Bestenu

Is mijn harde schijf kapot? Ontdek het Hier!

Is je harde schijf kapot? Leer de tekenen herkennen en gebruik de juiste tools om dit te bevestigen. Bescherm je waardevolle data met regelmatige back-ups en overweeg de overstap naar een ssd. Ontdek meer in ons artikel over het diagnosticeren van harde schijf-problemen.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Is mijn harde schijf kapot? Ontdek het Hier!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Er is iets mis met je harde schijf. Hij is traag, loopt vast en maakt vreemde geluiden. Je vraagt je af of je harde schijf kapot is. Als dit scenario je bekend voorkomt, dan ben je hier aan het juiste adres. Deze gids helpt je te bepalen of je harde schijf defect is.

We lopen samen door de symptomen van een kapotte harde schijf. Vervolgens leer je hoe je je harde schijf-problemen zelf diagnosticeert en geef ik je informatie over wat je opties zijn als je harde schijf defect is. 

Van dataherstel tot het vervangen van je harde schijf, deze gids biedt alle nodige stappen voor de volgende fase. 😄

Belangrijkste punten:

  • Herken de tekenen van een kapotte harde schijf, zoals vreemde geluiden, trage prestaties, frequent vastlopen, verdwenen bestanden en corrupte data.
  • Gebruik hulpmiddelen zoals 'Schijfcontrole' en de smart-hardeschijftest om de gezondheid van je harde schijf te beoordelen.
  • Bescherm je data door regelmatig back-ups te maken en overweeg een ssd te gebruiken voor snellere en betrouwbaardere opslag.

Symptomen van een kapotte harde schijf

Stel je voor, je zit achter je computer en ineens hoor je een vreemd geluid. Het is een luid klikkend of zoemend geluid, bijna alsof er iets vastzit in je computer. Dit kan een teken zijn dat je harde schijf kapot is. 

Het is belangrijk te weten dat een harde schijf verschillende geluiden kan maken wanneer deze defect is. Als je meer wilt weten over de verschillende geluiden die een harde schijf maakt, lees dan het artikel over de verschillende geluiden van een harde schijf.

Trage prestaties en frequent vastlopen wijzen mogelijk ook op een probleem met de harde schijf. Wanneer je merkt dat je computer trager is of vaker vastloopt, dan kan dit een indicatie zijn van een defecte harde schijf. 

Maar let op, dit heeft mogelijk ook te maken met andere computerproblemen. Het is belangrijk om dit verder te onderzoeken.

Daarnaast duiden verdwenen bestanden en corrupte data op een kapotte harde schijf. Als je documenten, foto's of andere bestanden plotseling verdwijnen of beschadigd raken zonder duidelijke reden, dan kan dit een teken zijn van een defecte harde schijf. 

Maar ook hierbij geldt: het kan ook een ander probleem zijn. Daarom is verder onderzoek belangrijk.

Zelfdiagnose van je harde schijf

Als je vermoedt dat je harde schijf problemen heeft, zijn er verschillende hulpmiddelen om dit te bevestigen. 

Eén daarvan is een ingebouwd Windows-hulpmiddel genaamd 'Schijfcontrole'. Met deze tool scan je je harde schijf op fouten en, indien mogelijk, repareer je deze ook.

Het gebruik van deze tool is vrij eenvoudig. Ga naar verkenner, navigeer naar ‘Deze computer’ en klik hier met de rechtermuisknop op de harde schijf. Selecteer hier 'Eigenschappen', klik op het tabblad 'Extra' en kies voor 'Controleren'.

Voor SSD's is de procedure iets anders, maar niet minder eenvoudig. Wil je weten hoe je een ssd repareert? Volg dan de link voor een gedetailleerde handleiding. 

Daarnaast is er de S.M.A.R.T.-test, een andere nuttige tool bij het diagnosticeren van harde schijf-problemen. De meeste moderne harde schijven bouwen de S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) technologie in die deze test gebruikt. 

