Bestenu

Je Gootsteen Ontstoppen is een Koud Kunstje

Klaar met die nare lucht die je elke keer begroet, zodra je de keuken in wandelt? Dan ben je hier op de juiste plek.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Je Gootsteen Ontstoppen is een Koud Kunstje

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Voor veel mensen is de keuken het centrale punt in huis. Of je er nu de fijnste gesprekken voert of de lekkerste maaltijden kookt, nare geurtjes zijn daar niet welkom. Toch komt die bekende geur uiteindelijk altijd naar boven. Je diepe gesprekken verhuizen naar de huiskamer, de gezelligheid verdwijnt en koken wordt een eenzame aangelegenheid.  In dit artikel lees je daarom hoe je een stinkende gootsteen voorkomt en wat je eraan doet. Een verstopte gootsteen ontstoppen is niet moeilijk!

Voorkomen is beter dan genezen

Dit is een inkoppertje, maar het is waar. Hoewel je gootsteen ontstoppen geen zwaar werk is, wil je het liever voorkomen. Wil je vieze geurtjes voorkomen, dan is het zaak je gootsteen schoon te houden.

Dit betekent dat je ten eerste geen viezigheid – zoals olie of vet – wegspoelt door de gootsteen. Als er viezigheid in de gootsteen ligt, dan maak je dit ook meteen schoon. Alleen op die manier heb je nooit last van nare geurtjes en voorkom je meteen dat je gootsteen verstopt raakt.

Nare geurtjes bestrijden

Dat schoonhouden schiet er nogal wel eens bij in, want we hebben het tegenwoordig allemaal druk. Ook ik vergeet het wel eens, dus je hoort mij niet oordelen.

Hieronder vind je enkele tips die ervoor zorgen dat je gootsteen weer lekker fris ruikt. Daarna is het een kwestie van de boel schoon houden!

1 Maak de gootsteen goed schoon

Schoonmaken helpt altijd tegen nare geurtjes. Maak een sopje van warm water en afwasmiddel. Schrob hiermee je gootsteen goed schoon.

Spoel alles vervolgens na met heet water. Gebruik je liever geen afwasmiddel, maar een milieuvriendelijk alternatief? Gebruik dan een citroen of een scheutje azijn. Je moet dan wel wat harder schrobben!

info

Gebruik je een citroen, dan kun je het zwaardere schrobwerk iets makkelijker maken door wat grof zout op het vruchtvlees van je halve citroen te sprinkelen. Dit helpt viezigheid los te krijgen, zonder krassen achter te laten.

2 Met kokend water doorspoelen

Soms zit er viezigheid, zoals oude etensresten of vet, vast in je gootsteen. Dit gaat vervolgens stinken. Als er niet teveel viezigheid vast zit, kun je het proberen met kokend water weg te spoelen.

Zet een goede waterkoker aan, maak een kop thee en gebruik de rest van het water om de gootsteen mee door te spoelen. 

3 Baking soda en azijn gebruiken

Is het vuil wat hardnekkiger of zit het al langer aangekoekt, vul dan een kopje met baking soda en doe dit in de afvoer. Schenk er daarna een klein beetje witte azijn bij, en laat dit voor een half uurtje weken. In plaats van witte azijn, kun je er ook voor kiezen om een kop schoonmaakazijn toe te voegen.

Na dit half uur spoel je alles weg met heet water en is je afvoer weer schoon. Tenminste, als het goed is. Is dit niet het geval? Herhaal het proces dan, en laat het goedje een hele nacht weken.

4 Chemische ontstopper

Lukt het maar niet om de nare geur weg te krijgen, dan is een chemische ontstopper altijd nog een optie. Vloeibare ontstopper krijgt bijna alle viezigheid weg. Je weet dat het werkt wanneer het gaat bruisen.

Helaas is chemische ontstopper slecht voor het milieu en vaak niet de goedkoopste manier om je gootsteen mee schoon te krijgen. Kies je toch voor chemische ontstopper, neem dan voldoende veiligheidsmaatregelen. 

Dit klinkt misschien overdreven, maar zulke ontstoppers bevat vaak bijtende ingrediënten. Je wilt dit niet op je huid krijgen, dus draag een paar handschoenen terwijl je bezig bent.

5 Maak losse onderdelen schoon

Het is iets meer werk, maar wel effectief. Sommige putjes hebben schroefjes, waardoor je het dekseltje van het putje er makkelijk uithaalt. Gebruik een oude tandenborstel om de kleine onderdelen schoon te maken.

6 Gebruik een rager

Met een rager trek je zo allerlei viezigheid uit je gootsteen. Doe dit niet vlak voor het eten, want erg smakelijk is het niet. Je trekt hiermee hele klompen haar, vet en andere viezigheid naar boven! 

Vooral als je vaak een emmer met dweilwater door de gootsteen heen spoelt, blijft deze viezigheid vaak in het putje hangen. Dat komt de huisgeur uiteindelijk niet ten goede. Een goede reden om je dweilwater door de wc te spoelen!

7 Schakel een loodgieter in

Eenloodgieter bellen omdat je gootsteen stinkt? Ja hoor, dat doen wel meer mensen. Als je alles geprobeerd hebt en het stinkt nog steeds, dan ligt het probleem misschien ergens anders.

De ontluchter in de pijp werkt misschien niet goed meer, of is de stankafsluiter stuk. Een loodgieter kan dit repareren. Je gootsteen laten ontstoppen door een loodgieter behoort ook tot de mogelijkheden.

Conclusie

Hopelijk ruikt je keuken dankzij de bovenstaande tips weer heerlijk fris. Heb je zelf nog een goede tip? Laat dan zeker een berichtje achter! Bedankt voor het lezen.