Bestenu

Stoomreiniger op Laminaat: een Veilige en Effectieve keuze?

Ontdek hoe je veilig en effectief een stoomreiniger kunt gebruiken op laminaatvloeren. Leer daarom hier hoe je je vloer kunt beschermen en welke stoomreinigers geschikt zijn. Lees het volledige artikel voor meer tips en advies. #Stoomreiniger #Laminaat

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Fact checked: Gerard Dijkstra, PhD
Stoomreiniger op Laminaat: een Veilige en Effectieve keuze?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Wie wil er nu geen schoon, fris en glanzend laminaat? 🌟 Stoomreinigers zijn de laatste jaren enorm populair geworden, en niet zonder reden. Maar is een stoomreiniger op laminaat veilig en efficiënt te gebruiken? In dit artikel duiken we in de wereld van stoomreinigers en laminaatvloeren. We bespreken of het veilig is, welke stoomreinigers geschikt zijn en hoe je het best je laminaatvloer kunt reinigen met een stoomreiniger. Zo geniet je straks zorgeloos van een blinkend schone vloer!

Belangrijkste punten samengevat:

 • Stoomreinigers kunnen effectief hardnekkig vuil en bacteriën verwijderen, maar kunnen ook schade aanrichten aan laminaatvloeren als je niet voorzichtig bent .
 • Bescherm je laminaatvloer door de juiste hoeveelheid stoom te gebruiken, een microvezeldoek of speciaal vloermondstuk te gebruiken en korte, snelle bewegingen te maken tijdens het reinigen.
 • Kies een stoomreiniger met instelbare stoomkracht en temperatuur, een lichtgewicht en wendbaar model, en een vloermondstuk met microvezelovertrek voor een veilige en effectieve reiniging van laminaatvloeren.

Is het veilig om een stoomreiniger op laminaat te gebruiken?

Laten we eerlijk zijn: er zijn zowel voor- als nadelen verbonden aan het gebruik van een stoomreiniger op laminaatvloeren. Aan de ene kant zijn stoomreinigers geweldig voor het verwijderen van hardnekkig vuil en het doden van bacteriën. Met de viervoeter die ik zelf thuis heb rondlopen, vind ik dat wel zo'n prettig idee.

Aan de andere kant kunnen ze ook schade aanrichten aan je mooie laminaatvloer als je niet voorzichtig bent. 🚧

Waarom sommige mensen terughoudend zijn

De voornaamste zorg bij het gebruik van een stoomreiniger op laminaat is waterschade. Laminaatvloeren zijn gemaakt van houtvezelplaat, wat kan uitzetten en kromtrekken als het te veel vocht opneemt. Dit kan de levensduur van je vloer aanzienlijk verkorten en leiden tot dure reparaties.

Tips om je laminaatvloer te beschermen

Gelukkig zijn er enkele eenvoudige manieren om je laminaatvloer te beschermen, terwijl je het reinigt met een stoomreiniger.️ Gebruik bijvoorbeeld een microvezeldoek of een speciaal ontworpen laminaatvloermondstuk om de hoeveelheid vocht op je vloer te beperken.

Beperk daarnaast de hoeveelheid stoom die je gebruikt en vermijd oververhitting. Maak tenslotte je vloer schoon met korte, snelle bewegingen om te voorkomen dat hij te veel water absorbeert.

Geschikte stoomreinigers voor laminaatvloeren

Er zijn veel stoomreinigers op de markt, maar niet allemaal zijn ze geschikt voor laminaatvloeren.️‍️ Bij het kiezen van een stoomreiniger is het belangrijk om te letten op functies die zorgen voor een veilige en effectieve reiniging. Denk hierbij aan: 

 • instelbare stoomkracht en temperatuur;
 • een lichtgewicht en wenbare vorm;
 • en een vloermondstuk met microvezelovertrek.

Een goede stoomreiniger voor je tegelvloer kan bijvoorbeeld ook geschikt zijn voor laminaatvloeren, zolang het de bovenstaande eigenschappen bezit.

Daarnaast kan een stoomreiniger met meerdere functies, zoals een stoomreiniger vloerbedekking, een handige aanvulling zijn op je schoonmaakarsenaal.

Hoe maak je laminaatvloeren schoon met een stoomreiniger?

Laten we, voordat je begint met het stoomreinigen van je laminaatvloer, eerst de stappen doornemen die je moet volgen voor een veilige en effectieve reiniging. 

 1. Bereid je vloer voor op de stoomreiniging

Eerst is het belangrijk om los vuil en stof van je laminaatvloer te verwijderen. Dit kan met een stofzuiger of bezem. 🧹 Mocht je vlekken tegenkomen, maak deze dan eerst schoon met een vochtige doek, voordat je de stoomreiniger erop loslaat.

