Bestenu

Hoe Voorkom je Gehoorschade?

Je hebt maar twee oren, wees er daarom voorzichtig mee en bescherm je gehoor

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Hoe Voorkom je Gehoorschade?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Als je aan het klussen bent, is het belangrijk om gehoorschade te voorkomen. Langdurige blootstelling aan harde geluiden kan leiden tot permanente gehoorschade. 

Het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn om jezelf te beschermen tegen schade aan je gehoor. In dit artikel bespreken we enkele tips en trucs om gehoorschade te voorkomen tijdens het klussen.

Let op: in sommige gevallen is gehoorbescherming verplicht

Tip 1: Draag gehoorbescherming

Het dragen van gehoorbescherming is de meest effectieve manier om je gehoor te beschermen tijdens het klussen. Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming beschikbaar, zoals oordopjes, oorkappen en oorpluggen. Zorg ervoor dat je de gehoorbescherming draagt voordat je begint met klussen en maak ze regelmatig schoon.

Tip 2: Gebruik stille gereedschappen

Sommige gereedschappen zijn van nature luider dan anderen. Als je de keuze hebt, kies dan voor stille gereedschappen. Er zijn ook verschillende soorten gereedschappen beschikbaar die zijn ontworpen om het geluidsniveau te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan boormachines met geluidsdempers of schuurmachines met een stofzuiger.

Tip 3: Klus op de juiste tijden

Als je in een buurt woont waar de buren gevoelig zijn voor lawaai, probeer dan op de juiste tijden te klussen. Vermijd bijvoorbeeld klussen in de vroege ochtend of late avond. Zo voorkom je dat je buren zich storen aan het geluid.

Tip 4: Neem regelmatige pauzes

Als je langere tijd aan het klussen bent, kan het geluidsniveau geleidelijk aan toenemen en kan het moeilijker worden om het juiste volume te beoordelen. Neem daarom regelmatig pauzes om je oren te laten rusten en te herstellen van het geluid.

Conclusie

Gehoorschade is een serieuze aandoening die kan leiden tot permanente schade aan je gehoor. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het aantal decibellen te verlagen en gehoorschade te voorkomen tijdens het klussen. Bedankt voor het lezen!