Bestenu

Blender in Vaatwasser: Ja of Nee?

Kan je blender veilig in de vaatwasser? Dat hangt af van verschillende factoren. Ontdek de risico's en leer hoe je je blender correct in de vaatwasser plaatst in dit artikel.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Blender in Vaatwasser: Ja of Nee?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Ken je dat gevoel? Je hebt net een heerlijke smoothie gemaakt met je blender, maar nu moet je het apparaat schoonmaken. Grote vraag: mag die blender wel of niet in de vaatwasser

Het antwoord is niet zo eenduidig. Of je blender veilig in de vaatwasser mag, hangt af van een heleboel factoren. Daarom ga ik je nu meenemen in de wereld van de blender reiniging. Ik geef je de do's en don'ts, vertel je over de risico's en laat je zien hoe je blender correct in de vaatwasser plaatst. 

Belangrijkste punten:

  • Of je blender vaatwasserbestendig is, hangt af van het merk en model van je blender en het type vaatwasser dat je hebt.
  • Het plaatsen van je blender in de vaatwasser brengt risico's met zich mee, zoals hoge temperaturen en waterdruk die de onderdelen aantasten.
  • Niet alle onderdelen van de blender zijn vaatwasserbestendig. Het is belangrijk om de handleiding van je blender te raadplegen om te weten welke onderdelen wel en niet in de vaatwasser mogen.

Is het veilig om je blender in de vaatwasser te doen?

Of je blender veilig is in de vaatwasser, hangt af van verschillende factoren. Denk aan het merk en model van je blender, maar ook aan het type vaatwasser dat je hebt. 

Niet elke blender is hetzelfde en sommige zijn beter bestendig tegen de vaatwasser dan andere. Belangrijk is om altijd eerst de handleiding van je blender te raadplegen. Hierin staat vaak aangegeven of je blender vaatwasserbestendig is. 

Het niet volgen van deze instructies leidt tot schade aan je blender en beïnvloedt zelfs de garantie. Het is dus zaak om goed op de hoogte te zijn van wat wel en niet mag met je blender.

De risico's van een blender in de vaatwasser

Je loopt een paar risico's als je je blender in de vaatwasser plaatst. De hoge temperaturen en waterdruk tasten de onderdelen van de blender aan, zeker als deze van plastic zijn. 

Ook zijn sommige reinigingsmiddelen schadelijk voor de blender. Bepaalde soorten zeep tasten bijvoorbeeld het plastic aan en maken het dof.

Hoe je een blender in de vaatwasser plaatst

Het correct plaatsen van je blender in de vaatwasser is niet moeilijk, maar vraagt wel om wat aandacht. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding. Het is goed om te weten dat de positie van de blender in de vaatwasser belangrijk is om schade te voorkomen. 

Lees ook ons artikel hoe gebruik je een blender op de juiste manier.

  1. Start met het demonteren van je blender

Eerst haal je de blender uit elkaar. Doe dit voorzichtig om schade te voorkomen. Het is belangrijk om te weten welke onderdelen wel en niet in de vaatwasser mogen. Controleer dit altijd in de handleiding van je blender.

  1. Plaats de blender onderdelen veilig in de vaatwasser

Vervolgens plaats je de onderdelen van de blender in de vaatwasser. Zorg dat de onderdelen stevig staan en niet omvallen of bewegen tijdens het wassen. 

Let er ook op dat de onderdelen niet in direct contact komen met het verwarmingselement van de vaatwasser. Dit zorgt voor smeltplekken.

  1. Kies het juiste vaatwasprogramma voor je blender

Ten slotte kies je het juiste vaatwasprogramma. Over het algemeen is een mild programma het meest geschikt voor blender onderdelen. Dit programma heeft lagere temperaturen en een minder krachtige waterstraal dan andere programma's. 

Welke onderdelen van de blender mogen in de vaatwasser?

Laten we beginnen met de basis. Niet alle onderdelen van de blender zijn vaatwasserbestendig. Meestal zijn de kan, het mes en de deksel vaatwasserbestendig. Maar let op: dit is niet altijd het geval. Het hangt af van het materiaal en ontwerp van de blender. 

Sommige onderdelen zijn gevoelig voor hitte en vervormen of beschadigen in de vaatwasser. Wil je zeker weten hoe je de blender schoonmaakt? Lees dan even de handleiding of check op de website van de fabrikant. Als je meer wilt weten over het schoonmaken van je blender, dan is deze pagina een goede start.

De kan van de blender in de vaatwasser

De kan van de blender is meestal vaatwasbestendig. Maar let op: plaats hem liever niet in het onderste rek, het wordt daar te heet. Als je vaatwasser er plek voor heeft, is het bovenste rek veiliger. Het is ook mogelijk om het vaatwasprogramma aan te passen, zodat het minder heet wordt.

