Alles over Slaapposities Uitgelegd
De een slaapt op zijn rug, de ander op zijn zijn. Hoe slaap jij? Lees hier alles over verschillende slaapposities.
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
We brengen gemiddeld een derde van ons leven slapend door. Het is daarom niet verrassend dat de manier waarop we slapen van invloed kan zijn op onze algehele gezondheid en ons welzijn.
De beste slaapposities
Slaap is belangrijk en daarmee je slaappositie ook. Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van de juiste slaappositie is om onze wervelkolom in een neutrale positie te houden. Maar wat zijn nu de beste slaapposities om dit te bereiken?
Een goed matras en een goed bed dragen bij aan een goede nachtrust. Een matras maak je niet zelf, maar wist je dat je je bed zelf kunt maken?
Rugligging
Het slapen op de rug wordt vaak beschouwd als debeste slaappositie voor onze wervelkolom en nek. Door deze positie wordt ons gewicht gelijkmatig verdeeld over ons lichaam en wordt de druk op onze nek en wervelkolom verminderd. Dit kan rugpijn voorkomen en ons helpen om beter te ademen.
Zijligging
Slapen op de zij kan ook goed zijn voor onze wervelkolom en kan de kans op snurken verminderen. Het is belangrijk om een kussen te gebruiken om onze nek en hoofd in lijn te houden met onze wervelkolom.
Buikligging
Hoewel dit voor sommige mensen een comfortabele slaappositie kan zijn, kan het slapen op de buik de wervelkolom in een onnatuurlijke positie brengen en de nek belasten. Het wordt daarom over het algemeen niet aanbevolen als de beste slaappositie.
Maar naast de wervelkolom is er nog een andere belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van de juiste slaappositie, namelijk de ademhaling.
Slapen op de rug kan bijvoorbeeld de kans vergroten dat we gaan snurken of dat onze ademhaling wordt belemmerd. In deze gevallen kan het beter zijn om op de zij te slapen.
Wat is de beste positie om in te slapen?
De beste positie om in te slapen hangt af van verschillende factoren, zoals individuele voorkeur, eventuele gezondheidsproblemen en slaapgewoonten.
Over het algemeen wordt echter aangenomen dat slapen op de rug de beste slaappositie is voor onze wervelkolom en nek, omdat deze positie het gewicht gelijkmatig verdeelt over ons lichaam en de druk op onze nek en wervelkolom vermindert.
Het is ook belangrijk om een kussen te gebruiken om onze nek en hoofd in lijn te houden met onze wervelkolom. Als slapen op de rug niet comfortabel is, kan slapen op de zij ook goed zijn voor onze wervelkolom en de kans op snurken verminderen.
Het is ook belangrijk om te letten op onze ademhaling en eventuele problemen, zoals snurken of slaapapneu. Het is daarom het beste om de slaappositie te kiezen die het meest comfortabel en ontspannen aanvoelt en die ons in staat stelt om goed te ademen.
Wat als je snurkt?
Als je snurkt, kan het helpen om op je zij te slapen. Slapen op de rug kan de kans op snurken vergroten omdat de tong en het zachte weefsel in de keel naar achteren kunnen zakken en de luchtwegen kunnen blokkeren.
Door op je zij te slapen, wordt de druk op de keel verminderd en kunnen de luchtwegen open blijven, wat snurken kan voorkomen of verminderen. Het kan ook helpen om een extra kussen te gebruiken om je hoofd hoger te houden, zodat de luchtwegen vrij blijven en de kans op snurken verder wordt verminderd.
Conclusie
Kortom, de beste slaappositie kan per persoon verschillen en hangt af van verschillende factoren, zoals individuele voorkeur, eventuele gezondheidsproblemen en slaapgewoonten.
Het belangrijkste is om onze wervelkolom in een neutrale positie te houden en ervoor te zorgen dat we comfortabel en ontspannen zijn tijdens het slapen. Het vinden van de juiste slaappositie kan ons helpen om beter te slapen en uitgerust wakker te worden.
Over de auteur
Michael is 27 jaar oud en woont in het zuiden van het land. Micheal is afgestuurd in psychologie en schrijft heel graag in zijn vrije tijd. In zijn vrije tijd geniet hij van een potje Call of Duty en zijn sci-fi films helemaal zijn ding.