Bestenu

Alles over de Bonte Was Lees je Hier!

Bonte was - wat is dat nu eigenlijk? In dit artikel lees je alles wat je ooit wilde weten over bonte was, en meer!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Alles over de Bonte Was Lees je Hier!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Wat is bonte was? Bonte was is een soort was die specifiek bedoeld is voor het wassen van kleurrijke kledingstukken. Dit soort kledingstukken kan snel verkleuren of kleur afgeven als je ze bij de normale witte was wast.

Op welke temperatuur was ik bonte was?

Om bonte was te wassen, is het belangrijk om de wasinstructies op het kledingstuk te volgen. In het algemeen wordt aangeraden om bonte was op een lagere temperatuur te wassen, zoals 30 graden of 40 graden. Dit helpt om kleurverlies te voorkomen.

Wat mag je bij de bonte was wassen? 

Veel kleurrijke kledingstukken kunnen in de bonte was, zoals T-shirts, blouses, trui, broeken en sokken. Het is belangrijk om op te letten of er specifieke wasinstructies zijn voor bepaalde kledingstukken, zoals bijvoorbeeld een kledingstuk dat op een specifieke manier in de wasmachine gewassen moet worden.

Andere soorten was op een rij

Er zijn nog andere soorten was, zoals:

  • Witte was: bedoeld voor het wassen van wit of lichtgekleurde kledingstukken
  • Zwarte was: bedoeld voor het wassen van zwarte of donkere kledingstukken
  • Delicate was: bedoeld voor het wassen van delicaat of gevoelige kledingstukken, zoals bijvoorbeeld ondergoed of truien van wol.

Hoe was je andere soorten was?

Hoe je deze soorten was wast, hangt af van de wasinstructies op het kledingstuk. In het algemeen wordt aangeraden om delicaat was op een lagere temperatuur te wassen en om gebruik te maken van een speciaal programma voor delicate was. 

Zwarte was is vaak bestand tegen hogere temperaturen, maar ook hier geldt het raadplegen van de wasinstructies. Witte was kan vaak op een hogere temperatuur gewassen worden.

Het is belangrijk om op te letten dat je de juiste soort wasmiddel gebruikt en het juiste programma kiest voor het juiste kledingstuk, om kleurverlies en slijtage te voorkomen.

Vallen handdoeken onder de bonte was?

Bonte was is gewoon een manier om te zeggen dat je kledingstukken van verschillende kleuren bij elkaar wast. Dus als je bijvoorbeeld een paar blauwe en rode sokken wast met een gele handdoek, zou je dat 'bonte was' kunnen noemen. 

Dus ja, handdoeken vallen zeker onder de bonte was! Maar net als ik eerder al zei, is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat kleuren die snel afgeven, gewassen worden met soortgelijke kleuren om verkleuring te voorkomen.

Conclusie

Kortom: het wassen van bonte was, ook wel gekleurde was genoemd, vereist extra zorg en aandacht om de kleuren te behouden. Het is belangrijk om de kleding te sorteren volgens kleur en stof en te voorkomen dat donkere kleuren afgeven op lichte kleuren. 

Hopelijk heb ik je vragen voldoende beantwoord en weet je nu alles wat je ooit wilde weten over de bonte was. Bedankt voor het lezen!