Bestenu

Waar moet je op letten bij het kopen van een dashcam?

Een oogje in het zeil houden.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Waar moet je op letten bij het kopen van een dashcam?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

In Rusland is het tegenwoordig verplicht om een dashcam te hebben en in het Verenigd Koninkrijk krijg je korting op je premie als je een dashcam hebt. In de Benelux is dit nog niet van toepassing, maar de informatie die dashcams verstrekken met hun beelden, wordt wel gebruikt door de verzekeraars bij een claim.

Een dashcam geeft je gemoedsrust tijdens het rijden, maar waar je let je op bij aankoop van een dashcam? In deze blog leg ik dit aan je uit.

In deze blog vertel ik je waar je op let bij aankoop van een goede dashcam.

De meeste dashcams ondersteunen een resolutie van 720p (1.280 x 720 pixels), maar hoe hoger de resolutie, hoe beter de opname. Hou er wel rekening mee dat een hogere resolutie om meer geheugen vraagt: je hebt hierdoor meer opslagruimte nodig.

In de winkel, of deze nu online is of niet, test je een dashcam niet uit. Daarom is het belangrijk om reviews te lezen. YouTube heeft vaak goede reviews waar je de beste dashcam in actie ziet waardoor je een goed idee krijgt van de beeldkwaliteit.

2 Installatie

Het installeren van een dashcam kan best een klus zijn. Er zijn draden die weggewerkt moeten worden, de dashcam moet op de juiste plaats staan en de software moet worden ingesteld. Als je dit niet op de correcte manier doet, kan dit gevolgen hebben voor de kwaliteit van je opnames.

De installatie moet dus gemakkelijk verlopen en niet te ingewikkeld zijn. Duidelijke instructies helpen je hierbij.

3 Enkele lenzen

Een dashcam met een enkele lens maakt alleen opnames van de weg voor de auto: deze dashcam komt het meeste voor. Het is bij deze dashcams niet nodig om een vaste kabel te leggen: je sluit ze aan op je 12V aansluiting. Bovendien zijn deze dashcams een stuk goedkoper dan de dashcams met meerdere lenzen.

Een nadeel is dat je geen opnames maakt van wat er achter de auto gebeurt, en ook niet vanaf de zijkant van de auto. Gebeurt er dus iets achter je, dan heb je hier geen opnames van en geen bewijs.

4 Meerdere lenzen

Als de dashcam meerdere lenzen heeft, dan worden er ook opnames vanaf de achterkant gemaakt. Een lens wordt vastgemaakt aan de voorruit, en eentje aan de achterruit. Dit is ideaal als iemand je van achteren aanrijdt en hiervan bewijs nodig hebt.

Deze dashcams zijn lastiger te installeren, omdat er draad gelegd moet worden. Vaak ben je het beste af als je dit door een vakman laat doen, waardoor er nog kosten bovenop de aanschafprijs komen. 

Bovendien is een dashcam met meerdere lenzen duurder in aanschaf als een dashcam met een enkele lens.

 

5 Functionaliteit

Er zijn een paar functies die onmisbaar zijn als je een dashcam hebt.

GPS tracking

Denk bijvoorbeeld aan GPS. GPS tracking helpt je de exacte locatie aan te geven tijdens een ongeluk en laat daarnaast ook de route zien die je afgelegd hebt. Dit helpt een beeld te schetsen van wat er precies is gebeurd tijdens een ongeluk.

G-kracht sensor

Een G-kracht sensor is een andere functie die goed van pas kan komen. Dashcams met een G-kracht sensor slaan alle momenten op waarbij een hoge G-kracht wordt gedetecteerd. Een hoge G-kracht wordt meestal veroorzaakt door hard te remmen of door een hoge impact.

Bovendien worden deze opnames automatisch beschermt tegen het overschrijven van andere beelden, juist omdat ze zo belangrijk zijn als eventueel bewijs.

Parkeermodus

Heeft je dashcam een parkeermodus dan begint deze direct met opnemen zodra er een impact gedetecteerd wordt tijdens het parkeren. Dit is vooral handig om erachter te komen wie er nu tegen je geparkeerde auto is aangereden.

6 SD geheugenkaart

Alle dashcams maken gebruik van een geheugenkaart om de foto’s en video’s mee op te nemen. Als het kaartje vol is, dan worden de opnames automatisch overschreven. 

Soms zit er een geheugenkaartje inbegrepen in de prijs, maar soms moet je deze apart aanschaffen. Let hier goed op, want dit zijn dan bijkomende kosten.

Het beste is om een geheugenkaartje te kopen met zoveel mogelijk opslagruimte. Hoe meer opslag je hebt, hoe meer opnames er bewaard blijven. 

Je hebt minimaal 8 GB nodig voor opnames van ongeveer 60 minuten. Een geheugenkaartje van 128 GB is beter: hiermee neem je ongeveer 1100 minuten op.

7 Budget

Jouw budget is de mijne niet en zoals mijn moeder altijd zei “ik kan niet in jouw portemonnee kijken”. Gelukkig zijn er dashcams verkrijgbaar in alle prijsklassen

Dashcams met een enkele lens zijn vaak goedkoper. Over het algemeen betaal je meer voor dashcams met meerdere functies, maar deze kunnen het waard zijn.

Het is belangrijk dat je je goed inleest voordat je een aankoop doet, zodat je een goed idee krijgt over de dashcam die je wilt kopen.

Conclusie

Een dashcam is een erg nuttig apparaatje voor in je auto. Het levert je bewijs bij een eventueel ongeluk wat je een hoop geld kan besparen. Hopelijk hebben mijn tips je op weg geholpen bij het uitzoeken van een dashcam. Bedankt voor het lezen!