Bestenu

Is een Gebogen Monitor Goed voor Gaming? Een Diepgaande Analyse

Ontdek waarom gebogen monitoren populair zijn geworden onder gamers en hoe ze de game-ervaring verbeteren. Leer de voor- en nadelen kennen en waar je op moet letten bij het kiezen van een gebogen gamingmonitor.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Is een Gebogen Monitor Goed voor Gaming? Een Diepgaande Analyse

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

We kennen het allemaal: je zit midden in een epische game-sessie, en je vraagt je af of jouw monitor wel de beste ervaring biedt. Je bent benieuwd: is een gebogen monitor goed voor gaming? 🤔 

In dit artikel duiken we in de voor- en nadelen van het gebruik van een gebogen monitor voor gaming. Aan het eind van dit artikel weet je precies of een gebogen monitor dé oplossing is voor jouw gaming-behoeften.

Belangrijkste punten samengevat:

 • Gebogen monitoren bieden een meeslepende game-ervaring en verbeterde kijkhoek ten opzichte van flatscreenmonitoren.
 • Voordelen van gebogen monitoren zijn onder andere verminderde reflecties en minder vermoeidheid van de ogen.
 • Bij hetkiezen van een gebogen gamingmonitor is het belangrijk om rekening te houden met schermgrootte, resolutie, kromming, verversingssnelheid en reactietijd.

De opkomst van gebogen monitoren in de gamewereld

In de afgelopen jaren zijn gebogen monitoren steeds populairder geworden onder gamers. En dat is niet zonder reden! 

Deze schermen bieden een aantal voordelen ten opzichte van traditionele flatscreenmonitoren, wat ze bijzonder aantrekkelijk maakt voor de gamecommunity. 

Bekende merken van IPS-monitoren en FreeSync-monitoren zijn op deze trend ingesprongen en bieden  ook gebogen monitoren aan.

Waarom kiezen gamers voor een gebogen scherm?

Een gebogen scherm draagt bij aan een meeslepende game-ervaring, omdat het de gamer het gevoel geeft midden in de actie te zitten. 

Dit komt doordat het scherm de natuurlijke kromming van het menselijk oog volgt, waardoor het gezichtsveld wordt vergroot en de kijkafstand consistenter wordt. 

Daarnaast bieden gebogen monitoren een aantal voordelen ten opzichte van flatscreenmonitoren, zoals het oplossen van FreeSync ghosting.

De voordelen van het gebruik van een gebogen monitor voor gaming

Een gebogen monitor verbetert de gamingervaring aanzienlijk. Laten we eens dieper ingaan op de verschillende voordelen van het gebruik van een gebogen monitor.

 1. Verbeterde kijkhoek en onderdompeling

Een gebogen monitor biedt een betere kijkhoek dan een flatscreenmonitor. 

Dit komt doordat het scherm de natuurlijke kromming van het menselijk oog volgt, waardoor het gezichtsveld wordt vergroot en de kijkafstand consistenter wordt. 

Dit draagt bij aan een meeslepende game-ervaring, omdat de gamer het gevoel krijgt midden in de actie te zitten. 

 1. Verminderde reflecties en lichtverstrooiing

Een gebogen monitor vermindert reflecties en lichtverstrooiing. Dit komt doordat het scherm minder direct licht opvangt, waardoor het minder gevoelig is voor reflecties en lichtverstrooiing. 

Dit heeft een positief effect op de zichtbaarheid en het comfort tijdens het gamen. 😎

 1. Minder vermoeidheid van de ogen

Een gebogen monitor kan de vermoeidheid van de ogen verminderen. 

Dit komt doordat het scherm de natuurlijke kromming van het menselijk oog volgt, waardoor de ogen minder hoeven te focussen en te bewegen. 

Dit is bijzonder belangrijk tijdens lange gamesessies, waarbij oogcomfort essentieel is om goed te blijven presteren.

