Bestenu

Zo Maak je je Computerscherm Minder fel

Bescherm je ogen en verbeter je concentratie met een minder fel computerscherm. Leer hoe je de helderheid aanpast op zowel Windows als Mac, en ontdek handige tips voor het optimaliseren van je schermhelderheid. #Computerscherm #Oogcomfort

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Zo Maak je je Computerscherm Minder fel

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

We weten allemaal dat we urenlang achter een computerscherm zitten, maar we denken er vaak niet aan hoe dit onze ogen kan beïnvloeden. 🤔 Een fel scherm kan zorgen voor vermoeide, droge ogen en zelfs hoofdpijn. Gelukkig zijn er manieren om je computerscherm minder fel te maken, waardoor je comfortabeler en langer achter je computer kunt werken. 

In dit artikel ontdek je stapsgewijze instructies voor het aanpassen van de helderheid van je computerscherm, specifiek voor jouw apparaat of besturingssysteem. Dus laten we die ogen wat rust geven!

Belangrijkste punten samengevat:

  • Een minder fel computerscherm vermindert oogvermoeidheid, droge ogen en hoofdpijn, en verbetert de slaapkwaliteit.
  • In zowel Windows 10 als op een Mac zijn er eenvoudige stappen om de helderheid van je scherm aan te passen.
  • Automatische helderheidsaanpassing en externe programma's kunnen helpen bij het vinden van de optimale schermhelderheid voor jouw situatie.

Waarom een minder fel computerscherm beter is voor je ogen

Een te fel scherm kan oogvermoeidheid veroorzaken, wat leidt tot droge ogen, hoofdpijn en zelfs wazig zicht. Langdurige blootstelling aan fel licht kan zelfs permanente schade aan je ogen veroorzaken. Een minder fel scherm zorgt ervoor dat je ogen minder hard hoeven te werken, waardoor je je beter kunt concentreren op je taken.

De voordelen van een minder fel scherm

  • Minder oogvermoeidheid en droge ogen
  • Vermindering van hoofdpijn en migraines 🤯
  • Verbeterde slaapkwaliteit

  1. Zo pas je de helderheid aan in Windows 10

Laten we eerst eens kijken naar het aanpassen van de helderheid in Windows 10. Open het Actiecentrum door op het pictogram in de rechterbenedenhoek van je scherm te klikken of door Windows-toets + A te gebruiken.️

Vind de juiste instellingen in het Actiecentrum

Zoek naar de helderheidsschuifregelaar in het Actiecentrum. In Windows 10 versie 1903 en later vind je de schuifregelaar direct in het Actiecentrum. In eerdere versies moet je naar Instellingen > Systeem > Beeldscherm gaan om de schuifregelaar te vinden. Verschuif de schuifregelaar om de helderheid aan te passen.

Gebruik de sneltoetsen op je toetsenbord

Veel laptops en sommige toetsenborden hebben sneltoetsen om de helderheid aan te passen. Deze sneltoetsen zijn meestal Fn + F-toetsen (bijvoorbeeld Fn + F2 of Fn + F3). Kijk op je toetsenbord naar pictogrammen die op zonnetjes lijken om de juiste toetsen te vinden.

  1. Helderheid aanpassen op een Mac

Geen zorgen, Mac-gebruikers, ik ben jullie niet vergeten! Om de helderheid op een Mac aan te passen, open je eerst de Systeemvoorkeuren door op het Apple-pictogram in de linkerbovenhoek van je scherm te klikken en vervolgens op "Systeemvoorkeuren" te klikken.

Gebruik de systeemvoorkeuren voor je scherm

Klik in de Systeemvoorkeuren op "Beeldschermen" en zoek naar de helderheidsschuifregelaar. Verschuif de schuifregelaar om de helderheid aan te passen. Makkelijk toch? 😄

Gebruik de systeemvoorkeuren voor je scherm

Om de helderheid van je Mac-scherm aan te passen, ga je eerst naar de Systeemvoorkeuren. Klik op het Apple-icoontje in de linkerbovenhoek van je scherm en selecteer 'Systeemvoorkeuren' uit het dropdown-menu. 

Vervolgens kies je 'Beeldschermen' en zie je een schuifbalk om de helderheid aan te passen. Schuif deze naar links om je scherm minder fel te maken, of naar rechts om het feller te maken. Zo simpel is het!

Sneltoetsen voor het aanpassen van de helderheid

Wist je dat je ook sneltoetsen kunt gebruiken om de helderheid van je Mac-scherm aan te passen? Op de meeste Mac-toetsenborden vind je speciale functietoetsen voor helderheid: F1 en F2. 

Druk op F1 om de helderheid te verlagen en op F2 om deze te verhogen. Als je een extern toetsenbord gebruikt zonder deze functietoetsen, probeer dan 'fn' + de pijltjestoetsen links (voor minder fel) en rechts (voor feller).

