Alle ovenstanden en symbolen op een rij

KEUKEN

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 01/27/2021


Je hebt een nieuwe oven, maar er staan zoveel symbolen op dat je even niet meer weet welk symbool ook weer waarvoor bedoeld is. Geen nood! Hieronder leg ik het in detail aan je uit.

#1 Grillfunctie

De zigzag-lijn staat voor de grillfunctie. Het gerecht wordt vanaf de bovenkant op hoge temperatuur gegaard. Er zijn ook symbolen met twee zigzag-lijnen. Dit is ook een grillfunctie die vaak een hogere temperatuur bereikt.

Grill icoon

#2 Circulatiegrill

De oven gebruikt hier afwisselend de grill en de heteluchtfunctie. Met deze functie word je gerecht niet alleen goed gaar, maar de bovenkant wordt heerlijk knapperig.

grill met hetelucht icoon

#3 Grill en onderwarmte

Deze functie gebruikt niet alleen de grill, maar ook onderwarmte. Hierdoor wordt bijvoorbeeld je pizza zowel knapperig aan de bovenkant als aan de onderkant.

Grill met onderwarmte icoon

lasanga gerecht van dichtbij

#4 Onderwarmte

Dit symbool betekent dat er alleen onderwarmte wordt gebruikt. Er zit een verwarmingselement onder in de oven. Onderwarmte is ideaal als je bijvoorbeeld gerechten au bain marie klaarmaakt.

onderwarmte icoon

#5 Boven- en onderwarmte

Een lijn aan de bovenkant en een lijn aan de onderkant betekent dat er zowel boven- en onderwarmte geproduceerd wordt. Deze stand gebruik je voor het bereiden van bijvoorbeeld ovenschotels, taarten en vlees.

boven en onderwarmte icoon

#6 Heteluchtfunctie

Dit is het symbool dat aangeeft dat de oven de heteluchtfunctie gebruikt om de hete lucht gelijkmatig te verdelen. Bijna alle vrijstaande ovens hebben deze functie. De heteluchtfunctie zorgt voor een snelle bereidingstijd en je bereidt je gerechten gelijkmatig op verschillende hoogtes in de oven.

heteluchtoven icoon

#7 Verlichting

Het symbool met het lampje betekent niets anders dan dat het lampje in de oven aan is. Het is ook handig om het lampje aan te doen wanneer er geen eten in je oven zit: hierdoor zie je of je oven toe is aan een schoonmaakbeurt.

lampje icoon

#8 Ontdooien

De ontdooifunctie wordt aangegeven met dit symbool. Met deze functie ontdooi je eenvoudig brood, vlees en andere voedingsmiddelen. Vaak hebben ovens met een ontdooifunctie ook een programma waaruit je kiest. Hierdoor weet je precies wanneer je bijvoorbeeld je vlees ontdooid is.

oven ontdooien icoon

#9 Kinderslot

Niet alle ovens hebben deze functie, maar met deze functie schakel je het kinderslot in. Je komt deze functie vooral tegen in een goede inbouwoven.

kinderslot icoon

#10 Alarm

Een symbool met een belletje geeft aan dat er een timer is gezet of je stelt er de timer mee in. Soms wordt de resterende tijd ook aangegeven.

alarm icoon

#11 Pyrolitisch schoonmaken

Dit symbool staat voor een zelfreinigend programma dat gebruik maakt van extreem hoge temperaturen. Hierdoor brandt al het vuil los. Vervolgens veeg je de oven alleen snel schoon en klaar is Kees. Dit proces heet pyrolyse.

pyrolitisch schoonmaken icoon

#12 Borden opwarmen

Dit symbool staat voor het opwarmen van je borden. Deze functie zorgt ervoor dat je borden lekker warm zijn, waardoor je eten niet zo snel afkoelt nadat je hebt opgeschept.

borden opwarmen icoon

Conclusie

Ovens hebben tegenwoordig zoveel symbolen en pictogrammen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hopelijk heeft de bovenstaande gids je daar nu doorheen geholpen en kun je nu met een druk op de knop hamburgers grillen, pizza bereiden en je oven reinigen. Bedankt voor het lezen!