Bestenu

Je Chromecast Installeren is Simpeler Dan Je Denkt

Net een Chromecast gekocht, maar weet je niet zeker hoe je hem het beste kunt installeren? Zet je zorgen alvast opzij, want je bent hier op de juiste plek!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Je Chromecast Installeren is Simpeler Dan Je Denkt

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

De Chromecast is een apparaat dat je dient om video's en muziek vanaf je smartphone, tablet of laptop af te spelen op je televisie. Het is daarnaast ook nog eens supereenvoudig te gebruiken, vooral als je de installatie eenmaal achter de rug hebt. Lees daarom hieronder hoe een Chromecast installeren in zijn werk gaat.

Het is een geweldige manier om video's van je telefoon of laptop af te spelen op je televisie zonder dat je hoeft over te schakelen naar een ander apparaat. Je kunt ook gebruikmaken van Chromecast om video's te streamen vanaf apps zoals Netflix, YouTube, of Spotify, afhankelijk van welke versie je precies hebt. En het fijnste van dit alles is dat het apparaatje heel eenvoudig te installeren is!

Laten we eens kijken naar wat je nodig hebt om te beginnen.

Wat heb je nodig om te beginnen?

Voordat je begint met het installeren van je Chromecast, moet je er zeker van zijn dat je alles hebt wat je nodig hebt. Hier is een lijst met de dingen die je nodig hebt:

 • Chromecast
 • Een televisie met HDMI-ingang
 • Een wifi-verbinding (zonder wifi is ook mogelijk!)
 • Een smartphone of tablet (optioneel, maar wordt aanbevolen)

Als je alles hebt wat hierboven staat, ben je klaar om te beginnen met de installatie!

Stap-voor-stap installatiehandleiding

De stappen voor het installeren van een Chromecast zonder Google TV en een Chromecast met Google TV zijn over het algemeen hetzelfde, met een paar kleine verschillen.

Stap-voor-stap handleiding voor Chromecast zonder Google TV:

 1. Plug de Chromecast in op een vrije HDMI-poort op je televisie.
 2. Sluit de Chromecast aan op een stopcontact.
 3. Zet je televisie aan en zorg dat je de juiste HDMI-ingang hebt geselecteerd.
 4. Download de Google Home-app op je smartphone of tablet.
 5. Open de Google Home-app en volg de instructies om je Chromecast te verbinden met je wifi-netwerk.
 6. Als de verbinding is gemaakt, zie je een welkomstscherm op je televisie.

Stap-voor-stap handleiding voor Chromecast met Google TV:

 1. Plug de Chromecast in op een vrije HDMI-poort op je televisie.
 2. Sluit de Chromecast aan op een stopcontact.
 3. Zet je televisie aan en zorg ervoor dat je de juiste HDMI-ingang hebt geselecteerd.
 4. Download de Google Home-app op je smartphone of tablet
 5. Open de Google Home-app en volg de instructies om je Chromecast te verbinden met je wifi-netwerk.
 6. Als de verbinding is gemaakt, zie je een welkomstscherm op je televisie.
 7. Volg de stappen in de Google Home-app om Google TV te configureren.

Welke Chromecast moet ik hebben?

Dat ligt eraan hoeveel gebruiksgemak je wilt. Er zijn drie verschillende Chromecasts op de markt: de Chromecast V3, de Chromecast Ultra, en de Chromecast met Google TV. De eerste twee zijn twee grijze dongles die niet zelfstandig functioneren. Je kunt hier media – zoals series, films, webpagina's en presentaties – naar casten, maar meer niet. 

De Chromecast met Google TV daarentegen heeft een eigen besturingssysteem: Google TV, zoals de naam al weggeeft. Je gebruikt hiervoor de bijbehorende afstandsbediening, die je bij voorgaande modellen niet hebt. Je kunt er nog steeds media naar casten, maar je bent niet exclusief afhankelijk van externe apparaten, zoals je smartphone of laptop om het apparaatje zijn werk te laten doen. 

Je kunt er apps op zetten en vanaf daar je films, series en tv-kanalen bekijken, of zelfs browsen op het internet!

