Bestenu

Zelf een Verwarmingsdeken Maken doe je Zo!

Koud? Maak zelf een verwarmingsdeken! Lees hier hoe!

Zelf een Verwarmingsdeken Maken doe je Zo!

Laatste update:15 maart, 2023

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Inhoudsopgave

Heb je ooit last van koude nachten met koude voeten en wil je je bed net een beetje warmer maken? Een verwarmingsdeken is dan dé oplossing. In dit artikel leer ik je hoe je zelf een verwarmingsdeken kunt maken. Laten we aan de slag gaan en maak een einde aanniet kunnen slapen!

Wat heb ik nodig om een verwarmingsdeken te maken?

Benodigdheden:

 1. Flexibele verwarmingsdraad of -kabel (bijv. siliconen verwarmingsdraad)
 2. Stof voor de deken (bijv. fleece of katoen)
 3. Naaimachine of naald en draad
 4. Schaar
 5. Liniaal of meetlint
 6. Textielstift of krijt
 7. Stopcontact met stekker en schakelaar
 8. Kabelbinders of klittenband

Het stappenplan

Stap 1: Bepaal de grootte van je deken

Meet eerst je bed om te bepalen hoe groot je verwarmingsdeken moet worden. Houd er rekening mee dat de deken niet te groot moet zijn, zodat je hem gemakkelijk kunt wassen en opbergen. Voeg ongeveer 5 cm toe aan de lengte en breedte voor de zoom.

Stap 2: Knip en naai de stof 

Knip twee stukken stof in de gewenste afmetingen. Leg ze vervolgens met de goede kanten op elkaar en naai rondom, maar laat een opening van ongeveer 20 cm om later de verwarmingsdraad in te voegen. Keer de deken vervolgens binnenstebuiten en strijk de randen.

Stap 3: Plan de verwarmingsdraad 

Bereken hoeveel verwarmingsdraad je nodig hebt en hoe je het moet verdelen over de deken. Je kunt de draad in zigzagpatronen of parallelle lijnen leggen. Markeer de gewenste lijnen met een textielstift of krijt.

Stap 4: Bevestig de verwarmingsdraad 

Bevestig de verwarmingsdraad aan de stof met behulp van kabelbinders of klittenband. Zorg ervoor dat de draad stevig vastzit en dat er geen losse delen zijn. Laat voldoende ruimte aan de uiteinden van de draad om later op het stopcontact aan te sluiten.

Stap 5: Sluit de verwarmingsdraad aan op het stopcontact 

Sluit de uiteinden van de verwarmingsdraad aan op een stopcontact met een stekker en schakelaar. Zorg ervoor dat de verbindingen goed geïsoleerd zijn om kortsluiting en brandgevaar te voorkomen.

Stap 6: Sluit de opening 

Vouw de randen van de opening naar binnen en naai ze dicht. Zorg ervoor dat de verwarmingsdraad niet uit de deken steekt.

Stap 7: Test je verwarmingsdeken 

Sluit de verwarmingsdeken aan op een stopcontact en zet de schakelaar aan. Controleer of de deken gelijkmatig opwarmt. Als alles naar behoren werkt, is je zelfgemaakte verwarmingsdeken klaar voor gebruik!

Belangrijke veiligheidstips

 1. Gebruik altijd een stopcontact met een stekker en schakelaar, zodat je de verwarmingsdeken eenvoudig kunt in- en uitschakelen.
 2. Zorg ervoor dat alle elektrische verbindingen goed geïsoleerd zijn om kortsluiting en brandgevaar te voorkomen.
 3. Gebruik geen spelden of metalen clips om de verwarmingsdraad op zijn plaats te houden, omdat deze de draad kunnen beschadigen of een elektrische schok kunnen veroorzaken.
 4. Leg de verwarmingsdeken niet onder een matras of zware voorwerpen, omdat dit de draad kan beschadigen en oververhitting kan veroorzaken.
 5. Gebruik je zelfgemaakte verwarmingsdeken niet bij baby's, kleine kinderen of personen die niet in staat zijn de deken zelf te bedienen of te voelen.
 6. Schakel de verwarmingsdeken uit en haal de stekker uit het stopcontact als je hem niet gebruikt.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een zelfgemaakte verwarmingsdeken?

Om de kosten van een zelfgemaakte verwarmingsdeken te berekenen, moet je rekening houden met het stroomverbruik (in kilowattuur, kWh) en de prijs van elektriciteit in jouw regio. 

De kosten voor het gebruik van een elektrische deken hangen af van het vermogen van de deken (in watt) en hoe lang je deze gebruikt.

Stel dat je een zelfgemaakte verwarmingsdeken hebt met een vermogen van 100 watt en je gebruikt deze 8 uur per dag. Het stroomverbruik per dag is dan:

100 watt × 8 uur = 800 wattuur (Wh)

Om dit om te zetten naar kilowattuur (kWh), deel je door 1000:

800 Wh ÷ 1000 = 0,8 kWh

Vervolgens vermenigvuldig je dit met de prijs van elektriciteit in jouw regio. Bijvoorbeeld, als de prijs van elektriciteit 0,20 euro per kWh is:

0,8 kWh × 0,20 euro = 0,16 euro per dag

Om de maandelijkse kosten te berekenen, vermenigvuldig je dit met het aantal dagen in de maand:

0,16 euro × 30 dagen = 4,80 euro per maand

De kosten van het gebruik van een elektrische deken uit de winkel zijn vergelijkbaar, afhankelijk van het vermogen en de gebruikstijd. Sommige dekens hebben energiebesparende functies, zoals automatische uitschakeling of verschillende warmtestanden, waardoor ze mogelijk zuiniger zijn in gebruik.

Bij het vergelijken van de kosten moet je ook de aanschafprijs van de elektrische deken uit de winkel in overweging nemen. Hoewel de gebruikskosten mogelijk vergelijkbaar zijn, kunnen er verschillen zijn in de aanschafprijs, kwaliteit, veiligheid en garantie tussen een zelfgemaakte en een gekochte deken.

Conclusie 

Nu je weet hoe je zelf een verwarmingsdeken kunt maken, kun je genieten van een comfortabel warm bed tijdens koude nachten. Met behulp van dit eenvoudige stappenplan en wat basismateriaal kun je een gepersonaliseerde, veilige en functionele verwarmingsdeken maken die perfect is voor jouw behoeften. 

Vergeet niet om de veiligheidstips in acht te nemen en geniet van de warmte en het comfort van je zelfgemaakte verwarmingsdeken!