Bestenu

Help! Mijn Gootsteen Stinkt!

Wanneer je gootsteen voor onprettige geurtjes zorgt, is het tijd om een oplossing te zoeken! Lees hier wat je aan een stinkende gootsteen doet.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Help! Mijn Gootsteen Stinkt!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Waarom stinkt mijn afvoer?

Er zijn verschillende redenen waarom een gootsteen stinkt. Hier zijn enkele veel voorkomende oorzaken:

  • Verstopping: Als het afvoerpijp verstopt is, kan afvalwater niet weglopen, wat kan leiden tot een stank.
  • Etensresten: Aangekoekt of rottend voedsel in de afvoerpijp of gootsteen kan ook een slechte geur veroorzaken.
  • Bacteriën: Als de gootsteen niet regelmatig schoongemaakt wordt, kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen en een slechte geur veroorzaken.
  • Lekkage: Als er een lekkage is in de afvoerpijp, kan dit water en afval aantrekken en een slechte geur veroorzaken.

Nu je weet waarom een gootsteen stinkt, kun je het probleem aanpakken. Lees hieronder hoe je van die vervelende luchtjes afkomt.

Wat te doen bij stinkende afvoer?

Oké, dus je afvoer stinkt en je wilt er wat aan doen. Hier zijn enkele eenvoudige dingen die je kunt proberen:

Reinig regelmatig: Maak de afvoer regelmatig schoon door er een mengsel van water en azijn doorheen te gieten. Dit helpt om voedselresten, bacteriën en andere verontreinigingen te verwijderen die de stank kunnen veroorzaken.

Gebruikbaking soda en azijn: Maak een mengsel van baking soda en azijn en giet dit in de afvoer. Laat het 15 minuten intrekken en spoel het vervolgens door met heet water uit de waterkoker. Dit zou de stank moeten helpen verwijderen.

Gebruik een op stoom gericht product. Er zijn producten op de markt die speciaal zijn ontworpen om afvoerleidingen op stoom te reinigen. Je kunt dit product gebruiken om de stank te verwijderen en te voorkomen.

Etensresten verwijderen: Controleer de afvoer regelmatig op rotte voedselresten en verwijder deze indien nodig.

Als de stank nog steeds aanwezig is na het uitvoeren van deze stappen, kan er sprake zijn van een groter probleem. In dat geval is het raadzaam om een professional in te schakelen.

Kun je ziek worden van rioollucht?

Ja, in sommige gevallen kan rioollucht gezondheidsproblemen veroorzaken. Rioollucht bevat vaak gassen zoals ammoniak, zwaveldioxide en methaan, die bij blootstelling op lange termijn irritatie aan de ogen, neus, keel en longen kunnen veroorzaken. Bovendien kunnen deze gassen in hoge concentraties ook schadelijk zijn voor de gezondheid.

In zeldzame gevallen kan blootstelling aan rioollucht ook infecties en ziektekiemen veroorzaken, zoals salmonella en E. coli. Het is daarom belangrijk om rioollucht te vermijden en voldoende ventilatie te hebben in gebieden waar riolering aanwezig is.

Waarom borrelt de gootsteen?

De gootsteen kan borrelen als er lucht in de afvoerleiding zit. Dit gebeurt meestal als het water in de gootsteen wegtrekt en de lucht die zich in de afvoerleiding bevindt, moet ontsnappen. 

Het borrelen stopt meestal wanneer alle lucht is ontsnapt. Als het borrelen aanhoudt, kan dit wijzen op een verstopping in de afvoerleiding of een verstoorde waterbalans in het rioleringssysteem. Het is aan te raden om dit te laten onderzoeken door een professionele loodgieter.

Conclusie

In conclusie kan worden gesteld dat een stinkende gootsteen een veelvoorkomend probleem is in huishoudens. Dit kan worden veroorzaakt door aangekoekte etensresten, bacteriën en schimmel. 

Het is belangrijk om regelmatig schoon te maken om onprettige geurtjes te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om een stinkende gootsteen op te lossen, zoals het gebruik van azijn, baking soda en citroen. 

Hopelijk heb je dankzij onze tips weer een schone en fris geurende gootsteen. Bedankt voor het lezen!