bijvoorbeeld hoge-resolutie audioformaten, wat betekent dat je kunt genieten van een nog betere geluidskwaliteit dan bij HDMI ARC. 

Daarnaast kan HDMI eARC ook een betere synchronisatie tussen beeld en geluid bieden, wat vooral handig is bij het kijken naar snelle actiescènes of sportwedstrijden.

Hoe stel je HDMI eARC in?

Als je een TV hebt met HDMI eARC en een compatibel audio-apparaat, dan is het instellen van HDMI eARC vrij eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de HDMI eARC-poort op je TV te vinden en deze aan te sluiten op de HDMI eARC-poort op je audio-apparaat. Sluit ook meteen je soundbar aan als je deze hebt.

Als je alles correct hebt aangesloten, zou je nu moeten kunnen genieten van alle voordelen van HDMI eARC. 

Conclusie

HDMI eARC biedt hogere bandbreedte en meer geavanceerde functies dan HDMI ARC, waardoor het mogelijk is om hoge-resolutie audioformaten te ondersteunen en eenbetere synchronisatie tussen beeld en geluid te bieden. 

Het instellen van HDMI eARC is vrij eenvoudig als je een compatibel TV en audio-apparaat hebt. Door gebruik te maken van HDMI eARC kun je optimaal genieten van je home cinema-systeem en het geluid van je TV verbeteren zonder extra kabels of afstandsbedieningen.

Bedankt voor het lezen!