Bestenu

Je hond trimmen doe je zo!

Je bent niet alleen haar baasje, maar ook haar kapper.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Je hond trimmen doe je zo!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Hartstikke leuk natuurlijk, zo’n grote, ronde pluizenbol. Lang, krullend haar en een zwieberende staart. Al dit haar is iets minder handig tijdens het eten en al helemaal vervelend als je hond besluit door een niet nader omschreven, minder fris ruikend goedje te rollen.

Een lange vacht bij een hond is niet alleen tijdrovend, maar veroorzaakt ook omvergelopen baasjes. Bovendien kan het ontstekingen, ongedierte en irritaties veroorzaken. Daarom is het een goed idee om je hond een paar keer per jaar een goede trimbeurt te geven.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je hond naar de trimsalon te brengen en je hond professioneel te laten trimmen. Als je een grote hond hebt, kost dit je al snel € 80. Of je kiest er voor omzelf aan de slagte gaan. Je bespaart zo niet alleen geld, maar je hond is minder gespannen omdat hij jou kent. Let wel: niet elke hond heeft een uitgebreide trimbeurt nodig!

Verschillende honden met verschillende vachten

Elke hond heeft een andere vacht. Zo heeft een teckel een hele andere vachtverzorging nodig dan bijvoorbeeld een Sint Bernhard of een poedel. Sommige vachten lenen zich uitstekend om geplukt te worden, terwijl andere vachten juist onder handen moeten worden genomen met een goede hondentondeuse.

Honden met een plukvacht

Sommige hondenrassen hebben een zogenaamde plukvacht. Denk aan rassen zoals de jack russell en cairn terriër. Deze vacht pluk je ongeveer drie keer per jaar. Dit doe je met de hand en met behulp van een trimmesje.

De plukken hangen meestal al los, waardoor ze gemakkelijk te verwijderen zijn. Wees wel voorzichtig: aan vaste haren trekken doet pijn! Als al het oude haar eenmaal geplukt is, is er plaats voor nieuwe, gladde en egale vacht.

Honden met een borstelvacht

Er zijn ook honden die weinig vachtverzorging nodig hebben. Deze honden kennen geen ruiperiode. Je borstelt ze elke week en dat is voldoende. Rassen die weinig vachtverzorging nodig hebben zijn bijvoorbeeld een border collie en een vlinderhondje.

Info

Honden met een zogenaamde ‘uitwolvacht’ moeten wat regelmatiger geborsteld en gekamd worden. Deze honden hebben hulp nodig bij het kwijt raken van losse haren. Rassen met uitwolvachten zijn onder andere een golden retriever en een Schotse collie.

Honden met een effileervacht

Sommige honden hebben een langharige vacht die lang moet blijven, zoals maltezers en Yorkshire terriërs. Er is weinig haaruitval bij deze honden. Zelf de vacht van je hond trimmen is goed te doen bij deze honden. Bij deze honden geeft een goede effileerschaar het beste resultaat.

Honden met een knipvacht

Honden met een knipvacht hebben de meeste verzorging nodig. Deze vachten verharen het hele jaar door in kleine hoeveelheden. Daarom is het belangrijk dat deze honden vaak geborsteld worden. Een voorbeeld van deze honden zijn bijvoorbeeld een poedel of een labradoodle.

Dit heb je nodig

  • Hondenshampoo en conditioner
  • Een handdoek
  • Een waterblazer of een föhn
  • Een grove kam
  • Een ontklitter
  • Een goede, rechte schaar met ronde punten
  • Een goede hondentondeuse
  • Goed humeur en veel geduld

Het stappenplan

Hieronder volgt het stappenplan, oftewel een set richtlijnen. Heeft jouw hond een hekel aan het wassen van zijn vacht en wordt hij hier erg gespannen van, dan is het prima om dit over te slaan. Houd er dan wel rekening mee dat het ontklitten langer duurt en het trimmen van een niet gewassen vacht lastiger is.

Stap 1: Wassen en ontklitten

Het is belangrijk dat je je hond eerst wast. Een schone vacht is veel makkelijker te behandelen dan een vieze vacht. Voordat je je hond wast, haal je de meeste klitten er uit. Dit is eenvoudiger dan wanneer je hond een natte vacht heeft.