Het mes van de blender in de vaatwasser

Het mes van de blender is in de meeste gevallen ook vaatwasserbestendig. Maar let op: messen in de vaatwasser stoppen, maakt ze sneller bot. Het is dus beter om het mes met de hand af te wassen. Zo blijft het langer scherp en effectief.

De deksel van de blender in de vaatwasser

De deksel van de blender kan zonder problemen in de vaatwasser. Zorg er wel voor dat de deksel niet te dicht bij de verwarmingselementen van de vaatwasser komt. Dit tast het materiaal aan.

Waarom sommige blenders niet in de vaatwasser mogen

Sommige blenders zijn simpelweg niet ontworpen om in de vaatwasser te gaan. Dit heeft vaak te maken met de gebruikte materialen en het ontwerp. Zo kunnen blenders met elektronische onderdelen, zoals digitale displays of sensoren, niet in de vaatwasser. 

Mijn eigen blender moet ik daarom met de hand schoonmaken. Geen fijne klus, maar zodra ik dit direct na gebruik doe, dan valt het mee.

Ook blenders van specifieke materialen, zoals hout of bepaalde kunststoffen, zijn niet vaatwasserbestendig. Wil je meer weten over verschillende soorten blenders? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over de blender to go.

Blenders met elektronische onderdelen

Blenders met elektronische onderdelen zijn absoluut niet vaatwasserbestendig. Water en elektronica gaan niet goed samen. Het is daarom beter om deze blenders met de hand schoon te maken. 

Gebruik een vochtige doek en mild schoonmaakmiddel, en zorg dat je het elektronische gedeelte niet onderdompelt in water.

Blenders van specifieke materialen

Blenders van bepaalde materialen, zoals hout of bepaalde soorten plastic, zijn ook niet vaatwasserbestendig. Deze materialen vervormen door de hitte of smelten zelfs. 

Het is daarom beter om deze blenders met de hand schoon te maken. Gebruik een zachte spons en mild schoonmaakmiddel en droog de onderdelen goed af na het wassen. Zo houd je je blender in topconditie. 

Alternatieven voor het schoonmaken van je blender als de vaatwasser geen optie is

Soms is de vaatwasser geen vriend voor je blender. Dat is geen ramp. Er zijn genoeg andere manieren om 'm schoon te krijgen. Laten we eens kijken naar de alternatieven.

De blender met de hand wassen

Eerst de klassieker: handwas. Pak je spons en afwasmiddel maar, want we gaan aan de slag. Maak eerst de kan en het mes los. Spoel ze af onder de kraan om grove resten te verwijderen. Met een zachte spons en wat afwasmiddel maak je alles grondig schoon. 

Vergeet de onderkant van de kan en de randen van het mes niet! Spoel alles goed af en laat het drogen. 

Zelfreinigende blenders: een handige optie?

Er zijn ook blenders die zichzelf schoonmaken. Handig, toch? Je vult de kan met warm water en een beetje afwasmiddel, zet de blender aan en voilà: de blender reinigt zichzelf. Even naspoelen en je bent klaar. 

Zelfreinigende blenders zijn supermakkelijk in gebruik. Het bespaart je tijd en moeite. Maar let op: niet alle blenders hebben deze functie. Check dus altijd de handleiding van je blender. En zelfs als je blender deze functie heeft, is het goed om 'm af en toe toch een grondige handwas te geven. Zo houd je hem in topconditie! 

Overweeg je een keukenmachine aan te schaffen? Sommige modellen hebben een blenderfunctie én een zelfreinigende functie. Twee vliegen in één klap!

Veelgestelde vragen over de blender in de vaatwasser

Ik snap het, je hebt nog vragen. Da's logisch. Daarom heb ik hier een paar veelgestelde vragen verzameld. Hopelijk helpt dat!

Kan elke blender in de vaatwasser?

Nee, niet elke blender is vaatwasserbestendig. Het hangt af van het materiaal en het model. Check altijd de handleiding van je blender voordat je hem in de vaatwasser zet.

Verkort de vaatwasser de levensduur van mijn blender?

Dat is mogelijk. De warmte en het water van de vaatwasser tasten sommige materialen aan. Ook kunnen kleine onderdelen losraken. Maar als je blender vaatwasserbestendig is en je de juiste stappen volgt, is er niets aan de hand.

Hoe vaak moet ik mijn blender in de vaatwasser doen?

Het beste is om je blender na elk gebruik schoon te maken. Of je dat met de hand doet of in de vaatwasser, dat maakt niet zoveel uit. Een schone blender is een blije blender! 

Conclusie

Dat was 'm dan: de ultieme gids voor je blender in de vaatwasser. En wat hebben we geleerd? Niet elke blender mag zomaar in de vaatwasser. Check altijd de handleiding van je apparaat om te zien wat wel en niet mag. 

Ben je nog niet zeker? Kies dan voor de veilige route en maak je blender met de hand schoon. Heb je nog meer vragen of wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje bij onze andere artikelen. Tot de volgende keer!