Bestenu

Flossen met Water: 6 Redenen Waarom je dit wilt Doen!

Flossen is goed voor je tanden, maar flos jij ook wel eens met water? Lees er hier meer over!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Flossen met Water: 6 Redenen Waarom je dit wilt Doen!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Flossen met water? Jazeker, dat kan! Sterker nog, de kans is groot dat je het een stuk prettiger vindt. Flossen met water biedt namelijk een hoop voordelen, die hier voor je op een rij staan.

Hoe werkt flossen met water?

Om te flossen met wat heb je een klein apparaatje nodig: de waterflosser, die ook wel “monddouche” genoemd wordt. Met water alleen kun je namelijk niet flossen, daar heb je waterdruk voor nodig. En dat is precies waar een waterflosser je van voorziet.

Het water komt met een bepaalde druk uit de waterflosser, die vaak ook met verschillende standen te verstellen is. 

Je kan dit flosapparaat vergelijken met een hogedrukspuit, maar dan in het klein om je gebit te reinigen. Met de waterflosser spoel je vuil en bacteriën weg. Dat heeft een hoop fijne voordelen!

  1. Een schoner gebit

Flossen met water is een ontzettend goede aanvulling op je mondhygiëne. Een kleine toevoeging aan de routine zorgt ervoor dat je gebit stukken schoner wordt! 

Met alleen poetsen bereik je lang niet al het tandoppervlak en kom je uiterlijk tot ongeveer 60%, ook als je een elektrische tandenborstel gebruikt.

Een aanvulling op poetsen maakt dus grote verschillen voor een schoner gebit. Het zou zonde zijn om die achtergebleven 40% van je tandoppervlak te laten liggen, toch?

  1. Extra grondig reinigen

Met een waterflosser reinig je dus plekken in je gebit waar je met een tandenborstel niet bij komt, maar ook in vergelijking tot andere flos methodes biedt waterflossen extra’s! 

Flosdraad komt bijvoorbeeld wel dieper tussen de tanden, maar kan ook net niet alle plekjes bereiken en ook tandenstokers komen niet zo ver als een waterflosser.

Om alle etensresten en bacteriën te verwijderen, komt de waterflosser dus uit als duidelijke winnaar! De ervaring leert dan ook dat je gebit na het flossen met water aanvoelt alsof je net bij de mondhygiënist vandaan komt: heerlijk fris.

  1. Makkelijker om te doen

De meeste flos methodes komen met wat ongemakken, vereisen wat techniek of een combinatie van beiden. Met een tandenstoker prik je bijvoorbeeld al snel op een verkeerd plekje en flossen met draad en borsteltjes is ook niet altijd even simpel.

Flossen met water is voor beide nadelen een uitkomst, want het is super eenvoudig: je hoeft alleen de waterstraal te richten op het gebitsdeel dat je reinigt. 

De druk van een monddouche is precies afgestemd om grondig te reinigen, maar geen pijn of ongemakken te ervaren. De gouden middenweg is gevonden!

  1. Sneller flossen

We hebben het net gehad over verschillende flos technieken, en een makkelijkere manier gaat natuurlijk ook sneller! Waar je met een tandenstoker, flosdraad of borsteltje wel even geconcentreerd bezig bent, kost flossen met water je slechts een minuutje. Dat is dus zo gepiept.

  1. Geen bloedend tandvlees

Uitschieten met flosdraad of een tandenstoker resulteert al snel in bloedend tandvlees, en dat is geen pretje. Al helemaal als je tandvlees gevoelig is, heb je daar al snel last van; het is oncomfortabel en verkeerd flossen kan je gebit zelfs beschadigen.

Bij een waterflosser is de druk zodanig afgesteld dat die het tandvlees niet beschadigt. Dat betekent geen bloedend tandvlees! Ook als je daar gevoelig voor bent. Uitschieten gebeurt ook niet zo snel, maar mocht je per ongeluk een gekke beweging maken is er niks aan de hand.

  1. Als je een beugel of tandheelkundige aanpassing hebt

Als je een beugel hebt zul je wel gemerkt hebben dat je gebit volledig en grondig reinigen een stuk lastiger is. Ook met facings, kronen en bruggen is gebitsreiniging moeilijker, terwijl het juist dan zo belangrijk is om alles schoon te houden! 

Flosdraad kan achter draadjes en randjes blijven hangen, borsteltjes komen niet overal goed tussen en ook de tandenstoker is in deze situatie niet ideaal.

Met een waterflosser heb je daar geen last van, want er is geen sprake van iets wat kan blijven hangen of afbreken. Met de waterstraal kom je overal goed bij en dankzij de waterdruk worden alle moeilijk bereikbare vuilresten en bacteriën weggespoeld. 

Een tandheelkundige aanpassing maakt gebitsreiniging misschien wat lastiger, maar gelukkig maakt een waterflosser het weer eenvoudig.