Bestenu

Stoomreiniger Repareren: zo Doe je Dat

Stoomreiniger kapot? Geen zorgen!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Stoomreiniger Repareren: zo Doe je Dat

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Stoomreinigers zijn geweldig voor het grondig schoonmaken van je huis, maar soms kunnen er problemen optreden en heb je een beetje hulp nodig om je stoomreiniger te repareren. 🛠️ 

Voordat je het weet, werkt je stoomreiniger niet meer zoals het hoort. Geen zorgen, je bent hier aan het juiste adres om alles te weten te komen over het repareren van je stoomreiniger, inclusief veelvoorkomende problemen en potentiële oplossingen, evenals mogelijke professionele reparatieservices. 

Of je nu op zoek bent naar doe-het-zelf reparatietips of wilt weten waar je je stoomreiniger kunt laten repareren, deze gids zal je helpen om snel weer aan de slag te gaan met je stoomreiniger.

Belangrijkste punten samengevat:

 • Veelvoorkomende problemen met stoomreinigers zijn geen stoomproductie, lekkages en lawaai.
 • Zelf je stoomreiniger repareren is mogelijk met een goed stappenplan en duidelijke instructies.
 • Preventief onderhoud en het tijdig vervangen van onderdelen verlengen de levensduur van je stoomreiniger.

Veelvoorkomende problemen met stoomreinigers

Er zijn een paar problemen die vaak voorkomen bij stoomreinigers. Laten we eens kijken naar de top drie en de oorzaken ervan.

 1. Geen stoomproductie: wat nu?

Een stoomreiniger zonder stoomproductie is als een auto zonder motor, nutteloos. Mogelijke oorzaken hiervan zijn een verstopte boiler, defecte verwarmingselementen of een geblokkeerde stoomslang. Gelukkig zijn er oplossingen, zoals het ontkalken van de stoomreiniger om kalkaanslag te verwijderen en de stoomproductie te herstellen.

 1. Stoomreiniger lekt: oorzaken en oplossingen

Lekkende stoomreinigers zijn een veelvoorkomend probleem en kunnen veroorzaakt worden door versleten afdichtingen, een beschadigde tank of een defecte veiligheidsklep. Om het lekken te stoppen, controleer je de voegen van de stoomreiniger en vervang je indien nodig versleten onderdelen.

 1. Stoomreiniger maakt veel lawaai: mogelijke oorzaken

Een lawaaierige stoomreiniger kan te wijten zijn aan trillingen, een los onderdeel of een defect pompmechanisme. Probeer de oorzaak te achterhalen en los het probleem op door onderdelen vast te zetten of te vervangen. Soms helpt het ook om de stoomreiniger op een stabielere ondergrond te plaatsen.

Stappenplan voor het zelf repareren van je stoomreiniger

Zelf je stoomreiniger repareren kan best een uitdaging zijn, maar met een goed stappenplan en duidelijke instructies kom je een heel eind. Laten we aan de slag gaan! 🔧

 1. Veiligheidsmaatregelen voor het starten van de reparatie

Voordat je begint, is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat de stoomreiniger is uitgeschakeld en losgekoppeld van het stopcontact. Draag ook veiligheidshandschoenen en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen mogelijke verwondingen.

 1. Stoomreiniger demonteren: waar moet je op letten?

Om bij de binnenkant van je stoomreiniger te komen, moet je deze eerst demonteren. Verwijder voorzichtig alle schroeven en maak foto's van elke stap, zodat je later precies weet hoe je het apparaat weer in elkaar moet zetten. Bewaar alle onderdelen op een veilige plek, zodat je ze niet kwijtraakt.

 1. Probleem identificeren en oplossen

Nu je toegang hebt tot de binnenkant van de stoomreiniger, kun je op zoek gaan naar het probleem. Controleer alle onderdelen op slijtage of beschadigingen en vervang indien nodig. Gebruik een multimeter om elektrische problemen op te sporen en repareer of vervang defecte onderdelen.

 1. Stoomreiniger weer in elkaar zetten en testen

Zodra je het probleem hebt opgelost, is het tijd om je stoomreiniger weer in elkaar te zetten.  

