Bestenu

Oled vs. Qled: Welke Wint?

En de winnaar is…

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Oled vs. Qled: Welke Wint?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je hebt een nieuwe televisie nodig en hebt goede dingen gehoord over oled en qled tv’s. Beide staan bekend om hun kwaliteit, maar welke is nu het beste en wat zijn de verschillen? In deze blog geef ik je antwoord op deze vraag.

De namen doen je vermoeden dat oled en qled hetzelfde zijn, maar niets is minder waar. Beide tv’s werken met een andere techniek. In het kort: oled is een compleet nieuwe technologie en qled is een aanpassing van de bestaande lcd-technologie.

 1. Oled

Oled staat voor Organic Light Emitting Diode. Oled maakt gebruik van folie gebaseerd is op koolstof, welke zich tussen twee geleiders bevindt. Deze geleiders stralen zelf licht uit wanneer er stroom wordt door gelaten.

Contrast & zwartweergave

De pixels produceren zelf het licht en wanneer ze zwart moeten zijn, schakelen ze zichzelf volledig uit. Dit zorgt voor een realistisch en diepzwart contrast. Daarnaast zijn de verversingssnelheden supersnel waardoor een goede oled tv ideaal is voor het kijken van films en spelen van videogames.

Het is erg lastig om uit te leggen wat ik bedoel zonder een persoonlijke demonstratie te geven, maar ik heb een filmpje gevonden wat je goed laat zien wat het verschil is tussen de contrasten bij oled en qled. Deze vind je onderaan, boven de conclusie.

Reflectie

Het is wel zo dat je vooral van deze kwaliteit geniet als het donker is. Je kunt namelijk wat last van reflectie hebben bij een oled tv. Dit gebeurt alleen als het licht rondom de televisie erg fel is. Heb je goede, lichtwerende gordijnen, dan heb je hier geen last van.

Uiterlijk

Daarnaast is een oled tv erg dun omdat er geen ruimte nodig is voor achtergrond verlichting. Een dunne tv weegt daarnaast ook weinig. Deze oled-tv van LG weegt bijvoorbeeld maar 18,9 kilo. Een oled tv is verder een goede allrounder, maar misschien net iets beter wanneer je veel films kijkt of videogames speelt. Het contrast maakt het geheel net wat realistischer.

 

Plus
 • Diepe zwartweergave
 • Sterke contrasten
 • Grote kijkhoek
Minus
 • Minder groot kleurvolume
 • Minder helder
 • Er is kans op reflectie bij veel verlichting

 1. Qled

Qled staat voor quantum dot light emitting diode. Het wordt ook wel quantom dot genoemd en het staat momenteel voor het helderste en scherpste beeld wat er te krijgen is. De techniek is gebaseerd op lcd-techniek, maar er wordt led-achtergrondverlichting gebruikt: hier komt de naam qled vandaan.

Contrast & zwartweergave

Er wordt daarnaast ook een speciale laag nanokristallen gebruikt. Deze gaan weerspiegelingen op het scherm tegen, waardoor je zelfs overdag of in fel licht het scherm goed ziet. Deze nanokristallen zijn ook verantwoordelijk voor diepere en meer heldere kleuren. Dit leidt tot een groter kleurbereik.

De zwartweergave bij een qled tv is minder diep dan bij een oled tv. Er wordt bij een qled tv achtergrondverlichting gebruikt, waardoor zwart nooit zo diepzwart zal zijn als bij de oled, waar elke pixel individueel verlicht is.

Reflectie

Door de nanokristallen heb je bij een qled tv zelden last van reflectie: zelfs als de zon op het scherm schijnt, kijk je je favoriete film of speel je een videogame zonder met je ogen te hoeven knijpen. Helaas gaat bij een qled tv de beeldkwaliteit achteruit vanaf een kijkhoek van 50 graden: vanaf dit punt nemen de helderheid van de kleuren en het contrast een flinke duik in kwaliteit.

Uiterlijk

Zoals je nu inmiddels wel weet, maakt een qled tv gebruik van achtergrondverlichting. Hierdoor is het beeldscherm dikker dan een oled tv. Ondanks de dikte, weegt een qled tv vaak zelfs minder dan een oled tv. De Samsung QLED 43Q6A weegt bijvoorbeeld maar 9,2 kilo.

Plus
 • Je hebt geen last van lichtreflectie
 • Een qled tv heeft een groter kleurvolume
Minus
 • Vanaf een kijkhoek van 50 graden gaat de beeldkwaliteit achteruit
 • Het beeldscherm is niet ultradun

Welk tv is ideaal voor mij?

Beide tv’s gebruiken een andere techniek en beiden zijn van topkwaliteit. Welke tv het beste is, hangt van jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften af. Vergeet ook je budget niet: zowel aan oled als qled tv’s hangt een stevig prijskaartje.

Een goede homecinema-set verbetert je kijkervaring nog verder, welke tv je ook besluit te kopen. Door goed geluid te hebben, ervaar je de film die je kijkt op een hele andere manier. Je bevindt je bijna ‘in’ de film, in plaats van alleen ernaar te kijken.

Oled

Speel je veel videogames, dan is een oled tv een prima keuze. Door de individueel verlichte pixels, is de zwartweergave erg diep en worden kleuren erg helder weergegeven. Hierdoor wordt je game-ervaring erg realistisch. Oled tv’s zijn daarnaast erg dun, wat weer bijdraagt aan het mooie design.

Qled

Een qled tv is ideaal als je vaak overdag tv kijkt. Dankzij de nanokristallen wordt reflectie grotendeels voorkomen, waardoor je op elk moment van de dag tv kijkt zonder last te hebben van het licht.

Conclusie

Zoals je inmiddels doorhebt, bieden beide schermtechnologieën uitstekende kwaliteit, al dan niet op verschillende vlakken. Welke je ook kiest, je haalt de beste tv in huis en krijgt de garantie dat je kijkervaring aanzienlijk verbetert.

Bedankt voor het lezen!