Bestenu

De complete gids: hoe verwijder je een inbusschroef?

Zit je inbusschroef vast? Geen nood, lees hier hoe je deze verwijdert!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
De complete gids: hoe verwijder je een inbusschroef?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Plof lekker neer op je kruk, grijp je inbussleutel stevig vast en luister aandachtig, want we staan op het punt om de geheimen te onthullen over hoe je die verdraaide inbusschroef verwijdert. 

Herken je dat? Dat gevoel van irritatie wanneer je de inbussleutel in de schroef duwt en hij gewoon ronddraait zonder enige grip? Eureka! Dat is exact waar dit artikel over gaat. 😤

Belangrijke punten:

 • Een inbusschroef is een duurzame en betrouwbare schroef die met een inbussleutel wordt bediend.
 • Het verzamelen van de juiste tools, waaronder de juiste inbussleutel en schroefverwijderaars, is cruciaal voor het succesvol verwijderen van een inbusschroef.
 • Te veel kracht zetten of te snel werken kan de schroef beschadigen, dus geduld en voorzichtigheid zijn belangrijk.

 1. Eerst begrijpen wat een inbusschroef is

Een inbusschroef, ook wel een hex-schroef genoemd, is een type schroef met een zeshoekig gat in de kop. Deze schroeven zijn anders dan de traditionele schroeven waar je misschien aan gewend bent. Ze zijn speciaal ontworpen om te worden bediend met een inbussleutel (ook wel bekend als een hex-sleutel of Allen-sleutel). 

Het is dus belangrijk om te begrijpen is torx hetzelfde als inbus. Inbusschroeven hebben hun voordelen. Ze zijn over het algemeen duurzamer en betrouwbaarder dan andere schroeven, zoals de waarom torx gebruiken. Bovendien kunnen ze meer koppel aan, wat betekent dat ze strakker kunnen worden aangedraaid zonder dat ze beschadigd raken.

Wat maakt inbusschroeven uniek?

Wat maakt een inbusschroef zo bijzonder dan? Het zit allemaal in de unieke zeshoekige vorm van de kop. Dankzij deze vorm kan de inbussleutel meer contact maken met de schroef, wat resulteert in een betere grip en minder kans op uitglijden. 

Daarnaast zijn inbusschroeven ontworpen om in verzonken gaten te passen. Dit betekent dat ze volledig in het materiaal kunnen worden ingebracht zonder dat de kop uitsteekt. Handig toch?

 1. Voorbereiding: de juiste tools verzamelen

Voordat je aan de slag gaat met het verwijderen van een inbusschroef, moet je eerst de juiste tools verzamelen. Zorg ervoor dat je een beste schroevendraaier en een beste moersleutel bij de hand hebt. Elke tool speelt een cruciale rol in het proces, dus zorg ervoor dat je ze bij de hand hebt!

Welke schroefverwijderaars heb je nodig?

Er zijn verschillende soorten schroefverwijderaars die je kunnen helpen bij het verwijderen van een inbusschroef. Dit zijn onder andere de beste hoekschroevendraaier en de beste kruiskopschroevendraaier

Een schroefverwijderaar is een tool die is ontworpen om beschadigde of gestripte schroeven te verwijderen. Het werkt door een grip op de schroef te krijgen die sterk genoeg is om deze te draaien en te verwijderen.

Het belang van de juiste inbussleutel

Het kiezen van de juiste inbussleutel is essentieel bij het verwijderen van een inbusschroef. Als de sleutel te groot of te klein is, zal hij niet goed passen en kun je de schroef beschadigen. 😱 

Daarom is het belangrijk om de grootte van de inbussleutel zorgvuldig te kiezen. Een handige tip is om een set inbussleutels te hebben met verschillende maten, zodat je altijd de juiste maat bij de hand hebt.

 1. De inbusschroef losdraaien: stap voor stap

Nu je de juiste tools hebt verzameld, is het tijd om de inbusschroef los te draaien. Dit doe je door de inbussleutel in de schroef te steken en deze tegen de klok in te draaien. 

Maar let op: zorg ervoor dat je dit voorzichtig doet om te voorkomen dat de schroef beschadigd raakt. Een beschadigde inbusschroef kan een nachtmerrie zijn om te verwijderen!

Hoe je de inbussleutel correct plaatst

De inbussleutel correct in de schroef plaatsen is cruciaal voor het succesvol verwijderen van de inbusschroef. Het moet volledig in de schroef passen en mag niet wiebelen of loszitten. 

Als de inbussleutel niet goed past, kan dit betekenen dat je de verkeerde maat hebt gekozen. In dat geval moet je een andere maat proberen. Het kan ook betekenen dat de schroef is gestript, wat een heel ander probleem is. 

Maar maak je geen zorgen, als je de juiste tools hebt en de juiste stappen volgt, is het verwijderen van een inbusschroef een fluitje van een cent!

De juiste draaitechniek toepassen

Oké, laten we eens kijken hoe we die inbusschroef aanpakken! De truc zit hem in de draaitechniek. 


Plaats de inbussleutel in de schroef en draai deze tegen de klok in. Dit is de algemene regel: "rechtsom vast, linksom los". Simpel, toch? Maar let op, te veel kracht zetten kan de schroef beschadigen. En geloof me, daar zit je niet op te wachten.

