De Voegen in de Badkamer Schoonmaken: Dat doe je Zo!
En de tegels in je badkamer zijn weer als nieuw
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
Je hebt een mooie badkamer en bent er tevreden mee. De voegen tussen je tegels zien er daarentegen groezelig uit, waardoor je hele badkamer zijn frisse uitstraling verliest. Je wilt daarom de voegen in je badkamer schoonmaken zodat ze weer stralend wit worden! Hoe je dit doet, leg ik je hieronder uit.
Oorzaken van groezelige voegen
De voegen van je badkamertegels worden om verschillende redenen vies. Je loopt er overheen, dweilt de vloer niet altijd even grondig en door het vocht krijgt ook schimmel de kans. Om de beste resultaten te krijgen, gebruik je voor elke oorzaak een ander middel.
Zeepresten
De tegels boven het bad of je douchecabine zien er groezelig uit door zeepresten. Bijna iedereen gebruikt shampoo, douchegel of iets anders om zichzelf mee te wassen. Deze producten komen op je tegels en hechten zich vast. Zo ook in je voegen. Zeepresten verwijder je het beste met baking soda.
Kalkaanslag
Kalkaanslag is ook een boosdoener. Vooral als je in een hardwater-omgeving woont, is kalkaanslag een probleem. Niet alleen in je voegen, maar ook op je tegels zelf. Schoonmaakzijn werkt hier prima tegen, maar is niet geschikt voor tegels van natuursteen. Gebruik hiervoor liever zuurvrije grondreiniger.
Schimmels
Schimmels vind je regelmatig in een badkamer. Hoewel het verre van ideaal is, is het al snel zo vochtig in de badkamer dat schimmel moeilijk te voorkomen is. Goede ventilatie helpt bij al heel wat bij het voorkomen van schimmel. Heb je een raam, zet dit dan zoveel mogelijk open – indien mogelijk ook tijdens het douchen, of anders na het douchen.
Schimmel kan erg hardnekkig zijn en zo ook moeilijk te verwijderen. In de meeste gevallen verwijder je het met wat bleek. Lukt dit niet, dan zijn er speciale middelen verkrijgbaar waarmee je het verwijdert. Het is gelukkig niet nodig om je hele badkamer te verbouwen!
Vergeet ook jekitranden niet schoon te maken. Is schimmel in jouw badkamer een groot probleem? Schakel dan een vakman in.
Dit heb je nodig
- Schoonmaakazijn (kalkaanslag)
- Bleek (schimmels)
- Baking soda (zeepresten)
- Water
- Sprayfles
- Spons
- Oude tandenborstel
- Geduld
Stap 1: Zeepresten verwijderen
Om zeepresten te verwijderen, gebruik je een mix van baking soda en water. Je gebruikt ⅔ baking soda en ⅓ water. Het moet een pasta worden, dus je voegt steeds meer water toe totdat je de juiste substantie hebt.
Deze pasta smeer je op je voegen en laat je een half uurtje intrekken. Zijn je voegen heel erg vies, dan laat je het een hele nacht intrekken. Vervolgens gebruik je een oude tandenborstel om de voegen mee schoon te schrobben. Als je dit hebt gedaan, spoel je de voegen schoon.
Stap 2: Kalkaanslag verwijderen
Kalkaanslag is goed te verwijderen met schoonmaakazijn. Vul een sprayfles voor de helft met water en voor de helft met schoonmaakazijn en spray vervolgens de voegen. Laat dit een half uurtje inwerken. Hier geldt wederom: is de kalkaanslag hardnekkig, laat het dan de hele nacht weken.
Vervolgens gebruik je opnieuw een oude tandenborstel en schrob je je voegen zo schoon. Zit er ook kalkaanslag op je douchekop of je kraan? Schroef de douchekop eraf en leg deze in een bakje met azijn en laat dit een half uur weken.
Stap 3: Schimmel verwijderen
Schimmel herken je aan de zwarte vlekjes in de voegen. Je kunt schrobben wat je wilt, maar met een sopje krijg je het helaas niet schoon. Chloor, ook wel bleek genoemd, verwijderd schimmel en zorgt dat je voegen (uiteindelijk) weer wit worden.
Wanneer je met chloor werkt zorg je er altijd voor dat er genoeg ventilatie in je badkamer is. Chloordampen zijn erg ongezond en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wees daarom altijd voorzichtig. Chloor is erg agressief, dus draag ook altijd handschoenen wanneer je hiermee werkt.
Maak een mix van 50/50 chloor en water en spray dit op je voegen. Schrob je voegen met een oude tandenborstel en laat dit even weken. Hoe lang je dit laat weken hangt af van de hoeveelheid schimmel. Als je na een half uurtje nog steeds geen verschil ziet, dan laat je het nog een half uurtje weken, enzovoorts.
Zodra je voegen schoon zijn spoel je ze schoon met water. Kijk goed uit met het afspoelen (en het schrobben!); je wilt geen spetters op je kleding krijgen. Chloor maakt enorme vlekken die je er niet uit krijgt.
Stinkt je badkamer ondanks de goede ventilatie nog steeds naar chloor? Gebruik dan een goede aroma diffuser of leg wat watjes met lavendelolie in de hoekjes van je badkamer. Dit ruikt niet alleen lekker, maar bestrijdt ook zilvervisjes.
Conclusie
Ik hoop dat je weer tevreden van een heet bad kunt genieten nu de voegen van je badkamer weer stralend wit zijn. Het mag dan een aardig klusje zijn, maar het resultaat mag er zijn. Bedankt voor het lezen!
Over de auteur
Rafael is een Brabantse timmerman en meubelmaker met een passie voor klussen. Zijn enthousiasme en gedrevenheid zijn altijd merkbaar in zijn werk, of het nu gaat om het ontwerpen van meubels op maat, het schrijven van blogs over klusprojecten of het delen van handige tips en trucs om klussen efficiënter te maken. Naast zijn werkzaamheden als timmerman en meubelmaker, is Rafael in zijn vrije tijd vaak te vinden in zijn garage, waar hij aan oude auto's en motoren sleutelt.