Bestenu

Alle ovenstanden en symbolen op een rij

Teveel symbolen op je oven en geen gebruiksaanwijzing? Geen nood! Lees er hier meer over.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Alle ovenstanden en symbolen op een rij

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

 

 

Je hebt een nieuwe oven, maar er staan zoveel symbolen op dat je even niet meer weet welk symbool ook weer waarvoor bedoeld is. Geen nood! Hieronder leg ik het in detail aan je uit.

1 Grillfunctie

De zigzag-lijn staat voor de grillfunctie. Het gerecht wordt vanaf de bovenkant op hoge temperatuur gegaard. Er zijn ook symbolen met twee zigzag-lijnen. Dit is ook een grillfunctie die vaak een hogere temperatuur bereikt.

2 Circulatiegrill

De oven gebruikt hier afwisselend de grill en de heteluchtfunctie. Met deze functie word je gerecht niet alleen goed gaar, maar de bovenkant wordt heerlijk knapperig.

3 Grill en onderwarmte

Deze functie gebruikt niet alleen de grill, maar ook onderwarmte. Hierdoor wordt bijvoorbeeld je pizza zowel knapperig aan de bovenkant als aan de onderkant.

4 Onderwarmte

Dit symbool betekent dat er alleen onderwarmte wordt gebruikt. Er zit een verwarmingselement onder in de oven. Onderwarmte is ideaal als je bijvoorbeeld gerechten au bain marie klaarmaakt.

5 Boven- en onderwarmte

Een lijn aan de bovenkant en een lijn aan de onderkant betekent dat er zowel boven- en onderwarmte geproduceerd wordt. Deze stand gebruik je voor het bereiden van bijvoorbeeld ovenschotels, taarten en vlees.

6 Heteluchtfunctie

Dit is het symbool dat aangeeft dat de oven de heteluchtfunctie gebruikt om de hete lucht gelijkmatig te verdelen. Bijna alle vrijstaande ovens hebben deze functie. De heteluchtfunctie zorgt voor een snelle bereidingstijd en je bereidt je gerechten gelijkmatig op verschillende hoogtes in de oven.

7 Verlichting

Het symbool met het lampje betekent niets anders dan dat het lampje in de oven aan is. Het is ook handig om het lampje aan te doen wanneer er geen eten in je oven zit: hierdoor zie je of je oven toe is aan een schoonmaakbeurt.

8 Ontdooien

De ontdooifunctie wordt aangegeven met dit symbool. Met deze functie ontdooi je eenvoudig brood, vlees en andere voedingsmiddelen. Vaak hebben ovens met een ontdooifunctie ook een programma waaruit je kiest. Hierdoor weet je precies wanneer je bijvoorbeeld je vlees ontdooid is.

9 Kinderslot

Niet alle ovens hebben deze functie, maar met deze functie schakel je het kinderslot in. Je komt deze functie vooral tegen in een goede inbouwoven.

10 Alarm

Een symbool met een belletje geeft aan dat er een timer is gezet of je stelt er de timer mee in. Soms wordt de resterende tijd ook aangegeven.

11 Pyrolitisch schoonmaken

Dit symbool staat voor een zelfreinigend programma dat gebruik maakt van extreem hoge temperaturen. Hierdoor brandt al het vuil los. Vervolgens veeg je de oven alleen snel schoon en klaar is Kees. Dit proces heet pyrolyse.


 

12 Borden opwarmen

Dit symbool staat voor het opwarmen van je borden. Deze functie zorgt ervoor dat je borden lekker warm zijn, waardoor je eten niet zo snel afkoelt nadat je hebt opgeschept.