 1. Stel de juiste temperatuur en stoomkracht in

Raadpleeg de handleiding van je stoomreiniger om de aanbevolen instellingen voor temperatuur en stoomkracht te vinden. Het is belangrijk ook niet te veel stoom te gebruiken, want te veel vocht kan je laminaat beschadigen.️

Neem het van mij en vele professionals aan: zelf dacht ik een paar jaar geleden wel weg te kunnen komen met een enorme stoomstoot op mijn – nota bene nieuwe – laminaatvloer … Niet dus. 🫠

 1. Gebruik de juiste reinigingsmiddelen en accessoires

Kies voor reinigingsmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor laminaatvloeren en gebruik microvezeldoeken of speciale vloermondstukken voor een veilige reiniging. Als je twijfelt of een stoomreiniger nuttig is voor jouw situatie, lees dan hier meer over de voordelen en toepassingen van stoomreinigers.

 1. Reinig je vloer systematisch en voorzichtig

Begin aan één kant van de kamer en werk systematisch naar de andere kant toe. Reinig in rechte lijnen, en vermijd overlap. Hoewel je bij onder andere stenen vloeren en tegels juist wél met overlappende stroken wilt werken, wil je laminaat zo kort mogelijk in contact laten staan met vocht. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een bolgetrokken laminaatvloer!

 1. Laat je vloer goed drogen na de stoomreiniging

Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte om je vloer snel te laten drogen. Voorkom dat er water achterblijft op het laminaat, want dit kan schade veroorzaken. Een goed gedroogde vloer is de sleutel tot een mooi en langdurig resultaat.️

Veelvoorkomende problemen en oplossingen bij het stoomreinigen van laminaat

Soms treden er bij het stoomreinigen van laminaat problemen op. Geen zorgen! Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en praktische oplossingen om je te helpen.

Wat te doen bij opbollend laminaat?

Opbollend laminaat onstaat meestal door overmatig vocht. Als het probleem beperkt is tot een paar planken, kun je deze voorzichtig verwijderen en vervangen. 💪 Maar voorkomen is beter dan genezen! Zorg dat je niet te veel stoom gebruikt en let op de vochtigheid in je huis door bijvoorbeeld een hygrometer in de kamer te zetten, en op basis van de lezingen daarvan de luchtvochtigheid eventueel in te perken.

Hoe voorkom je strepen en vlekken na het stoomreinigen?

Strepen en vlekken zijn vervelend, maar met een paar eenvoudige tips zijn ze te voorkomen. Gebruik de juiste hoeveelheid stoom en veeg overtollig vocht direct weg met een doek. Voor hardnekkige vlekken kun je een stoomreiniger voor badkamertegels gebruiken, omdat deze speciaal ontworpen zijn om hardnekkig vuil en vlekken te verwijderen.

Alternatieven voor stoomreinigers bij het schoonmaken van laminaatvloeren

Geen stoomreiniger, of wil je liever helemaal geen risico lopen? Geen probleem! Er zijn genoeg andere manieren om je laminaatvloer te reinigen.

Microvezeldoekjes en zachte borstels

Microvezeldoekjes en zachte borstels zijn een geweldig alternatief voor stoomreinigers. Ze verwijderen vuil en stof zonder je vloer te beschadigen. Kies een doekje of borstel die zacht aanvoelt en geen krassen veroorzaakt.

Speciale reinigingsmiddelen voor laminaatvloeren

Er zijn speciale reinigingsmiddelen ontwikkeld voor laminaatvloeren. Deze middelen zijn meestal mild en uiterst veilig voor je vloer. Lees altijd de instructies op de verpakking en gebruik het reinigingsmiddel volgens de aanbevolen dosering.

Regelmatig stofzuigen en dweilen

Het belang van regelmatig stofzuigen en dweilen mag niet onderschat worden! Dit helpt om je laminaatvloer in topconditie te houden. Gebruik een licht vochtige dweil om te voorkomen dat er te veel water op je vloer komt.

Voor meer informatie over het gebruik van een stoomreiniger op andere soorten vloeren, bekijk je onze gids over hoe je een stoomreiniger op een houten vloer gebruikt. En als je geïnteresseerd bent in het gebruik van een stoomreiniger voor andere doeleinden, overweeg dan eens een handstoomreiniger voor kleding!

Conclusie

Laten we het dus eens samenvatten: is het veilig om een stoomreiniger op laminaat te gebruiken? Ja, maar je moet wel voorzichtig zijn en de juiste stoomreiniger en technieken gebruiken.️

Door de juiste voorbereiding, temperatuur, stoomkracht en accessoires te gebruiken, kun je zonder zorgen genieten van een stralend schone laminaatvloer. En als je geïnteresseerd bent in andere toepassingen van stoomreinigers, zoals een stoomreiniger voor een auto's interieur, check dan eens onze favoriete stoomreinigers!️ Happy cleaning!