Hoe casten vanaf verschillende apps

hier zijn enkele voorbeelden van hoe je kunt casten naar een Google Chromecast vanaf verschillende populaire apps:

 • Netflix: Open de Netflix-app op je telefoon of tablet en selecteer het programma dat je wilt bekijken. Tik op de Cast-knop (een tv met een wifi-symbool) in de rechterbovenhoek van het scherm en selecteer vervolgens je Chromecast in de lijst.
 • YouTube: Open de YouTube-app op je telefoon of tablet en selecteer het videoclip dat je wilt bekijken. Tik op de Cast-knop (een tv met een wifi-symbool) in de rechterbovenhoek van het scherm en selecteer vervolgens je Chromecast in de lijst.
 • Spotify: Open de Spotify-app op je telefoon of tablet en selecteer een nummer dat je wilt afspelen. Tik op de Connect-knop (een wifi-symbool) in de rechterbovenhoek van het scherm en selecteer vervolgens je Chromecast in de lijst.
 • Chrome browser: Als je een website wilt casten, bijvoorbeeld een website met video's, open de website in de Chrome browser op je computer of smartphone, klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek, selecteer Cast en selecteer vervolgens je Chromecast-apparaat.
 • Google Photos: Als je wilt casten vanaf Google Photos, kun je een foto of video selecteren en vervolgens op het Chromecast-pictogram tikken in de rechterbovenhoek van het scherm. Selecteer vervolgens je Chromecast-apparaat uit de lijst en de foto of video zal op je televisie worden weergegeven.

Wat als er geen ingebouwde cast-optie is?

Je kunt altijd je hele scherm casten naar een Chromecast zonder ingebouwde Chromecast-functie. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Als je een Windows of Mac-computer gebruikt, kun je de Google Chrome-browser gebruiken om je scherm te casten. Open de Chrome-browser en selecteer de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Selecteer vervolgens "Cast" en selecteer je Chromecast-apparaat.
 • Als je een Android-telefoon gebruikt, kun je de Google Home-app gebruiken om je scherm te casten. Open de Google Home-app en tik op het Chromecast-pictogram in de rechterbovenhoek. Selecteer vervolgens "Cast-scherm / audio" en selecteer je Chromecast-apparaat.
 • Als je een iOS- of iPadOS-apparaat gebruikt, kun je de Google TV-app gebruiken. Je hele scherm casten zonder ingebouwde Chromecast-functie in een app is helaas niet mogelijk op Apple's apparaten. Je kunt ook verbinden met je telefoon.
info

Houd er rekening mee dat als je een heel scherm cast, dit meer bandbreedte vereist dan het casten van specifieke apps of inhoud, dus het is aan te raden een stevige internetverbinding te hebben als je dit gaat doen. Realiseer je ook dat sommige apps of programma's specifieke beveiligingsmaatregelen hebben die het casten van het scherm kan blokkeren.

Waarom vind mijn telefoon mijn Chromecast niet?

Er zijn een aantal redenen waarom je telefoon je Chromecast niet kan vinden:

 • Verkeerde wifi-verbinding. Controleer of je telefoon verbonden is met hetzelfde wifi-netwerk als waarop je Chromecast is aangesloten.
 • Oude software. Zorg ervoor dat je de recentste versie van de Google Home-app op je telefoon hebt geïnstalleerd. Ook, controleer of je Chromecast het laatste firmware-update heeft.
 • Netwerk-instellingen. Sommige routers hebben geavanceerde instellingen die het moeilijk maken om verbinding te maken met andere apparaten. Controleer of je router is ingesteld op de juiste modus (bijvoorbeeld brugmodus), of of er geen firewalls zijn die verbindingen blokkeren.
 • Fysieke afstand. Chromecast werkt het beste wanneer het zich binnen een bepaalde afstand van je router bevindt. Zorg ervoor dat je Chromecast en je telefoon zo dicht mogelijk bij elkaar en bij de router zijn.
 • Problemen met de Chromecast. Als je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd en je smartphone de Chromecast nog steeds niet kan vinden, kan het zijn dat er iets mis is met de hardware. Neem contact op met de klantenservice van Chromecast voor hulp.

Conclusie

Een Chromecast is een handig middel om inhoud vanaf je smartphone, tablet of computer naar je televisie te streamen. Door de stap-voor-stap handleiding te volgen, kun je eenvoudig je Chromecast instellen en gebruiken. Of je nu wilt streamen vanaf Netflix, YouTube of Spotify, of je wilt je hele scherm casten: een Chromecast maakt het mogelijk.

Als je problemen ondervindt tijdens het installeren van je Chromecast, raadpleeg dan de veelgestelde vragen of neem contact op met de ondersteuning van Chromecast. En onthoud: eem Chromecast is niet alleen geschikt voor het streamen van video's, maar ook voor het casten van foto's, presentaties of zelfs spelletjes op je TV.

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft bij het installeren en gebruiken van je Chromecast en dat je nu vol zit met ideeën voor de inhoud die je wilt streamen. Veel plezier met je Chromecast!