  1. Tips voor het optimaal instellen van je beeldscherm

De juiste helderheidsinstellingen kiezen kan per situatie verschillen. Overdag, wanneer er veel natuurlijk licht is, heb je mogelijk een fellere schermhelderheid nodig. 's Avonds, met minder omgevingslicht, is een minder fel scherm prettiger voor je ogen. 

Probeer verschillende instellingen uit om te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Een automatische helderheidsaanpassing kan hierbij ook helpen, net als het gebruik van externe programma's voor extra controle over je schermhelderheid.

Kies voor een automatische helderheidsaanpassing

Automatische helderheidsaanpassing is een handige functie die de helderheid van je scherm aanpast op basis van het omgevingslicht. Op die manier hoef je zelf niet steeds de helderheid te wijzigen. 

Om deze functie in te schakelen op je Mac, ga je naar 'Systeemvoorkeuren', kies je 'Beeldschermen' en vink je het vakje 'Pas helderheid automatisch aan' aan. Windows 10 heeft een vergelijkbare functie, genaamd 'Adaptieve helderheid', die je kunt inschakelen via de energie-instellingen.

Gebruik een extern programma voor extra controle

Als je nog meer controle wilt over de helderheid van je computerscherm, overweeg dan een extern programma te gebruiken. Een populair programma hiervoor is bijvoorbeeld F.lux, dat de kleurtemperatuur van je scherm aanpast op basis van het tijdstip van de dag. 🌙 

Dit kan helpen om je scherm minder fel te maken, vooral tijdens de avonduren, en zo oogvermoeidheid te verminderen. Andere programma's, zoals Dimmer en ScreenBright, bieden ook extra opties voor het beheren van je schermhelderheid.

Neem regelmatig pauzes tijdens het werken

Het nemen van pauzes is cruciaal voor de gezondheid van je ogen. Bij langdurig kijken naar een computerscherm kunnen je ogen vermoeid raken en droog aanvoelen. 

Een goede vuistregel is de 20-20-20 regel: na elke 20 minuten werken, kijk je 20 seconden naar iets dat 20 meter van je af staat. Zo geef je je ogen de kans om te ontspannen en voorkom je oogvermoeidheid.

Zorg voor een goede verlichting in je werkomgeving

Een goed verlichte werkomgeving kan oogvermoeidheid aanzienlijk verminderen. Zorg ervoor dat je werkplek voldoende natuurlijk licht heeft, maar vermijd direct zonlicht op je scherm. 

Als je in een ruimte zonder ramen werkt, gebruik dan een bureaulamp die indirect licht op je werkplek schijnt. Kies voor een lamp met een warmere kleurtemperatuur, want dit is vriendelijker voor je ogen dan koud blauw licht.

Veelgestelde vragen over computerschermen en helderheid

Hier beantwoorden we enkele veelvoorkomende vragen over schermhelderheid en oogcomfort. Lees ook hoe de grootte van de monitor wordt gemeten om de juiste monitor voor jouw behoeften te kiezen.

Kan ik mijn computerscherm nog lichter maken?

Er zijn grenzen aan hoe licht of fel je computerscherm kan worden. De maximale helderheid hangt af van de specificaties van je monitor. Om een comfortabele helderheidsinstelling te vinden, experimenteer je met verschillende niveaus en kijk je wat het beste werkt voor jou.️ Overweeg een freesync monitor voor een soepelere kijkervaring.

Wat als mijn toetsenbord geen sneltoetsen heeft voor helderheid?

Als je toetsenbord geen sneltoetsen heeft voor helderheid, geen zorgen! Je kunt altijd de helderheid aanpassen via de systeeminstellingen van je computer. 😊 Voor meer controle over je beeldkwaliteit, kijk eens naar monitoren voor foto- en videobewerking.

Wat zijn de voordelen van een 4K-monitor?

Een 4K-monitor biedt een veel hogere resolutie dan een standaard HD-monitor, wat zorgt voor een scherper en helderder beeld. Dit kan bijdragen aan een betere kijkervaring en vermindert oogvermoeidheid doordat tekst en afbeeldingen duidelijker zichtbaar zijn.

Wat is het belang van een monitor met HDMI?

Een monitor met HDMI is belangrijk voor het aansluiten van verschillende apparaten, zoals laptops, spelcomputers en Blu-ray-spelers. HDMI zorgt voor een betere beeldkwaliteit en helderheid dan oudere aansluitingen, zoals VGA. Dit draagt bij aan een betere kijkervaring en oogcomfort.️

Conclusie

In dit artikel hebben we je geholpen met het aanpassen van de helderheid van je computerscherm, zodat je ogen minder vermoeid raken en je comfortabeler kunt werken. 

We hebben gekeken naar verschillende besturingssystemen, zoals Windows 10 en MacOS, en tips gegeven om je scherm optimaal in te stellen voor verschillende situaties. Daarnaast hebben we het belang van goede verlichting op je werkplek benadrukt, evenals het nemen van pauzes om oogvermoeidheid te voorkomen. 

Onthoud, een gelukkig oog is een productief oog! Wil je nog meer weten over computerschermen en het instellen van je werkplek? Blijf dan vooral rondkijken op onze website!