Wat gebeurt er als je de verkeerde draaitechniek gebruikt? Nou, de schroefkop kan beschadigen en dan wordt het een heel karwei om die schroef eruit te krijgen. Dus, doe het rustig aan, we hebben geen haast. 🐢

 1. Wat als de inbusschroef niet loskomt?

Geen paniek! Er zijn verschillende redenen waarom een inbusschroef niet loskomt. Misschien zit hij te vast, is hij verroest of is de schroefkop beschadigd. Maar geen zorgen, er zijn oplossingen voor al deze problemen. En hey, misschien kan een torxsleutel je redden. Wie weet?‍️

De rol van lijmklemmen en boormachines

Wie had gedacht dat lijmklemmen en boormachines je redders in nood konden zijn? Bevestig de lijmklem op de inbusschroef en draai deze voorzichtig los. Of, als je een boormachine bij de hand hebt, kun je een klein gaatje in de kop van de schroef boren en een schroefverwijderaar gebruiken. 

Klinkt cool, toch? Maar let op, deze methoden kunnen meer schade veroorzaken als ze niet correct worden uitgevoerd. Dus, wees voorzichtig!️

De inbusschroef doldraaien: wat nu?

Als je inbusschroef dolgedraaid is, dan zit je in een behoorlijk lastig parket. Maar maak je geen zorgen, er is een oplossing. Gebruik een schroefverwijderaar om de schroef eruit te halen. 

Dit werkt het beste als je eerst een klein gaatje in de schroef boort. Maar let op, dit moet heel voorzichtig gebeuren om te voorkomen dat je de schroef nog verder beschadigt.

 1. Alternatieve methoden om een inbusschroef te verwijderen

Als de standaardmethoden niet werken, zijn er nog andere manieren om die vervelende inbusschroef te verwijderen. Je zou een torxsleutel of een schroefboormachine kunnen proberen. Maar let op, deze methoden vereisen wat ervaring, dus wees voorzichtig! 🧐

Het gebruik van een schroefboormachine

Een schroefboormachine kan soms wonderen doen. Boor een klein gaatje in de schroefkop en gebruik vervolgens de schroefverwijderaar om de schroef eruit te draaien. 

Maar wees voorzichtig, je wilt niet te diep boren en het schroefgat beschadigen. En nog een ding, zorg ervoor dat je een veiligheidsbril draagt. Je weet maar nooit!

De torxsleutel als laatste redmiddel

Als alles faalt, kan de torxsleutel je laatste redmiddel zijn. Deze sleutel heeft een stervormig uiteinde dat in de inbusschroef kan passen en deze kan losdraaien. 

Maar let op, deze methode kan de schroefkop beschadigen, dus gebruik hem alleen als laatste redmiddel. En onthoud: veiligheid eerst!

 1. Veelgemaakte fouten bij het verwijderen van inbusschroeven voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, toch? Dus, hier zijn enkele veelgemaakte fouten die je moet vermijden bij het verwijderen van inbusschroeven:

 • Te veel kracht zetten: Dit kan de schroef beschadigen en het verwijderen ervan moeilijker maken.
 • De verkeerde tools gebruiken: Gebruik altijd de juiste inbussleutel of schroefverwijderaar voor de klus.
 • Te snel werken: Neem de tijd, haastige spoed is zelden goed.

En daar heb je het, enkele tips om deze fouten te voorkomen. Volg ze en je zult een pro worden in het verwijderen van inbusschroeven in no time. Succes!

Het belang van geduld bij het verwijderen van schroeven

Geduld is een schone zaak, zeggen ze wel eens. En dat geldt zeker bij het verwijderen van inbusschroeven. Het kan verleidelijk zijn om snel die vervelende schroef eruit te willen draaien. Maar haastige spoed is zelden goed. 

Neem de tijd. Probeer verschillende technieken. Soms is een klein beetje wiebelen al genoeg om de schroef los te krijgen. En onthoud: Rome is ook niet in één dag gebouwd.

 1. De schroefgaten herstellen na het verwijderen van de inbusschroef

Oké, de inbusschroef is eruit. Wat nu? Tijd om de schroefgaten te herstellen!️ Maar hoe doe je dat precies? Geen zorgen, ik leg het je uit.

Hoe je schroefgaten correct opvult

Schroefgaten opvullen na het verwijderen van een inbusschroef is niet zo moeilijk als het klinkt. Je hebt gewoon het juiste materiaal nodig. Houtvuller werkt goed voor houten oppervlakken. Voor metaal of kunststof kun je beter speciale metaal- of kunststofvuller gebruiken. Breng de vuller aan met een plamuurmes en laat het goed drogen. Daarna kun je het oppervlak schuren voor een glad resultaat.

Het belang van het controleren van de schroefdraad

Na het verwijderen van de inbusschroef is het belangrijk om de schroefdraad te controleren. Waarom? Omdat beschadigde schroefdraad kan zorgen voor problemen bij het plaatsen van een nieuwe schroef. Gebruik een loep om de schroefdraad goed te bekijken. 

Zie je beschadigingen? Dan kun je deze vaak herstellen met een speciale schroefdraadhersteller. Zo, dat was makkelijker dan gedacht, toch?

 1. Conclusie: een inbusschroef verwijderen is geen rocket science

We zijn aan het einde gekomen van onze reis door de wereld van inbusschroeven. Hopelijk heb je nu een beter idee van hoe je zo'n schroef kunt verwijderen zonder al te veel drama.

Belangrijkste takeaways: hoe je een inbusschroef succesvol verwijdert

Laten we de belangrijkste punten nog even op een rijtje zetten:

 • Gebruik de juiste inbussleutel en schroefverwijderaars.
 • Zet niet te veel kracht.
 • Wees geduldig.
 • Herstel de schroefgaten na het verwijderen van de schroef.
 • Controleer de schroefdraad.

Jouw volgende stappen na het verwijderen van de inbusschroef

Nu je de inbusschroef hebt verwijderd, kun je verder met je project. Misschien wil je een nieuwe schroef plaatsen, of misschien wil je het gat gewoon opvullen. Wat je ook besluit te doen, onthoud: je hebt nu de kennis en de vaardigheden om het te doen. Dus ga ervoor!