Bestenu

Het Perfecte Stappenplan voor het Boren in Plexiglas

Ontdek hoe je perfect in plexiglas boort met onze uitgebreide gids! Leer hoe je de juiste boor kiest, hoe je je voorbereidt op de klus en hoe je veelgemaakte fouten vermijdt. Lees nu meer in ons artikel.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Het Perfecte Stappenplan voor het Boren in Plexiglas

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Plexiglas boren? Voelt als lopen op eierschalen, toch? Fout. Met de juiste technieken en hulpmiddelen is dit klusje een fluitje van een cent. Ik zal je laten zien hoe het moet. Ja, plexiglas is gevoelig. Ja, je kunt het makkelijk beschadigen. Maar, als je het goed aanpakt, eindig je met een stuk vakmanschap waar je trots op kunt zijn. 😎 

Ik beloof je, dit artikel is de beste doe-het-zelf gids voor het boren van plexiglas. Van het kiezen van de juiste boor tot aan de nauwkeurige afwerking, alles komt aan bod. Dus, klaar om je handen vuil te maken?

Belangrijke punten:

 • De juiste boor kiezen is cruciaal bij het boren in plexiglas. Overweeg de HSS-boor, hardmetalen boor of standaard staalboor, afhankelijk van je budget en behoeften.
 • Een goede voorbereiding, inclusief het correct vastklemmen van het plexiglas en het boren van een pilot hole, is essentieel om schade te voorkomen.
 • Je kunt veelgemaakte fouten, zoals te hard drukken en draaien met de boor, gemakkelijk vermijden voor een succesvolle klus.

 1. Het kiezen van de juiste boor voor plexiglas

Plexiglas is een gevoelig materiaal. De verkeerde boor kan het makkelijk beschadigen. Vandaar dat de keuze van de boor zo cruciaal is bij het boren in plexiglas. Een goede boormachine is het halve werk, maar zonder de juiste boor blijft het resultaat ondermaats. Er zijn verschillende soorten boren die je kunt gebruiken voor plexiglas. 

De HSS-boor, ook wel bekend als de High Speed Steel boor, is een populaire keuze. Een speciaal soort staal dat bestand is tegen hoge temperaturen, maakt deze boor ideaal voor plexiglas. Een andere optie is de hardmetalen boor. 

Een combinatie van staal en carbide maakt deze boor uitzonderlijk sterk en duurzaam. Het is echter ook duurder dan de HSS-boor, dus het is het overwegen waard of de extra kosten opwegen tegen de voordelen. Voor degenen die op zoek zijn naar een meer betaalbare optie, is er de standaard staalboor. 

Hoewel deze boor niet zo duurzaam is als de HSS- of hardmetalen boor, is hij nog steeds geschikt voor het boren in plexiglas mits je voorzichtig te werk gaat. Hier is een handige vergelijkingstabel die je kan helpen bij het maken van je keuze:

Type boorGeschikt voor plexiglas?Kosten
HSS-boorJa€€
Hardmetalen boorJa€€€
StaalboorJa, mits voorzichtig gebruikt

 1. De voorbereiding: hoe je plexiglas klaarmaakt voor het boren

Een goede voorbereiding is cruciaal. Plexiglas is een gevoelig materiaal dat gemakkelijk kan breken of barsten. Het correct vastklemmen van het plexiglas is daarom van essentieel belang. Je kunt hiervoor houten latten en klemmen gebruiken. 

Zorg dat het plexiglas stevig vastzit, maar pas op dat je de klemmen niet te strak aandraait. Dit kan het plexiglas beschadigen. 😌 Een andere belangrijke stap in de voorbereiding is het boren van een pilot hole. Dit is een klein gaatje dat als gids dient voor de uiteindelijke boor. Het zorgt dat de boor niet wegglijdt en helpt scheuren in het plexiglas te voorkomen. 

Het proces van een pilot hole boren is vergelijkbaar met het boren in aluminium. Hier is een stapsgewijze handleiding voor het voorbereiden van plexiglas voor het boren:

 1. Markeer het punt waar je wilt boren met een potlood.
 2. Klem het plexiglas vast tussen twee houten latten omschade te voorkomen.
 3. Boor een pilot hole op de gemarkeerde plek. Gebruik hiervoor een kleine boor.

