Bestenu

Soundbar vs Soundplate of Soundstand: Welke is Beter?

Lees er hier meer over.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Soundbar vs Soundplate of Soundstand: Welke is Beter?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je wilt een geweldige geluidservaring bij je TV. Daar zijn verschillende technologische wondertjes voor, maar heb je al wel eens van een Soundplate gehoord? 

Ik verklap alvast dat het niet hetzelfde is als een Soundbar. Wat zijn eigenlijk de verschillen en waar kun je beter voor kiezen, een Soundbar of Soundplate?

Wat is een Soundbar?

Letterlijk genomen is een Soundbar een luidsprekerbalk. Het is een geluidssysteem in de vorm van een lange, smalle balk. Vandaar ook de naam! 

Je plaatst de soundbar voor de TV en koppelt het apparaat met een geschikte kabel of draadloos aan je televisie. Dankzij de breedte van de balk krijg je verspreid geluid van hoge kwaliteit.

Soundbars zijn breed, maar ook erg slank en plat. Al met al nemen ze weinig ruimte in en kun je de TV op dezelfde plek laten staan. 

Het slanke design van de Soundbar heeft ook een nadeel: er past geen subwoofer systeem in en je zal een subwoofer dus apart in de ruimte moeten plaatsen.

Wat is een Soundplate of Soundstand?

Een Soundbar is gewoon een Soundbar, maar de Soundplate heeft daarentegen verschillende aliassen. Een Soundplate wordt ook wel Soundstand genoemd, en fabrikanten geven Soundplate modellen zelfs weer andere namen. In deze blog houden we het voor het gemak op Soundplate en Soundstand.

Je kan een Soundplate dan ook beter herkennen aan de vorm, die vergelijkbaar is met een stoeptegel. 

Dat is niet de meest elegante vergelijking, maar de omschrijving van de vorm komt zeker in de buurt: een vierkante vorm met enige dikte in de hoogte. Een afbeelding maakt het natuurlijk meteen duidelijk.

De Soundbar en Soundplate hebben beiden dezelfde taak: geluid in hoge kwaliteit afspelen voor een home cinema ervaring. Daar heeft de Soundplate een voordeel, want die heeft in het ontwerp vaak ruimte voor een ingebouwde subwoofer. Die hoef je dus niet apart te plaatsen.

Maar waar zet je die Soundplate eigenlijk neer? Het formaat en de vorm maken het niet ideaal om voor de TV neer te zetten. Dat is gelukkig ook niet de bedoeling. Je plaatst de TV op de Soundplate, waardoor het er eigenlijk uitziet als een soort voet of, houder of station van je TV.
 

Wat zijn de verschillen tussen een Soundbar en Soundplate?

Je koopt een Soundbar en Soundplate voor dezelfde functie, maar onderweg kom je toch een aantal verschillen tegen. Het eerste verschil dat opvalt is natuurlijk de vorm. Doordat de apparaten verschillende vormen hebben, zet je ze allebei op een andere plek neer.

Een Soundbar plaats je namelijk makkelijk voor de TV, terwijl je een Soundplate onder de TV neerzet. Zijn er ook nog verschillen in de kwaliteit van het geluid

Ja en nee. De geluidskwaliteit en prestaties zijn erg afhankelijk van het merk, model en de prijsklasse. Daar kun je over het algemeen dus weinig over zeggen.

Er is wel een ander verschil tussen de Soundbar en Soundplate, en dat is de subwoofer. In de Soundplate zit die nog wel eens ingebouwd, terwijl dat bij de Soundbar niet zo is. 

In het geval van de soundbar is de subwoofer een los onderdeel van de geluidsinstallatie dat je ergens anders in de ruimte plaatst.

Soundbar of Soundplate: wat is de beste keuze?

Kies je een Soundbar of Soundplate? In dit geval hangt de beste keuze af van jouw eigen voorkeur. Door een Soundplate staat je TV bijvoorbeeld een stukje hoger, maar je hebt dan ook geen extra subwoofer nodig. De Soundbar is dan weer meer variatie in te vinden en heeft meestal een onopvallend model.

Het is ook maar net wat je mooier vindt staan of fijner vindt werken. Zowel de Soundbar als de Soundplate zullen je niet in de weg zitten en een verbetering zijn voor je geluidservaring!