Bestenu

Hoe Maak je een Deur in de Muur?

Meer deuren, meer keuzes!

Geschreven door:
Hoe Maak je een Deur in de Muur?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Een deur in een muur maken lijkt misschien een ingewikkelde klus, maar met de juiste stappen en tips kan iedereen het. Of je nu een nieuwe deur wilt toevoegen aan een bestaande muur of een compleet nieuwe muur met een deuropening wilt bouwen, in dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dit kunt doen.

Stap voor stap een deur plaatsen

Lees hieronder hoe je stap voor stap een deur plaatst.

Stap 1: Bepaal de grootte van de deuropening

Voordat je begint met het maken van de deur, moet je bepalen hoe groot de deuropening moet zijn. Meet de breedte en hoogte van de deur en voeg hieraan enkele centimeters toe voor de speling. Houd er rekening mee dat de grootte van de deuropening afhankelijk kan zijn van het type deur dat je wilt installeren.

Stap 2: Markeer de positie van de deuropening

Met behulp van een waterpas en een potlood markeer je de positie van de deuropening op de muur. Zorg ervoor dat de markeringen waterpas zijn en dat de afmetingen overeenkomen met de grootte van de deuropening.

Stap 3: Maak de opening in de muur

Nu kun je beginnen met het doorbreken van de muur. Gebruik een cirkelzaag of een decoupeerzaag om het gat uit te zagen. Zaag eerst de bovenkant en de zijkanten van de deuropening en zaag daarna pas de onderkant. Hiermee voorkom je dat het gewicht van de muur op de zaag drukt en deze vastloopt.

Stap 4: Plaats de deurkozijnen

Als het gat is uitgezaagd, kun je de deurkozijnen plaatsen. Meet de breedte van de opening en snijd de deurkozijnen op maat. Gebruik vervolgens een hamer en spijkers om de deurkozijnen vast te zetten. Zorg ervoor dat ze waterpas staan en stevig vastzitten.

Stap 5: Plaats de deur

Als de deurkozijnen zijn geplaatst, kun je dedeur plaatsen. Controleer eerst of de deur goed past en of deze goed opengaat en sluit. Gebruik vervolgens schroeven om de scharnieren van de deur aan het kozijn te bevestigen. Zorg ervoor dat de scharnieren stevig vastzitten en de deur goed sluit.

Stap 6: Plaats de deurknop en slot

Als de deur op zijn plek zit, kun je de deurknop en het slot installeren. Meet eerst de juiste hoogte voor de deurknop en markeer deze op de deur. Boor vervolgens een gat op de gemarkeerde plek en schroef de deurknop vast. 

Voor het slot kun je het beste een slotkast gebruiken die in de deurkozijnen wordt geplaatst. Zorg ervoor dat het slot goed functioneert en de deur veilig op slot kan.

Tips

  • Werk altijd veilig en draag beschermende kleding en een veiligheidsbril.
  • Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen en materialen bij de hand hebt voordat je begint.
  • Controleer de elektriciteit en leidingen in de muur voordat je gaat zagen om beschadigingen te voorkomen.
  • Maak gebruik van wiggen om de deurkozijnen op de juiste plaats te houden terwijl je deze vastzet.
  • Controleer regelmatig of alles waterpas staat om scheefhangende deuren te voorkomen.
  • De deur schilderen doe je als laatste.

Conclusie

Het maken van een deur in een muur is een klus die met de juiste stappen en tips voor iedereen te doen is. Door eerst de grootte van de deuropening te bepalen en deze vervolgens uit te zagen, kun je de deurkozijnen plaatsen en de deur installeren. 

Zorg ervoor dat je veilig werkt en controleer regelmatig of alles waterpas staat. Met een beetje geduld en doorzettingsvermogen kun je binnen korte tijd genieten van een nieuwe deur in je muur. Bedankt voor het lezen!