 1. De kunst van het boren: een stap-voor-stap handleiding

Nu je het plexiglas goed hebt voorbereid, kun je beginnen met boren. Plaats de boor loodrecht op het plexiglas en laat de boor op middelhoge snelheid draaien. Druk licht op de boor en laat de boor zelf door het materiaal zakken. 

Dit proces is vergelijkbaar met boren in glas, waarbij het ook belangrijk is om scheuren te voorkomen. Hier volgt een visuele gids die het boren in plexiglas illustreert:

 1. Na het boren: hoe zorg je voor een nette afwerking?

Na het boren kun je de gaten netjes afwerken door ze te schuren. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier en werk voorzichtig om krassen op het plexiglas te voorkomen. Boorspanen zijn kleine stukjes plexiglas die tijdens het boren vrijkomen. 

Deze kun je eenvoudig verwijderen met een zachte doek of een goede klopboormachine. Bekijk deze voor en na foto's om het belang van een nette afwerking te benadrukken:

Veelgemaakte fouten bij het boren in plexiglas en hoe je deze kunt voorkomen

Boren in plexiglas kan soms een uitdaging zijn. Er zijn een paar veelgemaakte fouten die je kunt vermijden om je klus succesvol te voltooien. 😊 Een van de meest voorkomende fouten is het te hard drukken en draaien met de boor. 

Plexiglas is gevoelig en kan gemakkelijk scheuren of barsten als je te veel druk uitoefent. Het is belangrijk om de boor het werk te laten doen en niet te forceren. 

De dikte van het plexiglas speelt ook een grote rol. Als de plaat te dun is, kan het materiaal gemakkelijk breken. Aan de andere kant, als de plaat te dik is, kan het moeilijker zijn om door te boren. Het is vergelijkbaar met het boren in harde tegels. Je moet de juiste balans vinden tussen kracht en finesse. Hier is een korte lijst van fouten die je kunt vermijden:

 • Te snel boren: Dit kan ervoor zorgen dat het plexiglas smelt of scheurt.
 • Geen pilotgat boren: Een pilotgat kan helpen om het boren gemakkelijker te maken en de kans op scheuren te verminderen.
 • Gebruik van de verkeerde boor: Niet alle boren zijn geschikt voor plexiglas. Zorg dat je de juiste kiest.

Extra tips voor de doe-het-zelver: boren in plexiglas als een professional

Als doe-het-zelver wil je dat je werk er zo professioneel mogelijk uitziet. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het boren in plexiglas. 👍 Het gebruik van een ijzerboor voor plexiglas kan een goed idee zijn. 

Je moet ijzerboren met zorg gebruiken om te voorkomen dat het plexiglas barst of breekt, ze zijn sterk en duurzaam. Het is net als het gebruik van een goede houtboor voor houtbewerking, je moet de juiste tools voor de klus hebben. 

Veiligheid is van het grootste belang. Zorg dat je altijd een veiligheidsbril draagt ​​om je ogen te beschermen tegen rondvliegende splinters. Draag ook stevige handschoenen om je handen te beschermen. Als laatste, hier zijn nog wat extra tips om je te helpen:

 • Gebruik plakband: Plakband kan helpen om het plexiglas te stabiliseren en het boren gemakkelijker te maken.
 • Boor langzaam: Hoewel het verleidelijk kan zijn om snel te boren, kan het langzaam boren helpen om scheuren en breuken te voorkomen.
 • Gebruik een scherpe boor: Een botte boor kan het plexiglas beschadigen. Zorg dat je boor scherp is.

Conclusie

Boren in plexiglas hoeft niet eng of intimiderend te zijn. Het vereist zeker wat geduld en oefening, maar met de juiste hulpmiddelen en technieken, kun je gemakkelijk en veilig gaten in plexiglas boren. Hopelijk heeft dit artikel je handige inzichten gegeven die je kunt toepassen in je volgende klus. 

We hebben het gehad over het belang van de juiste boor, de cruciale voorbereidende stappen en enkele vaak voorkomende fouten om te vermijden. Ik hoop dat je nu genoeg zelfvertrouwen hebt om de uitdaging aan te gaan. Wees niet bang om fouten te maken en vergeet niet om te leren van elke stap. Veel succes! Lees meer over doe-het-zelf projecten op onze website.