Bestenu

Een Wasmachine Waterpas Zetten: Hoe Doe Je Dat?

Wandelt je wasmachine door het washok heen? Dan staat hij waarschijnlijk scheef. Tijd dus om je wasmachine waterpas te zetten. Lees hier hoe je dit doet!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Een Wasmachine Waterpas Zetten: Hoe Doe Je Dat?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Een wasmachine is een belangrijk huishoudelijk apparaat dat we dagelijks gebruiken om onze kleding schoon te maken. Echter, veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk het is om te controleren of een wasmachine waterpas staat.

Als een wasmachine niet waterpas staat, kan dit leiden tot problemen tijdens het wassen zoals onbalans tijdens het centrifugeren of wateroverlast. In dit artikel leggen we daarom uit hoe je controleert of een wasmachine waterpas staat, wat de gevolgen van een scheefstaande wasmachine zijn en hoe je de wasmachine waterpas kunt zetten.

 

Dit heb je nodig

Om te controleren of je wasmachine waterpas staat, heb je het volgende nodig:

 • Een waterpas

Om de wasmachine waterpas te zetten als deze niet al waterpas staat, heb je het volgende nodig:

 • Een waterpas
 • Een schroevendraaier (meestal een platte of kruiskop schroevendraaier is voldoende)
 • Eventueel een spiritus niveau om te helpen bij het nivelleren van de machine.

Houd er rekening mee dat de benodigdheden kunnen variëren afhankelijk van het merk en model van de wasmachine. Het is ook aanbevolen om de gebruiksaanwijzing van de wasmachine te raadplegen voor specifieke instructies.

 

De beste ondergrond voor een wasmachine

De beste ondergrond voor een wasmachine is een vlakke, harde ondergrond zoals beton, tegelvloer of houten vloer. Deze soorten ondergrond zorgen dat de machine stabiel staat en geen beweging ervaart tijdens het wassen of centrifugeren. Het is ook belangrijk om te zorgen dat de ondergrond droog is, om te voorkomen dat er wateroverlast ontstaat.

Het is af te raden om een wasmachine op een tapijt of een ongelijke ondergrond te plaatsen, omdat deze de stabiliteit van de machine kunnen beïnvloeden en problemen kunnen veroorzaken zoals trillingen en wandelen.

 

Controleren of je wasmachine waterpas staat

Controleren of je wasmachine waterpas staat is een eenvoudige taak die je zelf kunt uitvoeren met een waterpas. Hier is een stapsgewijze handleiding hoe je je wasmachine kunt controleren op waterpas staan:

Zet de wasmachine op een vlakke ondergrond. Zorg ervoor dat de wasmachine niet op een tapijt of een ongelijke vloer staat.

Plaats de waterpas op de bovenkant van de wasmachine, waar de deur zit. Zorg ervoor dat de waterpas helemaal recht staat.

Kijk of de waterpas precies in het midden staat. Als de waterpas iets naar links of rechts leunt, staat de wasmachine niet waterpas.

Als de wasmachine niet waterpas staat, kun je deze aanpassen door de verstelbare poten aan te passen. De meeste wasmachines hebben aan de onderkant verstelbare poten die je kunt aanpassen met een schroevendraaier.

Als je klaar bent met het verstellen van de poten, controleer dan opnieuw met de waterpas of de wasmachine nu waterpas staat.

Houd er rekening mee dat je een waterpas nodig hebt om de wasmachine te controleren op waterpas staan, als je geen waterpas hebt, kun je een kopen bij een bouwmarkt of een werkplaatsbenodigdheden winkel.

 

Wat gebeurt er als de wasmachine niet waterpas staat?

Een scheefstaande wasmachine kan een aantal problemen veroorzaken tijdens het wassen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen die kunnen ontstaan. 👇

 • Onbalans tijdens het centrifugeren. Dit kan leidt tot een lawaaierige wasmachine en eventueel zelfs tot beschadiging van het apparaat.
  • Deze onbalans kan leiden tot het trillen of zelfs het wandelen van de wasmachine.
 • Als de wasmachine niet waterpas staat, kan dit leiden tot wateroverlast. Dit gebeurt als het water niet goed wordt afgevoerd tijdens het wassen. Het wandelen van de wasmachine kan leiden tot beschadiging van de vloer of zelfs tot gevaarlijke situaties.
 • Problemen met de deur. Als de deur niet goed sluit, kan dit leiden tot lekkages of zelfs tot beschadiging van de deur.
 • Problemen met het wasresultaat. Bijvoorbeeld, de kleding kan niet goed worden gewassen of niet helemaal droog worden.

Het belang van een wasmachine die waterpas staat, is dus niet te overschatten! Daarom nu de hamvraag …

 

Hoe maak je een wasmachine waterpas?

Een wasmachine waterpas zetten is een eenvoudige taak die je zelf kunt uitvoeren met een waterpas en een schroevendraaier. Hieronder volgt een algemeen stappenplan.

 1. Zet de wasmachine uit en trek de stekker uit het stopcontact.
 2. Verplaats de wasmachine naar een vlakke ondergrond. Zorg dat de wasmachine niet op een tapijt of een ongelijke vloer staat.
 3. Kijk onder de wasmachine naar de verstelbare poten. Deze zijn aan de onderkant van de wasmachine te vinden.
 4. Gebruik de schroevendraaier om de hoogte van de verstelbare poten aan te passen. Draai de schroeven van de poten aan of af, afhankelijk van waar de wasmachine scheef staat.
 5. Gebruik de waterpas om te controleren of de wasmachine nu waterpas staat. Plaats de waterpas op de bovenkant van de wasmachine, waar de deur zit. Zorg ervoor dat de waterpas helemaal recht staat.
 6. Als de waterpas precies in het midden staat, is de wasmachine nu waterpas. Zo niet, pas de dan poten opnieuw aan totdat de wasmachine waterpas staat.
 7. Zet de wasmachine weer aan en steek de stekker in het stopcontact.

Houd er rekening mee dat de verstelbare poten van de wasmachine kunnen variëren afhankelijk van het merk en model van de wasmachine. Het is ook aanbevolen om de gebruiksaanwijzing van de wasmachine te raadplegen voor specifieke instructies.

 

Kun je een wasmachine ook waterpas maken zonder een waterpas?

Ja, je kunt een stift, pen, potlood of markeerstift gebruiken.Plaats deze op de bovenkant van de wasmachine, waar de deur zit. Draai de wasmachine aan en laat het draaien voor een minuut of twee. Als de stift of markeerstift niet in beweging is, staat de wasmachine waterpas. 

Als de pen, potlood of stift al wegrolt ovor je het apparaat aanzet, weet je al helemaal zeker dat deze niet waterpas is!

Houd er wel rekening mee dat deze methoden minder precieze resultaten kunnen geven dan het gebruik van een waterpas, en het is aan te raden om een waterpas te gebruiken voor de nauwkeurigste controle.

 

Conclusie

Het is van groot belang om je wasmachine waterpas te zetten om problemen tijdens het wassen te voorkomen, zoals onbalans tijdens het centrifugeren of wateroverlast. Ook kan een scheefstaande wasmachine problemen veroorzaken met de deur of het wasresultaat.

Het is een eenvoudige taak die je zelf kunt uitvoeren en het is aan te raden om dit regelmatig te controleren. Als je geen waterpas hebt, kun je ook nog altijd uitwijken naar de potlood-, stift- of balpenmethode.

Laat je ons weten of het je is gelukt? Ook als je vragen hebt, ben je van harte welkom, Voor nu: bedankt voor het lezen en succes!