Gebruik de foto's die je eerder hebt gemaakt als referentie en zorg ervoor dat je alle onderdelen goed vastzet. Sluit de stoomreiniger weer aan op het stopcontact en test of het probleem is verholpen. Gefeliciteerd, je hebt zojuist je stoomreiniger gerepareerd!

 1. Veiligheidsmaatregelen voor het starten van de reparatie

Voordat je begint met het repareren van je stoomreiniger, is het belangrijk om enkele veiligheidsmaatregelen te nemen. Allereerst, zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld en van het stroomnet is losgekoppeld. Dit voorkomt het risico op elektrische schokken en zorgt ervoor dat je veilig aan het apparaat kunt werken. 

Bovendien is het verstandig om beschermende handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. Dit beschermt je handen en ogen tegen mogelijke schade tijdens het repareren. En last but not least, zorg voor een schone en opgeruimde werkplek, zodat je alle onderdelen en gereedschappen goed kunt vinden en veilig kunt werken.‍ 

 1. Stoomreiniger demonteren: waar moet je op letten?

Om je stoomreiniger te repareren, moet je deze eerst uit elkaar halen. Begin met het verwijderen van alle accessoires en opzetstukken. Maak foto's van het apparaat voordat je het uit elkaar haalt, zodat je later gemakkelijk kunt zien hoe alles weer in elkaar moet. 

Let tijdens het demonteren op de gietvloer onder de stoomreiniger. Het is belangrijk om de vloer te beschermen tegen mogelijke schade, zoals krassen of vlekken. Leg bijvoorbeeld een oude handdoek of stuk karton onder het apparaat om je vloer te beschermen.

 1. Probleem identificeren en oplossen

Nadat je de stoomreiniger uit elkaar hebt gehaald, is het tijd om het probleem te identificeren. Inspecteer alle onderdelen zorgvuldig op slijtage, schade of verstoppingen.️‍️ Voor de meest voorkomende problemen zijn er eenvoudige oplossingen. 

Bijvoorbeeld, als de stoomreiniger niet goed werkt op natuurstenen oppervlakken, kan het zijn dat de stoommond verstopt is. Maak deze dan voorzichtig schoon met een zachte borstel of een dunne naald.

 1. Stoomreiniger weer in elkaar zetten en testen

Zodra je het probleem hebt opgelost, is het tijd om de stoomreiniger weer in elkaar te zetten. Gebruik de eerder gemaakte foto's als referentie en zorg ervoor dat alle onderdelen op de juiste plek en in de juiste volgorde worden geplaatst. 

Na het monteren van het apparaat, test je de gerepareerde stoomreiniger op een veilige en geschikte ondergrond, zoals het reinigen van gordijnen met de stoomreiniger. Als alles naar behoren werkt, ben je klaar en kun je weer genieten van een goed functionerende stoomreiniger! 🎉

Professionele reparatieservices voor stoomreinigers

Soms is het verstandiger om een expert in te schakelen voor het repareren van je stoomreiniger. In deze sectie bespreken we wanneer je beter een professional kunt inschakelen en wat je kunt verwachten van zo'n reparatieservice.

Wanneer is het tijd om een expert in te schakelen?

Er zijn situaties waarin het beter is om een expert in te schakelen voor het repareren van je stoomreiniger. Bijvoorbeeld, als je niet zeker weet wat het probleem is, als je niet over de juiste gereedschappen of kennis beschikt, of als je de beste stoomreiniger wilt aanschaffen of repareren.‍ 

Een professional kan het probleem snel en effectief identificeren en oplossen. Bovendien kunnen zij garantie bieden op de uitgevoerde reparatie, waardoor je zeker weet dat het probleem goed is verholpen.

Wat zijn de kosten van een professionele reparatie?

