Bestenu

Internet via Stopcontact is Geen Fictie!

Je leest het goed: je kunt écht internet ter plaatse krijgen zonder een ethernetaansluiting in de muur (en zo ook zonder de router in de buurt). Hoe je dat precies doet, lees je hier!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Internet via Stopcontact is Geen Fictie!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Met de opkomst van slimme huizen en steeds meer draadloze apparaten binnen onze huishoudens, is de vraag naar betrouwbare en snelle internetverbindingen groter dan ooit. Een oplossing die steeds populairder wordt, is internet via het stopcontact!

Wat is internet via het stopcontact?

Internet via het stopcontact, ook wel bekend als powerline networking of homeplug, maakt gebruik van het bestaande elektriciteitsnetwerk in je huis om internet te verspreiden. Dit betekent dat je geen extra kabels of routers hoeft te installeren en je de bestaande stopcontacten in je huis kunt gebruiken.

Hoe werkt het?

Er zijn twee manieren om internet via het stopcontact te gebruiken. De eerste is door middel van een powerline-adapter. Dit is een apparaatje dat je in het stopcontact stopt en via een ethernet-kabel aansluit op je router of modem. Een tweede adapter plug je in in een kamer waar je een internetverbinding nodig hebt. Dat tweede apparaat staat in verbinding met het eerste, en zo ook met de router. Snap je hem?

De tweede manier is door middel van een ingebouwde ethernet-adapter in je muur. Dit werkt in wezen hetzelfde als de bovengenoemde methhode, maar de ethernetadapters (de poortjes waarop je bijvoorbeeld je computer aansluit) zitten al in je muur, zonder daadwerkelijk een stopcontact in beslag te nemen.

Als we het strikt over internet via het stopcontact te hebben, dan doelen we echter op de eerste optie. ☝️

Voordelen

De voordelen van internet via het stopcontact zijn talrijk!

 • Makkelijke installatie. Er is geen extra bekabeling of installatie van routers nodig.
 • Betrouwbaarheid. Omdat het gebruikmaakt van het bestaande elektriciteitsnetwerk, is de verbinding vaak stabieler en betrouwbaarder dan wifi.
 • Groter bereik. Je kunt internet verspreiden naar elk stopcontact in je huis, waardoor je een groter bereik hebt dan met wifi alleen.
 • Sneller dan wifi-versterkers. Een powerline-adapters is over het algemeen sneller dan een wifi-versterker.

Nadelen

Ook deze geweldige apparaatjes hebben enkele nadelen.

 • Beperkte snelheid. Hoewel powerline-adapters over het algemeen sneller zijn dan wifi-repeaters, is de maximale snelheid vaak lager dan bij een directe verbinding met je router via een kabel.
 • Interferentie van andere elektrische apparaten in huis kan de snelheid en betrouwbaarheid van de eventueel aanwezige draadloze verbinding beïnvloeden.
 • Prijs. Powerline-adapters en inbouwadapters zijn meestal duurder dan wifi-repeaters. (Wél zijn ze over het algemeen goedkoper dan losse access points!)

Hoe installeer je een powerline-adapter?

Het installeren van een powerline-adapter is eenvoudig en kan meestal in enkele stappen worden voltooid:

 1. Kies een stopcontact in de buurt van je router of modem, en steek de eerste powerline-adapter erin.
 2. Sluit vervolgens een Ethernet-kabel aan op de adapter en de andere uiteinde op de router of modem.
 3. Steek de andere adapter in een stopcontact in de buurt. Koppel de twee adapters aan elkaar middels de stappen omschreven in de handleiding van je powerline-adapters.
 4. Kies een stopcontact in de buurt van de locatie waar je internettoegang wilt hebben (bijvoorbeeld een andere kamer), en steek de tweede powerline-adapter erin.
 5. Sluit vervolgens een ethernetkabel aan op die adapter en de andere uiteinde op de computer, laptop of ander apparaat dat je wilt verbinden met internet.
 6. Zet beide adapters aan als ze niet aan staan en wacht tot ze zijn verbonden. Dit kan enkele minuten duren.
 7. Controleer of de verbinding werkt door een internetbrowser te openen op het apparaat dat is aangesloten op de tweede adapter. Als alles goed is gegaan, moet je toegang hebben tot internet.
 8. Indien je meerdere adapters gebruikt, kan het zijn dat je de encryptie moet instellen om de verbindingen veilig te maken. De meeste adapters hebben een knop of een menu voor encryptie-instellingen. Raadpleeg hiervoor de handleiding.

Houd er rekening mee dat de snelheid en de betrouwbaarheid van de verbinding kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van het elektriciteitsnetwerk in je huis, de afstand tussen de adapters en het aantal andere elektrische apparaten in de omgeving.

info

Het is het beste als powerline-adapters zich op dezelfde stroomgroep bevinden, omdat dit de snelheid en betrouwbaarheid van de verbinding verbetert. Powerline-adapters communiceren via het elektriciteitsnetwerk, dus als ze op verschillende stroomgroepen zijn aangesloten, zal de communicatie tussen de adapters moeilijker zijn en kan dit leiden tot een tragere of onstabiele verbinding.

Wat is een wifi-powerline-adapter?

Een wifi-powerline-adapter is een soort powerline-adapter die, naast het gebruik van het elektriciteitsnetwerk om een internetverbinding te creëren, ook een wifi-access point in zich heeft.

Dit betekent dat de adapter niet alleen in staat is om een internetverbinding te creëren via het stopcontact, maar ook een lokaal wifi-netwerk opzet, waarmee andere apparaten zoals smartphones, tablets en laptops zich kunnen verbinden.

De wifi-powerline-adapter kun je zien als een combinatie van een powerline-adapter en een wifi-router. Hierdoor biedt het de mogelijkheid om internettoegang te krijgen in gebieden waar geen wifi-ontvangst is, of waar de wifi-ontvangst slecht is. Hierdoor is het mogelijk om een groter bereik van wifi te hebben.

Het installeren van een wifi-powerline-adapter is vergelijkbaar met het installeren van een gewone powerline-adapter, maar het is wel belangrijk om te weten dat je de wifi-instellingen moet configureren. Dit is meestal eenvoudig te doen via een web-interface of een app.

Conclusie

Internet via het stopcontact is een handige oplossing voor iedereen die op zoek is naar een snelle en betrouwbare internetverbinding zonder de noodzaak van extra bekabeling of installatie van extra access points.

Hoewel er beperkingen zijn qua snelheid en mogelijke interferentie, biedt het gebruik van het bestaande elektriciteitsnetwerk een groter bereik en meer stabiliteit dan wifi alleen. 

Als je internet via het stopcontact overweegt, is het belangrijk om de prijs en de mogelijke beperkingen in overweging te nemen, maar het kan een geweldige oplossing zijn voor velen die op zoek zijn naar een betrouwbare internetverbinding.