Bestenu

Snijplank Schoonmaken: de Beste Tips

Je snijplank schoonmaken? Ontdek hier de beste tips en trucs om dit voor elkaar te krijgen.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Snijplank Schoonmaken: de Beste Tips

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Een hygiënische keuken is van groot belang voor je gezondheid en welzijn. Een van de belangrijkste onderdelen daarvan is je snijplank schoonmaken. Een vieze snijplank leidt namelijk tot voedselbesmetting en andere gezondheidsrisico's. 

Gelukkig is het reinigen van snijplanken een eenvoudig klusje als je de juiste methodes kent. Lees de beste tips en trucs om dit klusje efficiënt te klaren!

Verschillende soorten snijplanken

Van houten snijplanken tot plastic snijplanken, er is voor ieder wat wils. Elk soort snijplank heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen, dus het is belangrijk om te weten welke het beste bij je keuken en wensen past. 

 1. Glazen snijplanken zijn een moderne optie, ze zijn gemakkelijk te reinigen en duurzaam. Ze zijn vaatwasserbestendig en bieden een goede werkvlak voor het snijden van voedsel.
 2. Houten snijplanken zijn een klassieke keuze. Ze zijn natuurlijk, hygiënisch en duurzaam. Houten snijplanken zijn vaak goedkoop en zijn zacht voor messen. Een nadeel is dat ze niet geschikt zijn voor gebruik in de vaatwasser en dat ze regelmatig behandeld moeten worden. 
 3. Natuursteen snijplanken zien prachtig uit. Ze zijn vaak duurder dan kunststof snijplanken, maar kunnen wel jaren meegaan. Ze zijn gemaakt van graniet, marmer of leisteen. Natuursteen snijplanken zijn zwaar en stevig en kunnen niet in de vaatwasser, maar zijn wel goed bestand tegen extreme temperaturen. Een nadeel is dat ze makkelijk bekrassen.
 4. Kunststof snijplanken zijn een van de meest populaire opties. Ze zijn zeer hygiënisch en gemakkelijk te reinigen. Je kunt ze vaak in de vaatwasser doen en ze zijn vaak goedkoop. 

Dit heb je nodig

Om een snijplank schoon te maken, heb je het volgende nodig:

 1. Warm water
 2. Milde zeep
 3. Een zachte borstel of schuimspons
 4. Een schone theedoek of keukenpapier
 5. Optioneel: Een oplossing van 1:3 verhouding van water en witte azijn of een oplossing van 1:3 verhouding van water en citroensap, of baking soda. 
 6. Optioneel: Voedende olie voor houten snijplanken 

Snijplank schoonmaken

Hier is een stapsgewijs plan voor het schoonmaken van snijplanken!

 1. Maak de snijplank schoon na elk gebruik. Dit voorkomt dat voedselresten en bacteriën zich ophopen op de snijplank.
 2. Maak de snijplank schoon metwarm water en milde zeep. Gebruik een zachte borstel of schuimspons om voedselresten te verwijderen.
 3. Maak de snijplank schoon met een oplossing van 1:3 verhouding van water en azijn of citroensap om de snijplank te ontsmetten. Ook baking soda werkt erg goed!
 4. Droog de snijplank af met een schone theedoek of keukenpapier. 
 5. Behandel houten snijplanken regelmatig met voedende olie om de levensduur van de snijplank te verlengen.
 6. Gebruik geen staalwol of schurende schoonmaakmiddelen, omdat dit kan leiden tot krassen.
 7. Let op dat bij het schoonmaken van de snijplanken, je ook de onderkant van de plank schoonmaakt, omdat dit ook een verzamelplaats voor bacteriën kan zijn.
 8. Bewaar snijplanken op een droge plaats om te voorkomen dat ze beschadigd raken door vocht. 

Hoe vaak moet je een snijplank reinigen?

Het is een goed idee om je snijplankna elk gebruik schoon te maken, zodat je zeker weet dat je geen ongewenste dingen eet. Het is daarnaast belangrijk om de snijplank regelmatig (eens pertwee maanden) grondig te reinigen en te ontsmetten om de hygiëne en de levensduur van de snijplank te verlengen. 

Probeer ook een aparte snijplank te gebruiken voor rauw vlees, vis en groenten, zodat je geen kans hebt op kruisbesmetting. 

Kan een snijplank in de vaatwasser?

Of een snijplank in de vaatwasser kan, hangt af van het soort snijplank. Plastic snijplanken en glazen snijplanken zijn vaak prima in de vaatwasser te doen. 

Maar houten snijplanken, snijplanken van natuursteen of keramiek zijn vaak beter af met een goede ouderwetse afwasbeurt. 

Het is belangrijk om de productbeschrijving van jouw snijplank te checken voor je hem in de vaatwasser zet, want sommige snijplanken zijn gewoon niet gemaakt om zo schoongemaakt te worden.

Houten snijplanken kunnen niet in de vaatwasser, omdat het hout kan uitzet of krimpt en dit kan leiden tot vervorming of barsten. Het is een beter idee om houten snijplanken met warm water en milde zeep te reinigen, droog af te nemen en regelmatig te behandelen met een amandel- of druivenolie.

Conclusie

Een snijplank schoonmaken is geen leuke taak, maar hopelijk helpen bovenstaande tips je verder! Het is belangrijk om snijplanken na elk gebruik schoon te maken om voedselveiligheid te garanderen. Door de juiste zorg en onderhoud verleng je de levensduur van je snijplank. 

Dus of je nu een kunststof, natuursteen, houten, glazen of bamboe snijplank hebt, met de juiste techniek zorg je ervoor dat je snijplank in topconditie blijft. Bedankt voor het lezen en ik hoop dat je nu vol zelfvertrouwen aan de slag kunt!