Na het ontklitten gebruik je een goede hondenshampoo en een goede conditioner. Hierna kam je alle losse haren en het overgebleven vuil er zo uit. Als laatste maak je zijn vacht droog. Is je hond bang voor de föhn of waterblazer? Gebruik dan alleen handdoeken. Je wilt je hond zo min mogelijk spanning bezorgen.

Stap 2: Borstelen

Nu is het tijd om de vacht van je hond goed te borstelen. Je gebruikt een goede borstel waarbij de naalden tot op de huid komen. Is dit niet het geval, dan sla je klitten over. Hoe langer en dikker de vacht, hoe steviger je borstel hoort te zijn.

Je vindt de meeste klitten vaak rond de oren, rond de mond en in de baard, onderaan de buik en op de borst, op de voetjes en knieën, in de oksels en rond de ellebogen en op de achterhand bij de staartaanzet. Klitten verwijder je het beste met een ontklitter of een goede hondenkam.

Stap 3: Oren schoonmaken

Het is altijd een goed idee om de oren van je hond te controleren. Vooral honden met hangende oren zoals bijvoorbeeld de cocker spaniel hebben vaak vieze oren. Zijn de oren vies, maak ze dan schoon. Vieze oren kunnen uiteindelijk gaan stinken en zelfs gaan infecteren.

Stap 4: Goede plaats uitzoeken

Voor de uiteindelijke knipbeurt zoek je een plek uit waar je je hond zich het meest ontspannen voelt. Je bent waarschijnlijk een tijdje bezig, daarom is het belangrijk dat je hond zo min mogelijk afgeleid wordt. Wat een goede plaats is, hangt van je hond af. Sommige mensen gebruiken de badkamer, anderen de keuken of gang.

Stap 5: De juiste lengte kiezen

Gebruik je een goede hondentondeuse, stel deze dan in op de juiste lengte. Gebruik nooit een tondeuse voor mensen! Deze zijn niet bestand tegen de stugge haren van een hond en maken bovendien meer lawaai, waardoor je hond kan schrikken.

Beweeg de tondeuse altijd met de haarrichting mee en zorg ervoor dat de kop van de tondeuse parallel met de huid loopt. Begin bij de kop en scheer door naar de schouders en de nek. Wees voorzichtig als je de binnenkant van de poten bereikt: de meeste honden vinden dit extra spannend.

Ga je je hond plukken, dan doe je dit met je handen. Pluk simpelweg loszittende en verkleurde haren uit de vacht. Wees voorzichtig: aan vastzittende haren trekken kan pijn doen!

Stap 6: Trimmen van de vacht

Nu ga je echt aan de slag. Of je nu je hondentondeuse gebruikt, knipt met een schaartje of plukt, wees altijd voorzichtig. Schrikt je hond ergens van, stop dan en stel hem gerust. Een hond trimmen die gestrest is, is geen goed idee. Neem altijd je tijd.

Bij sommige honden ben je binnen een half uurtje klaar, maar als je hond niet mee werkt, dan ben je al snel langer dan een uur bezig. Hoe je precies je hond trimt, hangt volledig van het ras af. Lees je in en volg de richtlijnen die bij het ras en zijn vacht horen.

Knip je liever je hond in een ander model, dan kan dat natuurlijk ook. Er is niemand die je raar aankijkt als je je hond korter knipt of juist met langer haar rond laat lopen. Het belangrijkste is het welzijn van jouw hond, niet hoe hij eruit ziet.

Stap 7: Trimmen van de pootjes

Vooral bij honden die wat langer haar hebben, kan haar tussen de zooltjes erg vervelend zijn. Ze glijden erop uit, maar het is ook de perfecte verzamelplaats voor vuil. In de winter blijft er ijs aan de haren van je hond hangen, wat pijnlijk kan zijn. Daarom knip je de haren op de pootjes regelmatig bij.

Nu je hond gewassen, gedroogd en geknipt is, kan het zijn dat je hond het helemaal beu is en echt niet stil meer wilt zitten. Als dit zo is, geef dan toe en ga op een later tijdstip verder met zijn pootjes. Vergeet ook de nagels niet regelmatig te knippen. Hiervoor gebruik je een goede nagelknipper voor honden.

Conclusie

Hopelijk ziet je hond er weer helemaal op en top uit dankzij dit stappenplan en heb jij geld bespaard door hem zelf onder handen te nemen. Vergeet na afloop niet je hond te belonen met een lekker hondenkoekje. Bedankt voor het lezen!