Hoe kom ik van zilvervisjes af?

SCHOONMAKEN

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 03/27/2020


Je kent ze vast wel: de kleine, zilveren worm-achtige beestjes die zich voortbewegen als een vis: zilvervisjes. Je ziet ze alleen ‘s avonds en kunnen schade aanrichten aan boeken, foto-albums en zelfs behang. In deze blog ga ik je uitleggen hoe je zilvervisjes bestrijd.

Wat is een zilvervisje?

Een zilvervisje is een klein, primitief, vleugelloos insect in de orde Zygentoma. Zijn naam is afgeleid van de zilverachtige lichtgrijze kleur van het dier, gecombineerd met de visachtige bewegingen. De wetenschappelijke naam geeft aan dat het dieet van de zilvervisjes bestaat uit koolhydraten zoals suiker of zetmeel.

Aan de slag

Het bestrijden van zilvervisjes is geen gemakkelijke taak. Vaak zitten ze op verschillende plaatsen in huis waar je ze moeilijk kunt bereiken. Een goede stofzuiger is een goed begin: Deze helpt bij het bereiken van moeilijke plekjes en waardoor eitjes worden verwijderd.

Je kunt gebruik maken van bestrijdingsmiddelen die je koopt in de winkel of een professionele ongediertebestrijder inschakelen. Naast deze ongediertebestrijdingsmethoden zijn er ook huismiddeltjes die je kunt proberen om zilvervisjes te bestrijden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het gebruik van lavendel.

Hieronder heb ik een handige lijst met alle mogelijkheden voor je gemaakt.

Weide van lavendel

De ruimte voorbereiden

Opruimen

Voordat je aan de slag gaat ruim je eerst de kamer goed op. Dit houdt in dat je alle dozen leeg maakt, kleding uitklopt en deze in de wasmachine gooit als je veel zilvervisjes vind, boeken controleert en bij voorkeur alle losse spullen in plastic, afsluitbare dozen doet. Zodra je dit hebt gedaan ga je aan de slag met de stofzuiger.

Stofzuigen en dweilen

Je stofzuigt alle hoekjes, gaatjes en scheurtjes, zodat je ook de eitjes mee op zuigt. Na het stofzuigen is het een goed idee om te dweilen. Als je een stoomreiniger in huis hebt, gebruik je deze. De hete stoomzorgt ervoor dat er geen enkel eitje overleeft.

Drogen

Laat nu de grond goed drogen. Als je tapijt hebt, is dit erg belangrijk: je wilt schimmel voorkomen. Gebruik eventueel een luchtontvochtiger als je deze hebt.

Pas als je vloer goed droog is, ga je aan de slag met onderstaande huismiddeltjes.

4 manieren om zilvervisjes te bestrijden

#1 Etherische oliën

Zilvervisjes hebben geur nodig om te overleven. Ze gaan op het aroma van eten af en blijven zo in leven. Als je etherische oliën gebruikt zoals bijvoorbeeld lavendelolie, overbelast je geur- en smaakzintuigen van insecten. Hierdoor sterven ze uit of ze gaan ergens anders heen om eten te zoeken.

Druppel de etherische olie op een wattenschijfje of een stukje stof en leg deze langs de randen van je (bad)kamer.

#2 Toiletblokjes

Je hebt ze vast wel in huis: de goedkope blokjes die je in de wc hangt. Dit werkt op hetzelfde uitgangspunt als etherische oliën: het overbelasten van de geur- en smaakzintuigen van de zilvervisjes.

Maak een klein sneetje in de verpakking en leg deze wederom bij de plinten, of op plaatsen waar je de zilvervisjes hebt gezien. Wees voorzichtig als je in de verpakking knipt: wc blokjes hebben een hele sterke geur!

Lepel met honing

#3 Een honingval maken

Zilvervisjes komen op de zoete geur van honing af: smeer wat honing op een stukje bakpapier of op een watje. Leg ze vervolgens op plaatsen waar je de zilvervisjes hebt gezien. De zilvervisjes lopen hier overheen en blijven plakken.

Tip: Vergeet niet waar je ze hebt gelegd! In de honing gaan staan en het vervolgens verspreiden over je tapijt is een minder leuk schoonmaak karwei - ik spreek uit ervaring 🤦‍♀️

#4 Aardappel

Met deze methode heb ik het meeste succes gehad tot nu toe. Je maakt een gat in een aardappel en legt deze in een zakje op een plek waar je zilvervisjes hebt gezien. De zilvervisjes komen op de koolhydraten af en kruipen de aardappel in. ‘s Ochtends knoop je het zakje dicht en gooi je de aardappel met zilvervisjes en al de vuilnisbak in.

Het voorkomen van zilvervisjes

Zilvervisjes houden van vocht en warmte. Zorg ervoor dat je goed ventileert en dat je kamer niet warmer is dan 22c graden. Maak kiertjes, scheurtjes en gaatjes in je muur dicht, zodat er geen zilvervisjes in kunnen en verwijder oud papier. Houdt de kamer netjes en berg alle spullen op in afsluitbare dozen.

Conclusie

Hopelijk heb je succes gehad met één van de bovenstaande methoden en ben je geen zilvervisjes meer tegen gekomen.

Welke manier je ook gekozen hebt, het is altijd milieuvriendelijker dan het bestrijden met chemische middelen.

Bedankt voor het lezen! Delen mag altijd.🙃