Bestenu

De keukenmachine en de foodprocessor: de verschillen

Wat is de beste keukenhulp?

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
De keukenmachine en de foodprocessor: de verschillen

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je wilt een alleskunner in je keuken. De ene zegt dat je een keukenmachine aan moet schaffen, de ander raadt je aan een foodprocessor in huis te halen. Wat zijn de verschillen tussen deze twee apparaten?

Vanaf eind jaren 70, begin jaren 80 werden keukenmachines populair. Het waren grote, logge apparaten die veel plaats in beslag namen, maar dat niet alleen, het kostte erg veel tijd om alle onderdelen na gebruik schoon te maken.

Tegenwoordig zijn de meeste onderdelen vaatwasbestendig. Bovendien is er een nieuwe categorie bijgekomen: de foodprocessor. Hieronder lees je waarin deze apparaten verschillen.

1 De keukenmachine

Een keukenmachine is vaak een groot apparaat waarmee je grotere hoeveelheden mengt, kneed, klopt en mixt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deeg voor brood, taartdegen of grote hoeveelheden saus en hardere ingrediënten zoals noten.

Omdat keukenmachines geschikt zijn voor grotere hoeveelheden, is de motor krachtig waardoor er moeiteloos veel deeg wordt gekneed zonder elke keer te hoeven stoppen.

Vrijwel alle keukenmachines worden geleverd met een deeghaak, een garde en een menghaak. Soms zijn er mogelijkheden om uit te breiden, maar dit is afhankelijk van het merk en het model keukenmachine.

Zo zijn de keukenmachines van KitchenAid uit te breiden: er zijn zelfs accessoires verkrijgbaar om pasta mee te maken.

Kortom: een keukenmachine is ideaal als je van plan bent grotere hoeveelheden te verwerken.

Plus
  • Een keukenmachine heeft een krachtige motor waardoor er grote hoeveelheden verwerkt kunnen worden
  • Hij is ideaal om deeg mee te kneden
  • Sommige merken en modellen zijn uit te breiden
Minus
  • De meeste keukenmachines zijn erg groot en nemen daardoor meer ruimte in beslag
  • Er worden vaak niet erg veel hulpstukken meegeleverd

2 De foodprocessor

Een foodprocessor is kleiner van formaat waardoor deze makkelijker op te bergen is. Er worden vaak veel accessoires meegeleverd waardoor een foodprocessor erg veelzijdig is. Denk bijvoorbeeld aan opzetstukken voor een hakmolen, citruspers en een blender. Hierdoor mix je niet alleen, maar maak je ook smoothies, drankjes en sauzen.

Daarnaast kneed je ook deeg, gebruik je hem als hakmolen en snijd je schijfjes. Veelzijdig, maar kleiner van formaat en daardoor meer geschikt voor kleinere hoeveelheden.

De motor van een foodprocessor is vaak minder krachtig dan de motor van een keukenmachine, waardoor je bij het mixen of kneden van deeg een pauze in moet lassen om te voorkomen dat de motor oververhit raakt.

Plus
  • Veelzijdig
  • Neemt door zijn kleinere formaat minder ruimte in beslag
  • Geschikt voor kleinere klusjes zoals bijvoorbeeld het maken van sausjes en het snijden van groente
Minus
  • Minder geschikt voor grotere hoeveelheden
  • Motor is minder krachtig waardoor het kneden van bijvoorbeeld deeg minder goed gaat

 

Welk apparaat is ideaal voor mij?

Het antwoord van deze vraag hangt af van jouw behoeften.

Keukenmachine

Een keukenmachine is ideaal voor je als je vaak deeg kneed om bijvoorbeeld brood mee te bakken. Daarnaast is deze ideaal als je grotere hoeveelheden ingrediënten verwerkt. 

Denk bijvoorbeeld aan grote hoeveelheden vlees, of het kloppen van grote hoeveelheden eiwitten om schuimgebakjes mee te maken.

Hou er wel rekening mee dat een keukenmachine veel ruimte in beslag neemt waardoor deze lastiger op te bergen is.

Foodprocessor

Wil je regelmatig kleinere hoeveelheden ingrediënten verwerken en bovendien een apparaat in huis hebben waarmee je ook citrusvruchten perst, smoothies maakt, raspt en snijdt? Dan is een foodprocessor de beste keuze voor jou. Bovendien neemt een foodprocessor vaak minder ruimte in beslag.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen, zijn beide apparaten erg handig. Maak je veel brood, taarten of andere gerechten waar je veel deeg bij gebruikt, dan is een keukenmachine een betere keuze.

Als je op zoek bent naar een veelzijdig apparaat wat minder ruimte in beslag neemt, dan is een foodprocessor een betere keuze.

Welke je ook kiest, je bent ervan verzekert dat je handig apparaat in huis haalt.

Bedankt voor het lezen!