Gaspitten schoonmaken doe je zo!
Stap voor stap uitgelegd
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
Je hebt een mooi gasfornuis waar je intens van geniet – totdat je het moet schoonmaken. Gasfornuizen worden namelijk makkelijk enorm vies, waardoor het schoonmaken een tijdrovende klus is. Daar komt een einde aan met het onderstaande stappenplan! Hieronder lees je hoe je op een eenvoudige manier je gaspitten weer schoon krijgt.
Zo ga je te werk
Ten eerste heb je het volgende nodig:
- Schoonmaakazijn
- Afwasmiddel
- Heet water
- Sponsje
Stap 1: Een sopje maken
Vul een teiltje of een emmer met heet water, een scheutje afwasmiddel en ongeveer een halve liter schoonmaakazijn. Roer het geheel goed door. Hoe viezer je gaspitten zijn, hoe meer schoonmaakazijn je gebruikt.
Stap 2: De gaspitten van het fornuis halen
De gaspitten bestaan uit twee delen: de branderkelken en het branderdeksel. Het zijn de deksels die vaak het vieste worden. Haal de gaspitten van de openingen. Er is geen schroefdraad of kliksysteem; je tilt ze gewoon op.
Stap 3: Laten weken
Leg de gaspitten in het teiltje en laat ze een half uurtje weken. Zijn de gaspitten heel erg vies? Laat ze dan een paar uur of zelfs gedurende de nacht weken.
Je kookplaat schoonmaken
Tijdens het laten weken van je gaspitten kies je voor een kop thee en een goed boek, of je maakt de rest van je gasfornuis schoon. De gaskookplaat zelf is eenvoudig schoon te maken met een mix van water en azijn. Als deze erg vies is, laat je je kookplaat ook even weken.
Gebruik nooit soda op je kookplaat als deze van aluminium is gemaakt. Soda laat namelijk een doffe waas achter op je kookplaat. Gebruik in plaats daarvan dezelfde mix die je gebruikt voor je gaspitten.
Heb je een glazen kookplaat? Net als een goede inductiekookplaat, maak je deze nog gemakkelijker schoon. Dit doe je door er simpelweg met een vochtige doek overheen te gaan. Heb je last van hardnekkig vuil, gebruik dan wat schoonmaakazijn en laat het vervolgens weken.
Stap 4: Je gaspitten schoonmaken
Als je gaspitten lang genoeg hebben geweekt, maak je ze schoon. Hiervoor gebruik je het beste een sponsje. Als het goed is, is al het vuil nu gemakkelijk te verwijderen. Als je de gaspitten nog steeds lastig schoon krijgt, gebruik je een schuursponsje. Wil je er geen moeite voor doen? Maak dan een nieuw sopje en laat ze opnieuw weken.
Stap 5: De gaspitten afdrogen en terug plaatsen
Droog de gaspitten goed af en plaats ze vervolgens terug. Eerst plaats je de branderkelk terug en vervolgens zet je het deksel op de branderkelk. Het is een goed idee om je gaspitten even uit te proberen om zo te zien of ze goed geplaatst zijn. Zo kom je tijdens het koken niet voor verrassingen te staan.
Voorkomen is beter dan genezen
Als je je gaspitten na elk gebruik even schoonmaakt, dan hoeft het schoonmaken geen tijdrovende klus te zijn. Ga er simpelweg met een vochtige doek overheen, of gebruik eventueel een zelfgemaakte spray met water en azijn.
Sommige mensen ‘bekleden’ hun hele fornuis met aluminiumfolie waardoor er niets vies kan worden, maar persoonlijk vind ik een fornuis wat bekleed is met aluminiumfolie, niet zo mooi. Het voordeel is dat je het folie simpelweg vervangt als het vies is.
Conclusie
Hopelijk heb je wat gehad aan mijn stappenplan en zijn je gaspitten nu weer stralend schoon. Bedankt voor het lezen!
Over de auteur
"De keuken is als een speeltuin voor volwassenen, en het juiste keukengerei is als het speelgoed dat de ervaring compleet maakt.’’ Oftewel: de quote die Isa vertegenwoordigt. Isa is een keukenliefhebber en voedingsdeskundige uit Amsterdam. Op Bestenu schrijft ze artikelen over de beste keukenaccessoires, keukengerei en gadgets. Ze heeft een grote passie voor het ontdekken van nieuwe en innovatieve keukenspullen en hoopt haar lezers te inspireren om creatief te zijn in de keuken en te genieten van gezonde, zelfgemaakte maaltijden.