Bestenu

Het Verschil Tussen een Tondeuse en een Baardtrimmer op een Rij!

Allebei verwijderen ze haar, maar wat is precies het verschil?

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Het Verschil Tussen een Tondeuse en een Baardtrimmer op een Rij!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

De kans bestaat dat je per ongeluk het verkeerde apparaat gebruikt om je baard netjes en in model te houden. Dat is niet zo gek, want je ziet niet meteen aan het apparaat af wat de beste keuze is. Wat is nou het verschil tussen een tondeuse en een baardtrimmer? Dat lees je in deze blog.

Over de tondeuse

De tondeuse ken je wel; het is een type scheerapparaat waarmee je haar wegscheert. Afhankelijk van de stand die je gebruikt kan dat erg kort zijn. 

De tondeuse heeft een sterke motor en is gemaakt voor ‘het grove werk’. De tondeuse past in je hand, maar is groot genoeg om naast je baard ook bijvoorbeeld je hoofd te scheren.

De baardtrimmer

Er zijn verschillende soorten trimmers, dus we gaan hier specifiek in op de variant voor baarden. De baardtrimmer is ook een apparaat waarmee je haar erg kort mee kan wegscheren, en daar begint de verwarring.

Wat aan de andere kant snel opvalt is dat de baardtrimmer een kleiner apparaat is. Een trimmer verwijdert maar kleine lengtes haar en is al met al erg geschikt om bijvoorbeeld strakke lijntjes te maken en randjes te onderhouden; oftewel de details van je baard.

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de tondeuse en de baardtrimmer?

Als je het zo bekijkt doen beide apparaten hetzelfde: haar verwijderen. Voor een professionele tondeuse heb je echter verschillende opzetstukken en scheer je variërende lengtes in het haar. 

We noemden al dat de tondeuse een krachtige motor heeft: die is dus erg geschikt voor dikke en stugge haren.

De baardtrimmer heeft één vaste lengte om haar te verwijderen. Er zijn dus geen verwisselbare opzetstukken. Het is een kleiner apparaat dan de tondeuse en er gaat dus ook minder lengte van het haar af. 

Dankzij het kleinere formaat kun je veel preciezer te werk gaan dan met een tondeuse, maar de motor is ook minder sterk.

Wanneer gebruik je een tondeuse en wanneer gebruik je een baardtrimmer?

Welk apparaat het meest geschikt is hangt af van wat je wilt doen. Een trimmer is niet geschikt om grote oppervlaktes en stukken haar te verwijderen, dus als je bijvoorbeeld je hoofd wilt scheren, gebruik dan altijd de tondeuse.

Wil je je baard bijwerken? Dan twijfel je misschien aan de meest geschikte keuze. Heb je dik, stug baardhaar en wil je je hele baard op dezelfde lengte hebben, dan heb je het alweer over een groter oppervlak. In dat geval is de tondeuse ook het meest geschikt.

Werk je randjes bij, wil je details in je baard aanbrengen of een ander precies werkje doen? Dan kom je uit op de baardtrimmer! De fijnere vertanding van dit apparaat maakt het daar ideaal voor. Met de baardtrimmer ga je heel precies te werk voor een verfijnd resultaat.

Dan is er ook nog de situatie waarin je meerdere dingen wilt doen: een groot oppervlak bijwerken én de klus gedetailleerd afwerken. Bedenk je dan dat zowel de tondeuse als de baardtrimmer niet gemaakt zijn voor beide taken. 

Overweeg in dat geval om beide aan te schaffen. Is je baardhaar dik en stug? Dan leun je net iets meer naar de tondeuse toe.

Conclusie: tondeuse of baardtrimmer?

Is de tondeuse of de baardtrimmer de winnaar? Voor het scheren en bijwerken van je hele hoofd of baard is de tondeuse met zijn krachtige motor absoluut het meest geschikt.

De baardtrimmer staat daarentegen op de eerste plek wanneer je details in je baard aanbrengt en randjes strak maakt. Het verschil tussen een tondeuse en baardtrimmer is aanwezig, maar ze kunnen je allebei goed van dienst zijn.