Oordopjes Schoonmaken doe je Zo!
Oordopjes zorgen ervoor dat je overal naar je favoriete muziek luistert, maar uit hygiënisch oogpunt is het belangrijk dat je ze regelmatig schoonmaakt. Lees hier hoe je dit doet!
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
Oordopjes worden op den duur vies, hoe je het ook wendt of keert. Huidcellen, talg, oorsmeer en ander vuil vind je terug op je oordopjes. Plakkerige oordopjes pikken elke keer op hun beurt meer vuil op – en ondanks wat je soms op het internet leest: nee, je oordopjes schoonmaken door te zuigen of blazen op je AirPods is geen veilige methode.
Het is niet alleen onhygiënisch, maar je kunt de driver, het beschermende gaas en de elektronica beschadigen wanneer je dit doet. Gelukkig zijn er eenvoudige (en hygiënischere!) manieren om je oordopjes goed schoon te maken.
Bonus motivatie: als je oordopjes schoon zijn, gaan ze niet alleen langer mee, maar klinken ze ook beter (in het geval van oordopjes waar oorsmeer of pluisjes in zitten). Met dat in gedachten volgen hier een paar tips over hoe je je oordopjes op de juiste manier kunt schoonmaken en onderhouden.
Wat heb ik nodig?
- Zeepsop. Gebruik afwasmiddel. Afwasmiddel is ontvet beter dan handzeep, waardoor je je oordopjes sneller schoon krijgt.
- Een zachte doek. Gebruik een microvezeldoekje dat gemaakt is voor het poetsen van glas. Hiermee maak je geen krassen.
- Een speciaal hulpmiddel om oordopjes mee schoon te maken. Dit is letterlijk ontworpen om de viezigheid uit oordopjes te halen.
- Alcohol. Hiermee desinfecteer je je oordopjes. Gebruik een kleine hoeveelheid en zorg ervoor dat je oordopjes niet te nat worden. 70% alcohol heeft hier de voorkeur.
- Silica gel zakjes: Deze stop je in je sporttas en houden je oordopjes vrij van vocht. Niet noodzakelijk, wel een goed idee.
Hoe vaak maak je je koptelefoon schoon?
Er zijn geen regels over hoe vaak je je oordopjes of koptelefoon schoonmaakt. Hoe vaak je ze schoon maakt, is afhankelijk van hoe vaak je je oortjes draagt, wat je doet terwijl je ze draagt, en het klimaat waarin je woont. Oordopjes die je dagelijks gebruikt, maak je vaker schoon dan oordopjes die je maar een paar keer per week gebruikt. Sport je veel met je oordopjes is, dan maak je ze ook regelmatig schoon.
Zodra je oorsmeer, stof, kleverige vingerafdrukken, olie, of zweet op je oordopjes ziet, maak je ze meteen schoon. Uitstellen is geen goed idee: het schoonmaken wordt steeds lastiger en erg hygiënisch is het ook niet.
Let op: oordopjes zijn niet geschikt als gehoorbescherming. Zeker niet als gehoorbescherming verplicht is. Met oordopjes voorkom je geen gehoorschade.
Hoe maak je je oordopjes schoon?
- Veeg regelmatig je oordopjes af met wat tissues. Idealiter veeg je oordopjes minstens een keer per week af met een licht vochtige doek. Zorg ervoor dat de koptelefoon uit staat en van je toestel losgekoppeld is. Droog ze goed af met een zachte doek.
- Maak de binnenkant van de oordopjes schoon met een klein, zacht borsteltje om vuil te verwijderen. Aanslag kan het geluid van je oordopjes dempen. Koop daarom een goedkoop schoonmaaksetje dat ontworpen is om hardnekkiger vuil mee schoon te maken (sommige high-end in-ear modellen worden er zelfs mee geleverd). Trek eerst de hoesjes van de oordopjes. Gebruik dan de metalen-luskant van het schoonmaakhulpje om het voorzichtig schoon te maken. Steek de lus niet in het hoesje terwijl het nog op het oordopje zit, anders loop je het risico de oordopjes te beschadigen.
- Gebruik daarna het kleine borsteltje van het schoonmaakhulpje om voorzichtig alles wat aan de oordopjes vastzit weg te poetsen. Let erop dat je de opening van de oordopjes naar de grond richt om de zwaartekracht je te laten helpen en ook om te voorkomen dat kleine stukjes losgekomen oorsmeer in de oordopjes zelf vallen. Veeg de oordopjes af met een vochtige doek en droog ze goed af voor je ze weer aan de oordopjes bevestigt.
- Maak het oplaaddoosje en de batterijverbindingen schoon.
- Bij draadloze oordopjes, zoals AirPods, die in een oplaaddoosje bewaard worden, is het belangrijk om het etui en de aansluitingen regelmatig schoon te maken. De meeste draadloze oordopjes laden op via kleine pinnetjes en metalen kussentjes die door oorsmeer en stof verstopt kunnen raken. Wanneer dit gebeurt, laden zelfs de beste oordopjes niet goed meer op.
- Voor de binnenkant gebruik je een wattenstaafje dat bevochtigd (niet te nat!) is met isopropyl alcohol om de pinnetjes aan de binnenkant van het hoesje mee schoon te maken. Je kunt deze methode ook gebruiken voor de oplaadpoortjes wanneer je oordopjes niet goed meer opladen. De borstelzijde van het schoonmaakhulpje dat we hierboven vermeldden doet wonderen voor de kleine usb-c- en micro-usb-poorten, die verstopt kunnen raken met pluisjes. Laad vervolgens je koptelefoon alleen op als deze volledig droog is.
Zelfs als je koptelefoon water- en zweetbestendig is, laat je deze goed drogen. Water kan langzaam in de batterij komen en de rest van je oordopjes beschadigen.
Droog ze goed af voordat je ze gaat opladen. Bewaar je oordopjes bovendien nooit in je zak. Je broekzak is de ideale verzamelplaats voor pluisjes en ander stof.
Hoe bewaar je je draadloze oordopjes?
Bij voorkeur bewaar je je oordopjes in een daarvoor bestemd zakje of opbergdoosje. Let erop dat het oplaadpoortje dicht is, waardoor er geen stof in komt. Het liefst bewaar je ze op kamer temperatuur en stel je ze niet bloot aan extreme warme of koude temperaturen. Bewaar ze daarom niet in de auto en leg ze niet in de zon.
Heb je bedrade oordopjes? Wees dan voorzichtig met het draad. De kabel mag niet knikken en je mag deze niet om het toestel heen wikkelen. Hierdoor kan het draad aan de binnenkant breken. Liever maak je een grote lus.
Conclusie
Wanneer je je oordopjes goed onderhoudt, gaan ze simpelweg langer mee. Ik hoop dat je dankzij dit artikel nu weet hoe je je oordopjes weer schoon krijgt. Heb jij nog een goede tip? Laat het ons dan zeker even weten! 🎧
Over de auteur
Vanaf jonge leeftijd was Gabriëlle al gefascineerd door elektronica en deze passie heeft haar tot op de dag van vandaag gedreven. Ze is een elektrotechniek-afgestudeerde uit Den Haag met een specialisatie in digitale signaalverwerking. In haar vrije tijd is ze een enthousiaste hobbyist en sleutelt ze graag aan haar eigen elektronica-projecten. Voor diverse blogs deelt ze graag haar kennis en ervaring met anderen en schrijft artikelen over de nieuwste technologieën, hardware en software. Ze is actief in de lokale tech-gemeenschap en hoopt anderen te inspireren om zelf aan de slag te gaan met elektronica.