Bestenu

Wat is een Dongel?

De beste verbindingen.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Wat is een Dongel?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Wat is een dongel en wat kan ik ermee?

Als men echter tegenwoordig over een dongel spreekt, gaat het in negen van de tien gevallen over een internet dongel: een USB-stick met een internet abonnement. 

Een USB-modem dus. Handig voor als je onderweg bent en je hebt een internetverbinding nodig voor jouw laptop. Met dit "plug and play" internet kun je overal veilig internetten.

Een dongel is eigenlijk een soort “brug” die de communicatie tussen twee apparaten tot stand brengt. Zo zijn er bijvoorbeeld dongels die een hartslagmeter met jouw smartphone verbinden, of headset dongels die de headset met de smartphone of laptop verbinden.

Je kunt natuurlijk het internet van de smartphone gebruiken door deze te configureren als “hotspot”, maar dan gaat de gegevensoverdracht toch een stuk langzamer. 

Logisch, want het signaal van jouw provider gaat eerst naar de smartphone en daarna van de smartphone naar de laptop. 

Met een dongel gaat het stukken sneller: direct van de provider naar de laptop. Het is tevens een stuk veiliger, want alleen jij zit op de lijn. Publieke hotspots deel je altijd met onbekenden.

Mocht je normaal vanuit thuis werken maar nu buitenshuis ergens willen werken? Dan is het gebruik van een dongel perfect om overal internet te hebben.

Veiligheid en privacy: internet hotspots versus internet dongels

Hotspots, je vindt ze tegenwoordig overal: restaurants, winkelcentra, ziekenhuis, school en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zelfs jij kunt met jouw telefoon een hotspot maken. 

Ofschoon vele hotspots gebruikmaken van een paswoord, is het tóch niet zo veilig als je misschien wel denkt. De paswoorden worden over het algemeen gegeven aan iedereen die er naar vraagt.

Wat de mensen op het internet uitvoeren weet niemand en hoeft niemand te weten natuurlijk. Maar wát als er nu een hacker tussen zit? Jouw digitale identiteit is zo gestolen. Bijna iedereen doet tegenwoordig zijn bankzaken mobiel. Lekker makkelijk. 

Een App op de smartphone en jij hebt altijd en overal toegang tot jouw rekeningen. De hackers ook natuurlijk, maar daar denken we meestal niet bij na.

Met een dongel ligt het anders. Alleen jij maakt gebruik van de internetverbinding. Je geniet dezelfde veiligheid als wanneer je thuis of op de zaak op het internet surft. Je kunt natuurlijk altijd “gehacked” worden, maar dat is dan toch een stukje moeilijker. 

Voor een hacker is het veel makkelijker via “open” internetverbindingen slachtoffers te vinden. Neem dit zeker in overweging als je jouw laptop voor zakelijke doeleinden gebruikt!

Dongel kopen

De meeste dongels zijn tegenwoordig “plug and play”. Installeren hoeft dus bijna niet meer, dat gebeurt automatisch. Wordt er software meegeleverd, dan heb je een dongel die meer kan dan enkel internet ontvangen. 

Zo zijn er dongels die jouw computer ook als een wifi hotspot kunnen configureren of tevens voor Bluetooth- en infraroodcommunicatie geschikt maken.

Bij het kopen van een dongel moet je even op volgende punten letten:

  • Zorg dat de dongel is uitgerust met de USB 3.0 technologie. Deze heeft een 10 maal snellere gegevensoverdracht dan de oude USB 2.0 technologie.
  • Koop een dongel die geschikt is voor de 2.4 GHz band en de 5 GHz band. 2.4 GHz voor het gewone surfen en 5 GHz voor bijvoorbeeld het streamen van video’s of gamen.
  • Over het algemeen is een 4G internet dongel het beste om aan te schaffen. Dan kun je alles doen wat je thuis ook op het internet doet en 4G is tevens voldoende voor zakelijke doeleinden.
  • Let op dat de dongel geschikt is voor jouw besturingssysteem.

Waar koop ik een internet dongel?

De internet en telefonie providers hebben meestal wel een kant-en-klaar dongel-pakket met simkaart op de plank liggen. 

Koop je dit, dan hoef je enkel de dongel in de USB-poort van jouw laptop te plaatsen, misschien nog een kleine installatie-instructie te volgen en je bent klaar. Steek de simkaart in de dongel en je kunt direct en vooral veilig het internet op.

Een internet dongel bij jouw internet provider kopen, is niet per se nodig. Je kunt ook gewoon een dongel in de winkel kopen. Koop je jouw dongel in de winkel of in de webshop, dan kun je bij de provider van jouw keus een “SIM Only” abonnement nemen.
 
In plaats van een abonnement kun je ook kiezen voor een pre-paid simkaart voor jouw dongel. Het nadeel hiervan is dat je vaak niet in de gaten hebt hoeveel MB’s je al verbruikt hebt, waardoor je dus onverwacht zonder internet komt te zitten. Ga je bij een abonnement over jouw datalimiet heen, dan moet je voor de extra MB’s bijbetalen.