De nadelen van het gebruik van een gebogen monitor voor gaming

Hoewel er onmiskenbaar voordelen zijn aan het gebruik van een gebogen monitor voor gaming, zijn er ook enkele nadelen die ik graag wil benoemen. 

Sommige gamers geven misschien toch de voorkeur aan flatscreenmonitoren om verschillende redenen.

 1. Beperkte veelzijdigheid en ruimtebeslag

Een gebogen monitor kan minder veelzijdig zijn dan een flatscreenmonitor, vooral als je meerdere schermen wilt gebruiken. 

Door de kromming van het scherm kan het lastiger zijn om meerdere monitoren naast elkaar te plaatsen en een naadloze overgang tussen de schermen te creëren. 

Bovendien nemen gebogen monitoren meer ruimte in beslag op je bureau en ik spreek uit eigen ervaring, wat in sommige situaties een probleem kan zijn. 

 1. Mogelijk hogere kosten dan flatscreenmonitoren

Gebogen monitoren zijn over het algemeen duurder dan hun flatscreen-tegenhangers. 💸 

Hoewel de extra kosten voor sommige gamers de voordelen waard kunnen zijn, is het belangrijk om te overwegen of de verbeterde game-ervaring opweegt tegen de hogere prijs. 

 1. Beeldvervorming bij sommige kijkhoeken

Hoewel gebogen monitoren over het algemeen een betere kijkhoek bieden, kan er bij bepaalde kijkhoeken sprake zijn van beeldvervorming. 

Dit is vooral merkbaar zijn als je niet recht voor de monitor zit, bijvoorbeeld wanneer je met vrienden op de bank zit envanaf de zijkant naar het scherm kijkt.️ 

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een gebogen gamingmonitor

Als je besluit om een gebogen gamingmonitor aan te schaffen, zijn er enkele factoren die je in gedachten moet houden. 

Zo is het belangrijk om te kijken naar G-Sync en FreeSync compatibiliteit met USB-C, zoals te vinden op deze pagina.

 1. Schermgrootte en resolutie

De schermgrootte en resolutie spelen een belangrijke rol bij het kiezen van een geschikte gebogen monitor. 

Populaire schermgroottes voor gaming variëren van24 tot 34 inch, terwijl resoluties uiteenlopen vanFull HD (1920x1080) tot 4K (3840x2160).️ 

Monitoren voor foto- en videobewerking, te vinden op deze pagina. 4K-monitoren zijn ook het overwegen waard.

 1. Buiging of kromming van het scherm

De mate van kromming van het scherm heeft invloed op de game-ervaring. Krommingsgraden worden aangeduid met een getal, zoals 1800R of 3000R. 

Hoe lager het getal, hoe sterker de kromming. Een sterkere kromming kan de onderdompeling verhogen, maar leidt ook tot meer beeldvervorming bij extreme kijkhoeken.

 1. Verversingssnelheid en reactietijd

Verversingssnelheid en reactietijd zijn cruciaal voor de game-ervaring. 

Een hogere verversingssnelheid zorgt voor vloeiendere beelden, terwijl een snellere reactietijd helpt om ghosting en bewegingsonscherpte te verminderen. 🎮 

Voor gamingmonitoren worden verversingssnelheden van 144 Hz of hoger en reactietijden van5 ms of lager aanbevolen. Dit maakt volgens professionele gamers een aanzienlijk groot verschil in prestatie!

Conclusie

Er zijn duidelijke voordelen aan het gebruik van een gebogen monitor voor gaming, zoals een betere onderdompeling, kijkhoek en verminderde reflecties. 

Echter, ze kunnen ook duurder, minder veelzijdig en gevoelig voor beeldvervorming zijn. Uiteindelijk komt het erop neer wat jouw prioriteiten zijn en wat je budget toelaat. 

Neem de tijd om alle factoren af te wegen en de juiste beslissing voor je situatie te nemen. Succes met gamen! En vergeet niet om meer interessante artikelen op onze website te lezen!