Gemiddeld gesproken kunnen de kosten van een stoomreiniger reparatie variëren tussen de €30 en €150, afhankelijk van het merk, model en de complexiteit van de reparatie. Het is belangrijk om te weten dat de prijs beïnvloed wordt door verschillende factoren, zoals:

 1. De aard van het probleem: sommige problemen zijn eenvoudiger te verhelpen dan andere en vereisen minder tijd en expertise. Dit betekent dat de kosten voor het oplossen van een klein probleem lager zullen zijn dan die voor een ingrijpende reparatie.
 2. Onderdelen: als er onderdelen van de stoomreiniger vervangen moeten worden, zal dit de kosten verhogen. Originele onderdelen zijn vaak duurder dan generieke, maar kunnen de levensduur van je apparaat verlengen.
 3. Arbeidskosten: het uurtarief van de reparateur kan variëren, afhankelijk van hun ervaring en expertise.

Hoe vind je een betrouwbare reparatieservice?

Wanneer je op zoek bent naar een betrouwbare reparatieservice voor je stoomreiniger, zijn er enkele tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. 👍

 • Zoek naar referenties en beoordelingen: vraag vrienden, familie en collega's of ze een betrouwbare reparatieservice kunnen aanbevelen. Lees online beoordelingen en zoek naar bedrijven met een goede reputatie en tevreden klanten.
 • Vergelijk prijzen en diensten: vraag offertes aan bij verschillende reparateurs en vergelijk de prijzen, garanties en diensten die ze bieden.
 • Controleer de ervaring en expertise: zorg ervoor dat de reparateur ervaring heeft met het repareren van stoomreinigers en bekend is met het merk en model van jouw apparaat.
 • Kies voor een erkende en verzekerde reparateur: dit garandeert dat de reparateur voldoet aan de wettelijke eisen en dat eventuele schade tijdens de reparatie gedekt is.

Preventief onderhoud voor een langere levensduur van je stoomreiniger

Preventief onderhoud speelt een cruciale rol in het verlengen van de levensduur van je stoomreiniger. Door je apparaat goed te onderhouden, kun je problemen voorkomen en ervoor zorgen dat je stoomreiniger efficiënt blijft werken.

Regelmatige reiniging van het apparaat

Het is belangrijk om je stoomreiniger regelmatig te reinigen om ophoping van vuil en kalkaanslag te voorkomen. Hier zijn enkele tips voor het reinigen van verschillende onderdelen van je stoomreiniger:

 • Reinig de stoommondstukken en borstels na elk gebruik met warm water en een zachte doek of spons.
 • Maak de watertank regelmatig schoon met een mengsel van water en azijn om kalkaanslag te verwijderen. Spoel de tank daarna grondig met schoon water.
 • Controleer en reinig het filter volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan variëren afhankelijk van het type filter dat je stoomreiniger gebruikt.
 • Als je een stoomreiniger gebruikt voor het reinigen van een matras, zorg er dan voor dat je de stofzuigerfunctie gebruikt om stof en huisstofmijt op te zuigen voordat je gaat stomen.

Onderdelen tijdig vervangen

Door versleten of beschadigde onderdelen tijdig te vervangen, kun je de levensduur van je stoomreiniger verlengen en problemen voorkomen. Enkele onderdelen die je in de gaten moet houden, zijn:

 • Stoomslang: controleer op scheuren, lekken of slijtage. Vervang de slang indien nodig.
 • Stoommondstukken en borstels: als de borstelharen versleten zijn of het mondstuk beschadigd is, is het tijd om deze te vervangen.
 • Filters: vervang filters volgens de aanbevelingen van de fabrikant om ervoor te zorgen dat je stoomreiniger efficiënt blijft werken.

Tips voor het veilig en efficiënt gebruiken van je stoomreiniger

Om je stoomreiniger veilig en efficiënt te gebruiken, is het belangrijk om de volgende tips in gedachten te houden:

 • Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door en volg de aanbevelingen van de fabrikant op.
 • Zorg ervoor dat je de juiste accessoires gebruikt voor de taak die je wilt uitvoeren.
 • Gebruik gedestilleerd water in je stoomreiniger om kalkaanslag te minimaliseren.
 • Wacht altijd tot de stoomreiniger volledig is afgekoeld voordat je onderdelen verwijdert of vervangt.

Conclusie

We hopen dat deze gids je heeft geholpen bij het identificeren en oplossen van problemen met je stoomreiniger, en dat je nu beter bent uitgerust om beslissingen te nemen over het repareren of inschakelen van professionele hulp. Bedankt voor het lezen!