S.M.A.R.T. Monitort constant de prestaties en de gezondheid van je harde schijf en kan vroegtijdig tekenen van falen detecteren.

De gevolgen van een beschadigde harde schijf

Als je harde schijf kapot is, heeft dit ernstige gevolgen. Eén van de meest voorkomende problemen is het verlies van belangrijke gegevens

Maar dit betekent niet gelijk einde verhaal. Het is vaak mogelijk om verloren bestanden terug te krijgen. Dit proces heet dataherstel. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die deze dienst aanbieden, maar er zijn ook softwareoplossingen beschikbaar waarmee je dit zelf kunt doen. 

Een andere optie om je gegevens veilig te stellen, is door een back-up te maken op je externe harde schijf. Dit is een goede gewoonte om te hebben, want het bespaart je veel ge-stress als je harde schijf het begeeft. 

Een kapotte harde schijf kan ook leiden tot opstartproblemen en het beruchte blauwe scherm des doods (BSOD). Dit gebeurt wanneer je computer niet in staat is om op te starten vanwege een ernstig probleem met de harde schijf. In dit geval is vervanging meestal de enige oplossing.

Mijn harde schijf is kapot, wat nu?

Voel je het zweet al op je voorhoofd? Geen paniek. Er zijn mogelijkheden om je gegevens te redden. 

Sommige problemen zijn zelf op te lossen. Zo gebruik je bijvoorbeeld bij kleine softwarefouten een schijfherstelprogramma. Het is belangrijk om te weten dat dit enige technische kennis vereist. 

Is je harde schijf ernstig beschadigt? Soms is professionele hulp de enige oplossing. Een reparateur onderzoekt je harde schijf, beoordeelt de schade en haalt, indien mogelijk, je gegevens terug.

Vergeet niet dat dit een tijdrovend en potentieel kostbaar proces is. Toch kan het de moeite waard zijn als je waardevolle gegevens op je kapotte schijf hebt staan.

Een alternatief, en vaak laatste optie, is het vervangen van je harde schijf. Bijvoorbeeld door een goede externe ssd. Dit is een solide, betrouwbare en snelle opslagoptie

Hoe voorkom ik een kapotte harde schijf?

Bescherm je data, wees voorbereid en voorkom stress. Voorkomen is beter dan genezen, toch? 

Daarom is het belangrijk om regelmatig back-ups te maken van je gegevens. Hierdoor verlies je geen waardevolle informatie als je harde schijf het begeeft. Een goede optie hiervoor is een ssd. Deze zijn doorgaans sneller en betrouwbaarder dan traditionele harde schijven. 

Een andere tip is om je computer koel te houden. Oververhitting leidt in sommige gevallen tot problemen met de harde schijf. Zorg daarom voor voldoende ventilatie en vermijd het gebruik van je computer op warme plaatsen. 

Wees ook voorzichtig met je computer. Fysieke schade aan de harde schijf treedt gemakkelijk op door stoten of vallen. 

Als je een laptop hebt, overweeg dan een m.2 ssd. Deze zijn kleiner en hebben geen bewegende onderdelen, waardoor ze beter bestand zijn tegen schokken. 

Conclusie

Of je nu te maken hebt met onverklaarbare geluiden, verdwenen bestanden of een trage computer, deze gids leidt je door het proces van het diagnosticeren van een mogelijke harde schijf-probleem. 

Misschien is je harde schijf inderdaad defect, maar dat betekent niet het einde van de wereld. Of je nu kiest voor een doe-het-zelf aanpak met softwaretools, professionele hulp inschakelt, of zelfs je harde schijf vervangt door een betrouwbaardere ssd, er zijn manieren om dit probleem op te lossen en je waardevolle gegevens te beschermen. 💪 

En onthoud, het onderhouden van je harde schijf en het regelmatig maken van back-ups is cruciaal om in de toekomst problemen te voorkomen. Hopelijk ben je met de kennis uit deze gids beter voorbereid. Veel succes!